Dupa un an plin de schimbari, cu realizari profesionale, dar si multa munca, Asociatia Smart Psi reuneste colegii psihologi pentru a facilita atat impartasirea experientelor acumulate cat si a noutatilor din domeniile in care s-au specializat, in cadrul celei de-a III-a editii a Conferintei Aplicatii Practice in Dezvoltarea Psihologiei.
Organizator: Asociatia pentru Dezvoltarea Psihologiei - Smart Psi
Data de desfasurare: 23-24 noiembrie 2013
Durata: 2 zile
E-mail: conferinta@smartpsi.ro
Locatia: Bucuresti, sediul Colegiului Psihologilor din Romania
“Multumim tuturor participantilor care ne-au fost alaturi la primele editii ale confeintei Smart Psi. Fiecare parere si experienta impartasita au adus un plus de valoare evenimentului si ne-au inspirat pentru organizarea celei de-a III-a editii. Va propunem sa continuati calatoria alaturi de noi si in 2013. Sa unim experientele profesionale si sa construim impreuna urmatoarele etape ale profesiei de psiholog in Romania” - psiholog Iuliana Popescu, presedinte Asociatia Smart Psi.
Programul conferintei
SAMBATA, 23 NOIEMBRIE 2013
Ora 8.30-09.30 – primirea participantilor si deschiderea conferintei
SALA 1
Ora 09.30-11.30 – Workshop „Implicatiile analizei muncii in construirea instrumentelor de diagnoza organizationala” – Coordonatori: Prof. Univ. Dr. Mihai ANITEI, Lect. Univ. Dr. Mihaela CHRAIF. Specialitatea: Psihologia muncii si organizationala.
Ora 11.30-11.45 – Pauza de cafea
Ora 11.45-13.45 – Workshop „Analiza si gestionarea emotiilor in contextul organizational”, Coordonatori: Psih. Princ. Pantilimon-Alexandru GAIANU, Psih. Carmen Anne-Marie SORESCU. Specialitatea: Psihologia muncii, organizationala si servicii.
Descrierea workshop-ului:
Workshop-ul are ca scop provocarea participantilor in explorarea rolului pe care emotiile il joaca in modul in care oamenii raspund in diverse imprejurari. Vom evidentia si legatura dintre emotii si motivatiile care ii constrang pe oameni sa actioneze, in mod contextual, pentru a-si atinge scopurile in organizatiile in care isi desfasoara activitatea. Participantii vor beneficia de un model teoretic si metodologic pentru evaluarea emotiilor si pentru implicarea angajatilor in activitati care corespund cu felul lor de a fi si de a actiona.
Abordarea practica:
Vom analiza emotiile ca proces: anticiparea, declansarea, desfasurarea si rezultatul.
Vom identifica principalele categorii de emotii implicate in atingerea unui scop.
Ora 13.45-14.00 – Pauza de cafea
Ora 14.00-16.00 – Workshop “Implicatiile specificatiilor postului in recrutarea si selectia de personal”. Coordonator: Psih. Dr. Princ. Angelica HALMAJAN. Specialitatea: Psihologia muncii si organizationala
Descrierea workshop-ului:
Workshopul isi propune sa evidentieze impactul pe care il are stabilirea acurata a specificatiilor postului in diversele etape ale procesului de recrutare si selectie, exemplificand pasii unui astfel de demers. Vom urmari practic pornind de la analiza muncii şi fisa postului modul in care stabilim specificatiile postului pentru care dorim sa efectuam recrutarea si selectia de personal, cum transpunem aceste specificatii in anunturile de recrutare pe care le formulam-in functie de canalul de recrutare ales –si maniera in care ele ne vor jalona activitatea de preselectie a CV-urilor in vederea reducerii subiectivismului.
Ora 16.00-16.15 – Pauza de cafea
Ora 16.15-18.15 – Workshop “Consideratii generale privind psihologia si managementul traumei”. Coordonator: Psih. Dr. Constantin-Edmond CRACSNER. Specialitatea: Psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale, Psihologia muncii si organizationala, Psihologie clinica.
Descrierea workshop-ului:
Problematica psihologiei si managementului traumei reprezinta o preocupare practica majora a specialistilor din diverse domenii ale psihologiei: clinica, muncii si organizationala, securitate nationala. Totodata, plecand de la concluziile unor cercetatori (Horowitz, 1986; Donovan, 1991; Riedesser & Fischer, 2007), suntem de acord cu acestia ca problematica extrem de complexa a traumelor psihice trebuie sa fie abordata din diverse perspective si de catre variate domenii stiintifice precum: psihologia cognitiva, psihologia dezvoltarii, psihologia clinica, psihologia educatiei, antropologia, epidemiologia, medicina etc.
Iata de ce, scopul acestui workshop este acela de a sensibiliza psihologii din diverse domenii ale psihologiei spre o abordare hipercomplexa si dinamica a traumei psihice atat din perspectiva situational-fenomenologic-hermeneutica, cat si din punctul de vedere dialectic-ecologic.
Perspectiva sintetica si situational-fenomenologica, specifica psihotraumatologiei generale, se centreaza pe experienta cotidiana a omului adult raportata, cel mai adesea, la perceptia si atribuirea de semnificatii evenimentelor de viata, pe de o parte, iar, pe de alta parte, la interactiunea dintre perceptie si comportament, dintre senzorialitate si motricitate asa cum se reflecta acestea in „modelul cercului situa¬tiei" (Riedesser & Fischer, 2007; von Uexküll & Wesiack, 1988). Perspectiva analitica si fenomenologic-hermeneutica, specifica psihotraumatologiei speciale, presupune o operatiune de descompunere, de subiectivizare si relativizare ce se focuseaza, cu precadere, pe accesul obiectiv, orientat pe factori si constelatii situationale, pe de o parte si, pe de alta parte, pe accesul subiectiv, orientat spre subiect si lumea sa psihica interioara, reflectata in situatia traumatica.
Punctul de vedere ecologic abordeaza experientele traumati¬zante ale persoanei in relatia reciproca cu mediul, in timp ce punctul de vedere dialectic clarifica, printre altele, faptul ca rela¬tia intre subiectivitate si obiectivitate, intre perspectiva „interioara" a subiectului victima si „perspectiva exterioara" a observatorului obiectiv exista o relatie cu multa tensiune si contradictie (Riedesser & Fischer, 2007; Bronfenbrenner, 1977).
In esenta, psihologia si managementul traumei au in vedere abordarea integrala si unitara a unor aspecte diverse (situatia traumatica, reactia traumatica, procesul traumatic, tema situationala traumatica centrala, tema traumatica centrala de viata etc.) care apartin aceluiasi fenomen. Prin urmare, trauma psihica va fi explicata, interpretata si manageriata ca fiind "o experienta vitala de discrepanta intre factorii situationali amenintatori si capacitatile individuale de stapanire, care este insotita de sentimente de neaju¬torare si abandonare, lipsita de aparare si care duce astfel la o zdruncinare de durata a intelegerii de sine si de lume" (Riedesser & Fischer, 2007).
Ora 18.15-20.15 – Workshop „Cancer si stres-posibilitati de gestionare a stresului la bolnavii oncologici”, Coordonator: Psih. Princ. Coralia MIRSU-PAUN. Specialitatea: Psihologie clinica si psihoterapie.
Descrierea workshop-ului:
Aparitia si evolutia cancerului. Stresul generat de boala si tratament – impactul asupra bolnavului si familiei, efecte in plan psihic. Posibilitati de interventie psihologice si psihosociale pentru gestionarea stesului. Studii de caz.
SALA 2
Ora 09.30-11.30 – Workshop „Etalonarea testelor psihologice” – Coordonatori: Psih. Princ. Pantilimon-Alexandru GAIANU, Psih. Carmen Anne-Marie SORESCU. Specialitate: Psihologia muncii, organizationala si servicii, psihologia transporturilor, psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale, psihologie clinica
Descrierea workshop-ului:
Workshop-ul se va centra pe exercitii practice de etalonare a testelor psihologice, putand astfel transforma scorurile brute in unitati de masura care sa permita raportarea rezultatului obtinut de o persoana la test cu rezultatele obtinute de un esantion reprezentativ de persoane care desfasoara aceesi activitate sau au aceeasi ocupatie cu persoana testata. In introducere (5%) se va justifica necesitatea etalonarii testelor psihologice si responsabilitatea utilizatorilor lor. Partea teoretica (25%) va aborda aspecte se tin de reprezentativitatea esantioanelor pe care se realizeaza etalonarea, tehnici de esantionare, notiuni de statistica descriptiva, caracteristici ale curbei normale, tipuri de etalonare si recomandari privind utilizarea lor, limite si surse de eroare. In partea practica (70%) participantii vor lucra exercitii de etalonare pe hendout-uri special concepute de organizatori, pentru o invatare activa.
