"Viata" unei relatii cunoaste mai multe stadii, fiecare fiind caracterizat de un anumit gen de sentimente, provocari si oportunitati de crestere.
Este dificil ca partenerii sa ajunga la un nivel de respect reciproc, dragoste si intimitate daca cei doi nu au trecut prin faza de apropiere, cunoastere si acomodare si nu au depasit provocarile fiecarei etape, care asigura trecerea la un alt stadiu.
Fiecare cuplu are ritmul sau de a parcurge toate aceste faze, si majoritatea oamenilor va experimenta fiecare stadiu mai mult de o singura data, fluctuatia de la un nivel la altul fiind fireasca.
Fazele unei relatii...
Stadiul fanteziei - iluziei (care poate dura intre doua luni si doi ani)
...este perioada de inceput, in care nu te mai „saturi“ de prezenta celuilalt, in care fiecare este perfect in ochii partenerului si niciunul dintre ei nu-si mai poate imagina viata fara celalalt.
Aceasta faza se recunoaste dupa starea de fericire maxima, de pozitivism si interes intens fata de toate aspectele vietii (ca efect biologic al producerii unor cantitati semnificative de endorfine).
Fiecare dintre indragostiti a scos din „desagul“ personalitatii imbracamintea de sarbatoare, adica partea cea mai buna din sine insusi. Partenerii sunt foarte deschisi unul fata de celalalt si „cad prada“ dragostei. Acum se pun bazele necesare cresterii relatiei.
Faza deziluzionarii sau adaptarea la realitate.
Etapa aceasta apare atunci cand incep sa iasa la iveala defectele celuilalt si fiecare realizeaza ca partenerul este de fapt o fiinta umana cu defecte si calitati, ca nu este perfecta. Pe masura ce partenerii prezinta tot mai mult din ei insisi, incepe confuzia si descurajarea pentru ca nici unul nu mai seamana prea mult cu persoana de care s-au indragostit.
In aceasta etapa sunt constientizate tot mai multe diferente, apar neantelegerile si partenerii se indeparteaza unul de celalalt.
Nu este deloc surprinzator ca in aceasta faza majoritatea cuplurilor decid sa se desparta, sa divorteze, considerand ca dragostea si-a dat ultima rasuflare. Totusi, daca cei doi reusesc sa negocieze asupra diferentelor de personalitate, reusesc sa mearga mai departe.
Faza de stabilitate, profunzime si prietenie sau momentul de respiro, de „recompensa“, pentru parcurgerea cu succes a celorlalte faze.
Unele cupluri nu reusesc sa ajunga aici, insa cei care o fac simt ca sentimentele de dragoste, de incredere si reconectare emotionala au devenit mai profunde tocmai pentru faptul ca au experimentat multe stari impreuna, creandu-si o istorie a cuplului.
Chiar daca partenerul nu este perfect, nu mai este o tragedie, iar diferentele nu mai par la fel de inspaimantatoare ca in fazele precedente.
Este faza in care excitatia specifica primei faze este inlocuita cu prietenie si implicare. Pentru ca este o faza in care sentimentele se asaza, partenerii incep sa se reintereseze de propriile legaturi si preocupari din trecut la care renuntasera, deoarece prezenta celuilalt parea sa fie suficienta.
Insa prea multa relaxare poate conduce la pericolul ca cei doi sa inceapa sa se plictiseasca – de aceea, este important ca partenerii sa mentina vie legatura pentru care au „muncit“ serios.
Chiar daca in relatie este o perioada de incredere tot mai accentuata, unii oameni simt in aceasta faza un soi de pierdere, deoarece invata sa-si accepte partenerul asa cum este, ceea ce inseamna, de fapt, renuntarea la iluzia perfectiunii celuilalt.
Faza angajamentului, parteneriatului si dragostei profunde…
Statisticile ce privesc gradul de reusita a relatiilor arata ca mai putin de 5% din cupluri reusesc sa ajunga in acest moment.
Este faza in care partenerii aleg in mod constient sa fie impreuna, in ciuda defectelor, slabiciunilor sau lipsurilor. La acest nivel primeaza dorinta reala, nu doar nevoia de a fi cu celalalt.
Partenerii functioneaza ca o echipa, interesele celuilalt fiind privite ca avand aceeasi importanta ca si cele personale, astfel ca multe cupluri decid sa-si formalizeze legatura, ca o manifestare a intentiei de a continua relatia.
Articol realizat de Cristina Dinu, psiholog
Cabinet Individual de Psihologic – Dinu Gina Cristina