Desi exista numeroase stereotipii referitoare la exprimarea sentimentelor, gen: “Unui barbat trebuie sa ii spui te iubesc doar cand doarme!”; “Daca ii spui femeii prea multe cuvinte de dragoste, se obisnuieste cu din astea”, cu totii avem nevoie de afectiune, indiferent ca suntem barbati sau femei.
Totusi, barbatilor le este mai greu sa-si exteriorizeze emotiile, considerand acest lucru o pierdere a controlului. Insa, daca exista incredere in partenera, ei vor reusi sa faca acest lucru. Dar, nu trebuie grabiti!
Femeile, pe de alta parte, au un creier structurat pentru a fi deschis. Ele isi manifesta vulnerabilitatea tocmai din nevoia de siguranta, dar si din dorinta unui suport constant care sa fie prezent in momentele importante. Ori tocmai aici intervine frumusetea relatiilor de cuplu, ne atrage faptul ca suntem diferiti.
Poate ca uneori ne simtim neintelesi si atunci cautam pe cineva apropiat (in general de acelasi sex) cu care sa vorbim despre asta. De cele mai multe ori, dupa discutie, ajungem la concluzia ca “toti/toate” sunt “asa”. Insa, un observator ar putea constata cu usurinta ca tema conversatiei a fost despre cum sa detinem monopolul puterii in relatie, iar celalalt sa fie asa cum vrem noi, sa gandeasca si sa simta ca noi.
Cu totii avem asteptari de la parteneri in functie de nevoile noastre, insa ar fi ideal sa constientizam ca putem avea asteptari doar de la noi insine. Oamenii din jurul nostru ofera cat vor si cand vor, nu putem face pe cineva sa ne iubeasca in functie de cum vrem noi, sau sa exprime acest lucru dimineata cand ne trezim sau dupa cina.
Fiecare om, barbat sau femeie, are propriul sau sistem de valori, reguli dupa care se ghideaza. In relatia de cuplu, unele dintre acestea se aseamana, iar cu altele cei doi au invatat sa traiasca sau chiar sa fie scanteia care sa mentina focul aprins.
Cand o femeie merge la cumparaturi si apare cu o rochie noua, iar iubitul sau o considera atragatoare, acesta satisface de fapt nevoia ei de admiratie. Daca ar fi fost impreuna la cumparaturi, cu siguranta efectul nu ar fi fost acelasi. La fel li se intampla si barbatilor, dupa ce au fost cu prietenii sa joace un meci de fotbal, abia asteapta sa le povesteasca partenerelor cate goluri au dat si ce minunat au jucat. Daca sunt laudati pentru performantele lor, le este satisfacuta nevoia de valorizare. Acceptand aceste preferinte ale fiecaruia, satisfacem nevoia de aceptare a propriului nostru fel de a fi.
In general, oferim ceea ce dorim sa primim, iar asta trezeste in partenerul de relatie multe nemultumiri. Uneori, ne lamentam ca oferim totul si nu primim nimic in schimb, ceea ce nu este deloc adevarat. Exista o tranzactie intotdeauna, doar ca nu sub acelasi raport.
Articol realizat de Gabriela Cristea, psiholog
Alte subiecte postate de Gabriela Cristea
Identitatea sexuala
Vorbim cu tot corpul! Legatura dintre gestica si gandire
Invatarea rolurilor de gen prin educatie
Identitatea sexuala
Vorbim cu tot corpul! Legatura dintre gestica si gandire
Invatarea rolurilor de gen prin educatie