Astenia de sezon, de primavara sau de toamna, poate sa aiba forma agravarii unor afectiuni psihice sau psihosomatice deja instalate: se accentueaza ulcerul, se intensifica crizele de astm, se agraveaza simptomele reumatice, se aprofundeaza depresia, creste anxietatea, iar iritabilitatea este inalta.
Meteosensibilitatea este implicata in instalarea tulburarilor afective de sezon, pe care de cele mai multe ori le anuntam apropiatilor nostri ca astenie sezoniera. Aceasta astenie de sezon, de primavara sau de toamna, poate sa aiba forma agravarii unor afectiuni psihice sau psihosomatice deja instalate: se accentueaza ulcerul, se intensifica crizele de astm, se agraveaza simtomele reumatice, se aprofundeaza depresia, creste anxietatea, iar iritabilitatea este inalta.
De asemenea, pe fondul unei stari de sanatate buna, meteosensibilitatea se poate manifesta si prin simtome pasagere precum somnolenta, apatie, iritabilitate, dificultati de concentrare, migrene trecatoare, palpitatii.
Astenia este fenomenul general. Suprapus pe sindroamele anxioase, nevroze, depresii cronice, tulburari bipolare, acesta duce la agravarea lor in perioada de toamna.
In aceasta situatie putem spune ca vorbim de nevroza de toamna, depresie de toamna, psihoze de toamna. Caz in care este foarte importanta preventia alunecarii in crize majore si asigurarea suportului in aceasta perioada in care supararea de toamna poate fi coplesitoare...
Posibile cauze
Toamna se face simtita prin ceea ce, in compunerile noastre din copilarie, descriam cam asa: ’...soarele nu mai incalzeste asa de tare, lumina lui mai slaba si blanda acum se strecoara printre frunzele ingalbenite ale copacilor, pasarile calatoare au plecat, si in urma lor cerul s-a acoperit de nori. Ploua des si marunt. A venit toamna...’
Desi nu sunt pe deplin cunoscute cauzele tulburarilor afective de toamna, s-au avansat unele ipoteze bazate pe observatie si pe cercetari. Se pare ca o foarte mare legatura cu tulburarile afective de sezon o are micsorarea duratei zilei si cresterea duratei noptii, fenomen care supune organismul unei lipse importante de lumina naturala, prin cantitatea mai mica de lumina si prin calitatea mai scazuta a luminii. Dereglarea ritmului circadian ar fi in legatura cu secretia de melatonina si de serotonina, care sufera in aceasta perioada modificari semnificative. Se pare ca din cauza lipsei de lumina este secretata mai putina serotonina, in timp ce lumina slaba si intunericul stimuleaza productia de melatonina.
La multe specii, activitatea este diminuata in lunile de iarna ca raspuns la reducerea conditiilor de hrana si de confort termic. Hibernarea este un exemplu extrem. Se pare ca tulburarile afective de sezon reprezinta la om o forma evoluata de hibernare, o ramasita din comportamentul de adaptare al unui stramos indepartat al omului. Daca aceasta ipoteza este corecta, tulburarile afective de sezon nu sunt de fapt niste disfunctii, ci raspunsuri normale la schimbari sezoniere.
O lista care nu ne place
Intr-un procent de 70%-80%, femeile sunt mai afectate decat barbatii de astenia de toamna si de alte forme de tulburari sezoniere de dispozitie.
Cum se manifesta tulburarile afective de toamna? Printre primele simptome sunt teama de frig si de perspectiva iernii careia va trebui sa ii facem fata, aceasta insemnand o anume mobilizare psihocorporala cu care am vrea sa nu ne confruntam deja.
Apoi apar tristetea si oboseala, lipsa interesului fata de munca si fata de implicarea in relatii. Mai pot aparea dificultati relationale in familie, lipsa initiativei si a chefului de a face ceva, mai ales in orele diminetii, sentimente de inutilitate, lipsa placerii si a sensului de a face ceva.
Si lista poate continua cu tulburari de somn, insomnie sau somnolenta, dificultate de trezire dimineata, dificultati de concentrare, nervozitate si nemultumire, pesimism si descurajare, lipsa poftei de mancare sau, dimpotriva, apetit exacerbat, scaderea energiei si retragerea din finalizarea sarcinilor, refuzul unor sarcini noi, tendinta de izolare relationala. In cazuri extreme se consteleaza pierderea sensului vietii si ganduri legate de moarte.
In tabloul general al tulburarilor de toamna, simptomele corporale pot avea o pondere destul de mare si este important sa stim ca nu e cazul sa facem exces de investigatii medicale, fiind vorba de cele mai multe ori de o forma de astenie, depresie, anxietate care se numeste mascata, pentru ca ceea ce atrage atentia este multitudinea de simptome somatice care par sa justifice starea sufleteasca.
In realitate este vorba de fapt, de un efort de adaptare a organismului la schimbare, un efort care angajeaza psihicul si corpul deopotriva.
Acceptare, adaptare, efort
Cum facem fata asteniei de toamna si altor tulburari afective de sezon? Lasam talanga sa planga cand ploua, iar noi ne evaluam putin mai atent programul zilnic.
Nu ne privam de orele de somn care se cer in plus, fara sa facem insa exces. Ascultam nevoia de a manca dulce, de asemenea – tot fara exces. Cautam un regim alimentar adecvat si ne sustinem cu suplimente de minerale si vitamine. Iesim in aer liber si ne mobilizam pentru sport, pentru plimbare, imbracati atat cat sa ne fie bine si sa avem confortul termic asigurat.
Ne organizam munca astfel incat sa evitam suprasolicitarea. Cautam sa ne asiguram activitati placute si schimburi relationale satisfacatoare. Ne luam timp sa meditam la reusitele noastre sau sa ne evaluam motivatiile ce ar putea sa ne miste spre sentimente mai bune fata de noi insine, fata de cei din jurul nostru, fata de munca noastra.
Daca toate aceste demersuri sunt greu de dus la capat, iar calitatea vietii noastre este afectata de starea de spleen (depresie profunda, manifestata prin tristete fara sfarsit si cadere psihica), atunci nu va sfiiti sa apelati la un psiholog. E nevoie sa parcurgeti drumul pana la primavara in doi. Sau in mai multi, daca alegeti un grup de suport.
Toamna usoara tuturor!
Articol realizat de Daniela Neagu, psiholog
Cabinet psihologic - SENS - Daniela Neagu
Articole asemanatoare:
Poate fi redus riscul aparitiei depresiei?
Sa invingem depresia!