In cadrul legaturilor de cuplu apare frecvent o teama – teama de schimbare a propriei persoane. Fie ca vorbim de un cuplu: ”de acum te asezi la casa ta”, ”de acum inainte s-a dus cu copilaritul, esti barbat / femeie serioasa”, fie ca vorbim despre terapia de cuplu – ”eu nu intentionez sa ma schimb”.
Ce este aceasta teama de schimbare si unde apare ea, care este rostul ei?
Eu as pune problema in termenii barierei de contact – a ceea ce delimiteaza intre inconstient si constient.
Cand visam suntem in vis. Odata visul incheiat, spunem ca am visat, ceea ce ne face sa exprimam o pozitie fata de un continut inconstient pe care il consideram ca fiind inconstient.
Visul prin mecanismele sale exprima limita, contactul, cenzura visului. Procesele primare si secundare definesc o arie pe care o definim ca fiind a inconstientului iar cand povestim un vis folosim o alta instanta prin care le delimitam. Bariera de contact este punctul care diferentieaza si apropie cele doua instante.
In ceea ce priveste cuplul, familia si grupul auzim deseori despre punctul de intersectie al intrapsihicului si interpsihicului cu alte cuvinte despre individual si grupal, familial sau continut de cuplu. Ca membru intr-un grup si ca individ autonom stim diferentele dintre una si alta. Stim cand suntem intr-un grup si stim cand suntem individual. Dificultatile apar atunci cand aceste ”stiinte” devin ”afecte”. Ne simtim individual in grup sau ne simtim ca fiind cu grupul cand suntem individuali. Aceasta nu duce la o pierdere a stiutului locului pe care il ocupam in aceasta arie.
Teama de schimbare a persoanei apare puternic inainte de intrarea intr-un context de cuplu. Aceasta tine de violenta necesara realizarii unui cuplu nou si unei familii. Realizarea unui cuplu are nevoie de o forta puternica, de o energie considerabila, pentru ca presupune crearea unor legaturi care intra in contrabalans cu cele vechi. Aceasta nu inseamna ca cele vechi refuza, ci ca se opun similarii inertiei. La un nivel inconstient aceste forte sunt contrare. Relatia stransa a baiatului cu mama sau a fetei cu tata se opune in plan inconstient noului partener.
Bariera de contact este aici un punct de trecere si de intalnire a individualului cu grupalul, cu legatura familiala. Acest punct de contact si de separare este un proces care are si o forma sociala exprimata – nunta. In acest proces nunta are o investitie simbolica si constituie un travaliu care sa permita infiintarea noului cuplu in contextul mentinerii legaturilor familiale anterioare. Teama de schimbare, contractul narcisic al celor doi, suferinta pierderii copiilor, compensarea prin ”distractie” a componentelor negative fac din nunta un subiect al despartirii si al intalnirii.
Nunta ramane un travaliu al suferintei, al violentei, a idealurilor diverse puse in joc. Fiecare componenta ritualica joaca acest rol in plan simbolic. Daca analizati obiceiurile de nunta veti regasi aceleasi componente de suferinta, violenta si rezistenta fata de legaturile familiale si fata de legatura de cuplu.
Autor: Claudiu Ganciu, psiholog
Cabinet Individual de psihologie - Claudiu Ganciu