Viata nu e un film! Oricat visam cu ochii deschisi si oricat ne identificam cu personajele dragi noua, realitatea este diferita. Asta nu inseamna ca e mai putin frumoasa, ci doar altfel. In viata reala, nu intotdeauna primim ceea ce dorim, si daca vom insista sa facem comparatie intre finalurile mereu fericite din filme si diversele rezolvari ale scenariului nostru, in mod sigur vom simti ca dezamagirea are un gust acru de lamaie.
Deseori auzim in jurul nostru lamentari de genul “eu de ce nu am parte de o iubire ca in filme?” sau “imi doresc sa ma iubeasca macar cat il iubesc eu” etc.
Aceste persoane tind sa traiasca ocolind realitatea si-si produc o continua nefericire prin refuzul de a se bucura de darurile si surprizele pe care le ofera viata reala. Convingerea irationala ca “trebuie sa fie iubit/-a ca in filme”, adica dragostea sa fie impartasita si in egala masura, pentru ca altfel nu se poate, devine un motto caruia i se va subordona orice principiu de viata sanatos.
Bineinteles ca iubirea iti provoaca si mai multa bucurie daca si partenerul/-a raspunde cu aceeasi moneda, dar sentimentul in sine, cu toate nelinistile si lucrurile pe care le faci pentru a-ti dovedi dragostea, este ceea ce-o face pretioasa. Iubirea este daruire si acceptarea faptului ca celalalt iti raspunde in felul lui.
Ce facem insa cand traim cu convingerea ca persoana asupra careia ne directionam afectiunea trebuie sa raspunda in aceeasi masura? In mod sigur vom avea parte de foarte multa nefericire.
Pe urma, cum poti sa contabilizezi iubirea? Calculezi cate imbratisari, saruturi, cuvinte frumoase etc. ai primit si faci diferenta cu cate ai dat? Bineinteles ca aceasta este o abordare gresita si nu ajuta la o anumita stabilitate in relatia de cuplu.
Este ideal ca iubitul/-a sa-ti raspunda asa cum ti-ai dori, dar sa nu uitam ca fiecare are stilul propriu de a-si manifesta atasamentul si, de asemenea, dreptul de a alege. A impune cuiva sa te iubeasca la fel de mult in mod sigur va duce la opusul sau, adica la destramarea relatiei.
Aceasta convingere irationala ca trebuie sa primesti reciprocitatea afectiunii iti permite sa te bucuri de ceea ce ai doar daca este corespondentul la ceea ce ti-ai dorit. Altfel, este o sursa de anxietate si de nefericire.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu