Cand luam decizia de a incepe o viata in doi, de cuplu, ne angajam si de a avea grija unul de celalalt. Obiectivul amandurora este sa fie o relatie stabila, fructuoasa si care sa implineasca ambii parteneri. Fireste ca lucrurile nu vor fi tot timpul doar “lapte, unt si miere”, ci vor aparea uneori si probleme. Dar, orice relatie de cuplu are mai multe etape, iar pentru a creste si a se consolida implica schimburi, confruntari si uneori chiar infruntari. Ea se construieste permanent si este important sa stim ca depinde de noi s-o facem sa mearga.
Relatie perfecta nu exista, dar asta nu inseamna un lucru rau. Dimpotriva, cuplul este supus permanent unei dinamici in care mereu se schimba cate ceva, ceea ce da prilejul ambilor parteneri sa puna in joc cat mai mult din potentialul lor, iar impreuna sa aiba prilejul de a evolua.
Aceste etape pot fi precedate de momente de impas, ceea ce nu inseamna neaparat ca partenerul nu ne mai iubeste sau ca noi vrem sa iesim din relatie, ci doar ca modul in care a functionat pana atunci nu mai merge si poate ca este momentul unei noi reasezari, a trecerii la un alt nivel relational sau pe un alt plan evolutiv. Va trebui sa avem implicit rabdare si aplecare spre intelegerea nevoilor partenerului, astfel incat sa nu se simta exclus.
Dinamica relatiei de cuplu inseamna creativitate precum si cautarea momentelor de a fi in doi, ci nu a celor in care din cauza sarcinilor cotidiene uitam de celalalt, sau ne bazam pe faptul ca va fi permanent acolo chiar daca noi nu suntem.
Acest dinamism ne arata de fapt un lucru important: relatiile se schimba si trebuie sa fim pregatiti pentru modificarile care apar, pentru ca astfel vom gasi resursele necesare pentru a gestiona fiecare situatie in parte. Prin urmare, ca sa existe stabilitate, si fiecare sa se simta bine in prezenta celuilalt, trebuie depus efort. In caz contrar, rezultatul va fi nefericirea celor doi.
Relatia de cuplu este ca o entitate vie care evolueaza si trebuie hranita si protejata. Cand viata de cuplu este implinita, ceea ce este comun apare firesc, natural, si vine sa completeze iubirea si atractia sexuala. Astfel, simti ca partenerul iti este aproape si ca te ajuta in drumul evolutiei tale.
Articol realizat de Liliana Puchea, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Puchea Liliana
..