Ora 11.30-11.45 – Pauza de cafea
Ora 11.45-13.45 – Workshop „A gandi familia in terapie” – Coordonator: Psih. Dr. Angela BOGLUT. Specialitatea: Psihologie clinica si psihoterapie.
Descrierea workshop-ului:
In situatii clinice complexe, familia de origine si familia largita fac parte din peisaj. Granitele intre subsisteme, tiparele (pattern) ce se regasesc in dinamica familiei de origine sau a familiei largite, pot conduce spre piste de diagnoza si terapie. Se regasesc in sistemul de valori si credinte, loialitatile fata de persoane de referinta sau fata de valorile si mitologia familiala. Prezentarea va ilustra cateva din reperele conceptuale ale paradigmei sistemice in abordarea unei situatii clinice.
Ora 13.45-14.00 – Pauza de cafea
Ora 14.00-16.00 – Workshop „Dezvoltarea abilitatilor de gestionare a carierei de-a lungul intregii vieti”, Coordonator: Lect. Univ. Mihaela STERIAN. Specialitatea: Psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala.
Descrierea workshop-ului:
Scopul organizarii acestui eveniment workshop este de a oferi celor interesati un sprijin in procesul de autocunoastere, in dezvoltarea stimei de sine, in aprecierea si invatarea unei metode eficiente de identificare a punctelor forte si a ariilor de imbunatatit, in realizarea unui traseu de formare
educationala adecvat fiecarui profil in parte.
Descriere: programul include o serie de activitati practice ce stimuleaza autocunoasterea, introspectia, exprimarea libera, interactiunea sociala, imaginatia si creativitatea prin utilizarea unor instrumente de referinta pentru domeniul consilierii in cariera. Ca urmare, vor fi prezentate si aplicate un pachet de exercitii care vizeaza aspecte precum: valori, interese profesionale, competente, luarea deciziilor privind cariera, realizarea unui plan al carierei personale, cautarea unui loc de munca ,
prezentarea personala etc.
Cui se adreseaza: consilieri, psihologi, terapeuti, coach, mentori, educatori, asistenti sociali, parinti, specialisti educatie non-formala, alti specialisti in roluri de sprijin (pedagogie, proiecte sociale, diversitate, dezvoltare).
Ora 16.00-16.15 – Pauza de cafea
Ora 16.15-18.15 – Workshop „Muzicodiagnostic si Muzicoterapie. Principii de aplicare in patologia psihica si somatica. Contributii personale” – Coordonator: Prof. Dr. Ioan-Bradu IAMANDESCU. Specialitatea: Psihologie clinica si psihoterapie.
Printre problemele abordate in cadrul workshop-ului:
Audierea a 12-14 piese muzicale accesibile din repertoriul simfonic si cameral pe care ascultatorii (participantii la workshop) le coreleaza cu un continut /descriere a unor stari sufletesti sau imagini concrete inscrise pe un chestionar( intr-o ordine desemnata de literele alfabetice de la A la L), in dreptul autorilor pieselor musicale (numerotati de la 1 la 12 ) dar fara sa coincida, sub raportul adecvarii textului, cu natura muzicii. Sunt considerate valabile raspunsurile care exprima concordant dintre cifra si litera, conform unei grille, edificata initial de noi si confirmata ulterior in multe editii in Romania si Germania. In plus, se noteaza la fiecare piesa, placerea produsa de muzica respective, acordandu-se note, de la 1 la 10.
Ora 18.15-20.15 – Workshop „Exigente psihice si eficienta in activitatea din transporturi. Analiza comparativa a diferitelor tipuri de transporturi (auto, aerian, feroviar)”, Coordonator: Psih. Dr. Traian MANEA. Specialitatea: Psihologia muncii si transporturi
Descrierea workshop-ului:
Printre obiectivele acestui workshop se numara:
- sarcini profesionale si exigente psihice (competente);
- indicatori de eficienta/productivitate/securitate;
- evenimente negative in activitatea din transporturi (tipuri, cauze, mecanisme de producere);
- aspecte ale diagnosticului si prognosticului psihologic;
- aspecte ale formarii comportamentului profesional.
DUMINICA, 24 NOIEMBRIE 2013
SALA 1
Ora 09.00-11.00 – Workshop „Psihologia traficului. Rolul si importanta consilierii psihologice asupra conducatorului auto”, Coordonatori: Psih. Princ. Daniela HIERA, Psih. Elvira TEODORESCU (Brezoianu), Psih. Marius CALDARARU. Specialitatea: Psihologia transporturilor.
