”The problem is not the problem, coping is the problem” – Virginia Satir
Cum ati devenit parinte? De ce ati adus pe lume copilul în acel moment anume? Care dintre parteneri a fost mai dornic sa devina parintele acestui copil? Sunt destul de multe sanse ca, indiferent de raspunsul pe care îl dati, motivele pentru care sunteti astazi parinti sa fie o sansa de a adauga valoare vietii voastre. În plus, prin nasterea sa, ati sperat ca noul membru al familiei sa îmbogateasca arhitectura familiei în mijlocul careia a venit pe lume. Doar ca, nu trebuie neglijat faptul ca fiecare copil apare pe lume într-un context diferit si într-o atmosfera diferita fata de toti ceilalati copii, chiar fata de fratii sai. Acest lucru face ca tot ceea ce se întampla de la nasterea lui si atitudinile predominante din mediul în care el creste sa influenteze atat dezvoltarea sa, cat si proiectul familiei în ansamblul sau complex.
Din acest motiv prefer sa privesc activitatea parentala mai curand ca pe o stiita, decat ca pe o meserie. O stiinta a educarii momentelor în care copilul nu este cooperant, ori o stiinta a împacarii nevoilor lui cu cele ale restului membrilor familiei, cand nu e stiinta care va sustine în a-l ajuta sa creasca fericit si împlinit. Pe de alta parte, este stiinta si nu meserie si pentru ca nu se poate demisiona si nici nu se iese la pensie dintr-un atare post, deci este ceva de învatat pentru toata viata!
Se poate spune, asadar, ca atelierul se adreseaza tuturor parintilor, indiferent de varsta pe care o au copii: fiecare etapa de dezvoltare din viata unui om are propriile caracteristici, iar adultii deveniti parinti nu dispun totdeauna la timp de instrumentele necesare pentru a se adapta emotional, atitudinal și comportamental la schimbarile rapide pe care le sufera copilul care creste.
Parentalitatea este un concept cu semnificație tri-dimensionala: suntem parinti în virtutea dobandirii experientei, prin practicarea unui set complex de comportamente particulare de rol de parinte ai unui copil anume, dar si pentru ca ceilati, societatea ne recunoaste într-un atare rol (cadrul de exercitiu al functiei parintesti). Iar ceea ce aduce nou atelierul este modalitatea inedita prin care voi îmbina activitatile interactive cu vignete de informare teoretica prin care îmi propun sa va fac cunoscute cum sunt ele prezente în viața de zi cu zi a familiei, construiesc și produc efecte asupra relatiei copil - parintii sai rolurile specifice acestor trei dimensiuni.
Pe parcursul celor 5 întalniri (derulate in dimineti de simbata, incepand din 27 octombrie, de la 11:00, cu o durata de 3h) vom explora, asadar, împreuna temele majore care guverneaza universul fascinant al parentalitatii, pentru ca, la final, sa va regasiti seninatatea necesara reflectiei cat mai realiste privind asteptarile pe care le aveti în legatura cu copilul vostru.
1. Va veti descoperi pe sine prin prisma celor opt nevoi vitale oricarei fiinte umane pentru a deveni o persoana armonioasa si extrem de puternica. Prin antrenarea capacitatii de lucru în echipa cu partenerul veti afla cata siguranța transimteti copilului, care e nivelul aprecierii pe care i-o acordati, cum stiti daca faptele voastre l-au multumit sau nu, ori daca i-ati transmis compasiunea, ori modestia, sau acceptarea, ori admiratia si sentimentul ca e important ca fiinta, mai presus de faptele sale.
2. Situatiile de joc de rol sunt o buna modalitate de învatare a ritualurilor familiale, asa ca nu ne ramane decat sa ne lasam antrenati cu imaginatie si curaj în placerea întoarcerii în timp si a redescoperirii copilului interior din noi.
3. În acelasi timp vor fi investigate modelele de comportament parental si originile lor transgeneraționale pentru a fi identificate cauzele relațiilor dificile dintre adulti, dintre adulti si copii, sau chiar între fratii din familie. În acest sens va propun sa fie explorate, reprogramate si recuperate acele emotii ori comportamente si atitudini parentale care nu au împlinit la timpul lor nevoile vitale ale copilului care ati fost pentru ca, la final, experientele trecute nerezolvate sa fie integrate corespunzator în contextul vietii afective adulte din prezent.
La acest curs imi propun ca, prin tehnicile de actiune utilizate, chestionare si schimb reciproc de istorii de viata – unice si valoroase – sa va ofer toate motivele necesare pentru activarea spontaneitatii, astfel incat sa sporiti receptivitatea la propriile nevoi, dar si la cele ale copilului. Toate acestea se vor desfasura intr-un cadru placut, degajat, intr-o atmosfera care sa va incurajeze sa va redescoperiti fara culpabilitati, dar sa învigoreze responsabilitatea, siguranta si respectul de sine ca parinte si partener in cuplu.
Facilitator: Lorena Licuta
Cabinet de consiliere psihologica - psiLudens - Lorena Licuta