Cu totii ne asteptam ca in timp intr-o relatie sa apara rutina si sa nu mai existe atractia care a dus la intemeierea acesteia. Dar, de fiecare data, tentatia este de a-l invinui pe celalat ca nu-si da mai mult interes si ca alte preocupari au devenit mai importante. Uneori, poate chiar asa se intampla.
Sunt insa nenumarate cazurile cand persoana de langa noi renunta la “lupta” pentru pastrarea pasiunii ca urmare a refuzurilor repetate de a-i raspunde pozitiv la atentiile pe care le indreapta spre noi. De cele mai multe ori chiar si un zambet este apreciat, dar si acesta necesita un efort prea mare, invocandu-se oboseala, grijile zilnice, alte prioritati etc..
Astfel, cel/cea care ar avea cele mai mari sanse de a ne oferi momente relaxante si ne-ar face sa uitam de grijile cotidine este usor, usor, inlaturat ca si cum ar face parte din decorul camerei.
La inceput, gesturile tandre persista pentru o bucata de timp, dar cu cat raspunsul la ele este din ce in ce mai rar, si ele dispar, iar cei doi devin simpli co-locatari ai aceluiasi spatiu.
Mai apar din cand in cand momente in care exista intentia de a micsora distanta ce s-a instalat intre ei, dar sunt scurte si sunt grabnic inlocuite cu “ce trebuie sa facem maine?”.
Mai important este, insa, ce trebuie sa facem astazi pentru ca partenerul de cuplu sa nu se simta neglijat si inlaturat.
Locuitul impreuna dezvaluie multe dintre aspectele noastre, unele favorabile, altele mai putin favorabile. Celalalt se obisnuieste incetul cu incetul cu toate pentru ca stie ca acelasi lucru se intampla si la partener, dar nu merge niciodata atat de departe cu gandul ca intr-un anumit interval de timp, mai scurt sau mai lung in functie de cuplu, dorinta de a-l atinge pe celalalt, de a-l mangaia, de a-l rasfata, va ramane o simpla amintire. Cei doi se intreaba dupa cativa ani, cu regret, ti-aduci aminte cat de indragostiti eram la inceput si cum ma tineai in brate tot timpul?
Dar cine spune ca lucrurile trebuie sa decurga asa?
Intotdeauna, ceea ce se intampla in relatia de cuplu are mare legatura cu noi, si seductia este o arma la indemana pe care nu trebuie sa uitam sa o folosim.
Atractia pe care am simitit-o la inceput a avut baze reale, asa ca, daca suntem prea ocupati sa-i mai dam atentie persoanei de langa noi, ar fi bine sa ne amintim fiorii pe care-i simteam atunci. Si nu conteaza ca la inceput nu cunosteam defectele si vedeam doar calitatile. Daca inca am ramas in aceasta relatie, inseamna ca persoana cealalta merita in continuare atentia noastra si, de asemenea, putin efort pentru ca timpul petrecut impreuna sa fie de calitate, ci nu doar cantitate.
Un prim pas pentru ca o relatie sa nu moara este: “nu lasa pe maine ce poti sa faci azi”. Poate ca timpul ne aduce sarcini suplimentare care necesita o buna parte din timpul nostru, fapt ce ne ne face sa-l lasam pe celalat deoparte, de exemplu, seful ne solicita sa ramanem peste program si nu putem sa-l refuzam. De acord, pot sa apara astfel de situatii si este bine sa raspundem pozitiv daca este o urgenta, pentru ca si latura financiara este importanta, dar cand ajungem acasa, daca-l ignoram pe celalalt pentru ca suntem prea obositi si pentru ca “si maine e o zi”, nu trebuie sa ne surprinda ca relatia aluneca pe o panta care nu mai poate fi urcata usor.
Un al doilea pas ar fi: “da frau liber imaginatiei si arata-te disponibil/-a”. Acest pas este cel mai mult evitat de majoritatea pe motivul ca necesita bani sau efort prea mare. Cu toate astea este nevoie de doar putina vointa de a nu lasa rutina sa te acapareze. Cand ai pus ultima oara o melodie lenta si ai invitat persoana draga tie la un dans, in cadrul intim al locuintei, fiind singuri? De obicei se intampla doar cu ocazia unei petreceri, a unui eveniment in cadru organizat, nu-i asa? Cand i-ai pregatit ultima oara o baie calda si relaxanta? Cand te-ai oferit sa-i masezi picioarele, fara sa ti-o ceara?
Pasul trei este la fel de simplu: “fii prezent/-a”. Televizorul, calculatorul, ziarul sunt obiecte dupa care ne putem ascunde foarte usor, desi ne aflam in acelasi spatiu. In aceste momente, desi suntem prezenti fizic, ne aflam in singuratatea noastra, iar celalat se afla de partea cealalta a barierei invizibile. Cum ar fi sa inlocuiesti timpul petrecut in fata acestor obiecte cu o plimbare in doi?
“Nu ezita sa surprinzi placut persoana de langa tine” ar fi urmatorul pas. Arata-i ca apreciezi ceea ce face si ca este important pentru tine faptul ca “exista si este alaturi de tine”. O relatie de cuplu rezista mai mult daca cei doi se valorizeaza unul pe celalat, cu cat uitam sa remarcam ceea ce ofera celalalt, cu atat il/o facem sa se simta nesemnificativ/-a si sa doresca sa se indrepte spre persoane care sa observe potentialul sau.
Autor: Gabriela Diaconescu