Fiecare dintre noi isi pune intrebari: “Ce este iubirea?”, “Cum apare?” si, mai ales, “Cum o pastram?”.
Iubirea este energie. E o stare inalta de constiinta si vibratie emotionala. Nu poate fi traita daca nu exista implicare.
Iubirea exista in fiecare dintre noi, este nemasurata si nu se consuma precum banii. Daca identifici propria sursa de iubire, ea va radia in afara ta si va atrage iubire. Iubirea inseamna curaj. Curajul de a-ti pastra identitatea si, in acelasi timp, de a te contopi cu celalalt, chiar daca uneori suferi. A iubi pastrand suficienta distanta in relatie inseamna a permite energiei si iubirii sa circule, in asa fel incat sa nu-l sufoci si nici sa nu-l ignori pe celalalt.
De multe ori, cersim iubire si nu ne permitem sa alegem pentru ca uitam cine suntem cu adevarat. Ori, traim in trecut si uitam ca suntem in prezent, iar uneori lipsa de incredere ne determina sa excludem propriile nevoi. Multe relatii esueaza gandind astfel.
Si de ce toate aceste lucruri?
Suntem prizonierii convingerilor si credintelor care s-au format prin faptele si experientele noastre. Concluzii exprimate aproape intotdeauna impotriva noastra si in dispret pentru propria persoana.
Ce ar fi bine sa facem in acest caz?
Ar fi bine sa incepem cu o schimbare. In primul rand schimbarea gandurilor negative, care ne otravesc sufletul, inlantuind suferinta dupa suferinta. Trebuie sa ne acceptam asa cum suntem si sa ne respectam ca existam. Asa sa abordam si relatia cu partenerul de viata, permitand sa existe limite pentru fiecare Astfel, ne vom simti protejati impotriva acapararii totale de catre celalalt.
Stima de sine, delimitarea propriilor ganduri, asumarea responsabilitatii fata de ceea ce gandim, simtim, facem, toate permit sa ne savuram unicitatea, ne ajuta sa ne apropiem cand ne simtim bine cu celalalt si sa ne distantam cand suntem raniti. Simtul identitatii personale este cheia relatiior armonioase si functionale. Cand acesta lipseste, se preia din identitatea partenerului, care ajunge sa renunte la propria securitate, la prieteni si la respectul de sine, numai pentru a salva relatia.
Pentru a se obtine propria valoare este vital ca fiecare dintre cei doi sa sa accepte asa cum este, sa se cunoasca cat mai bine pentru a creste, si sa se educe pentru a inflori in relatia cu celalalt. Renuntarea la propriile idealuri doar pentru a mentine relatia este un dezastru. Fiecare partener are dreptul sa traiasca viata din plin si sa-si exploreze potentialul personal. Numai in acest fel relatia se bazeaza pe incredere, siguranta, independenta, integritate si atractie.
Cand exista incredere reciproca, dificultatile sunt depasite constructiv, ceea ce conduce la crearea intimitatii. Niciunul dintre parteneri nu trebuie sa detina controlul sau sa-l manipuleze pe celalalt prin santaj emotional, in scopul de-al face sa devina dependent si neajutorat, si, astfel, sa para slab si sa nu mai prezinte interes.
O relatie sanatoasa presupune intimitate, egalitate si apreciere pentru calitatile celuilalt. Inseamna sa permiti ca partenerul tau sa aiba succese sau sa greseasca, rolul tau fiind de a-i fi alaturi cand are nevoie. Este important sa ai incredere in tine, chiar daca rezultatele nu-ti plac mereu. Fiecare dezamagire poate fi o ocazie sa te dezvolti si sa evoluezi. Aceasta este forma iubirii mature, implinite. Intimitatea, necesita granite ferme dar si provocari. Timpul petrecut separat conduce la dezvoltarea armonioasa a relatiei si este esential pentru evolutia personala.
Articol realizat de Rodica Barcan, psiholog
Cabinet de psihologie - psihoterapie - Rodica Barcan