Workshop-ul vizeaza urmatoarele aspecte:
Vor fi prezentate si discutate studii de caz, cu privire la urmatoarele tipuri de evaluari:
- cum evaluam o persoana cu dizabilitati pentru permis auto
- cum evaluam pentru redobandire permis
- siguranta circulatiei
- ce facem cu un client care are stima de sine scazuta.
Ora 11.00-11.15 – Pauza de cafea
Ora 11.15-13.15 – Workshop „Cadrul legislativ aplicat in serviciul privat de psihologia muncii si organizationala si psihologia transporturilor” PARTEA I. Coordonator : Psih. Princ. Laura-Cristina PATRUT. Specialitatea: psihologia muncii, organizationala si psihologia transporturilor.
Descrierea workshop-ului:
Obiectivul general al cursului: Cunoasterea legislatiei si a normelor specifice in vigoare ce reglementeaza profesia de psiholog cu drept de libera practica in specialitatile psihologia muncii si organizationala si psihologia transporturilor:
Reglementari legislative cu privire la examenul psihologic in domeniul psihologiei transporturilor;
Reglementari legislative cu privire la examenul psihologic in domeniul psihologiei muncii si organizationala;
Normele Metodologice de aplicare a Legii 213/2004, Hot. 788 din 2005, Hot. 1,2 si 3 din 2010;
Normele de atestare specifice comisiei de psihologia muncii, transporturilor si serviciilor;
Precizari pentru detalierea si punerea in aplicare a actelor cu caracter normativ care reglementeaza exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica
- Competentele psihologului in domeniul psihologiei muncii si organizationala si psihologiei transporturilor /limite ale sferei de competenta.
Ora 13.15-13.30 – Pauza de cafea
Ora 13.30-15.30 – Workshop: “Evaluarea psihologica in psihologia muncii si organizational si psihologia transporturilor” PARTEA II. Coordonator: Psih. Princ. Loredana-Ramona IOSCA-PORA. Specialitatea: Psihologia muncii si organizationala, Psihologie aplicata in servicii, Psihologia transporturilor
Descrierea workshop-ului:
Workshopul isi propune sa ofere participantilor solutii practice legate de serviciile de evaluarea psihologica in domeniul psihologiei muncii si organizationala si psihologiei transporturilor:
Examinarea psihologica: particularitati legislative (sanatatea si securitatea in munca, siguranta pe drumurile publice);
Etapele unui design complet de evaluare psihologica in psihologia muncii: aplicatie practica;
Etapele unui design complet de evaluare psihologica in psihologia transporturilor: aplicatie practica;
Deciziile in evaluarea psihologica: avizul psihologic - recomandari si observatii;
Particularitati ale interventiilor specialistului in psihologia muncii si organizationala si psihologia transporturilor
Ora 15.30-15.45 – Pauza de cafea
Ora 15.45-17.45 – Workshop “Aspecte psihometrice relevante pentru selectarea unui test psihologic” PARTEA III. Coordonator: Psih. Dr. Alin SAVA. Specialitatea: Psihologia muncii si organizationala, Psihologie aplicata in servicii, Psihologia transporturilor
Obiectivul general al workshop-ului:
Cunoasterea implicatiilor practice ale validitatii unui test, precum si ale erorilor de masurare si ale etaloanelor acestuia, concomitent cu prezentarea unui algoritm decizional de selectare a probelor psihologice, pornind de la aceste aspecte psihometrice:
Validitatea unui test
Fidelitatea si erorile de masurare
Etalonarea pe esantioane nationale probabilistice reprezentative vs. etalonarea pe esantioane non-probabilistice de tip cote vs. etalonarea pe categorii profesionale
Calitati psihometrice minimale necesare avizarii unei probe psihologice de catre Comisia Metodologica a CPR
Ilustrarea practica a implicatiilor acestor aspecte tehnice pe probe cognitive (de exemplu probele de atentie Flanker AC si Flanker AD) si non-cognitive (Inventarul de personalitate DECAS)
Ora 17.45 – Inchiderea conferintei
SALA 2
Ora 09.00-11.00 - Workshop „Imbatranirea cognitiva si psihologica normala. Interventia terapeutica plecand de la relatia cu pacientul.” – Coordonatori : Dr. Codruta-Ileana ZUS, Dr. Petre IONESCU. Specialitatea: Psihologie clinica si psihoterapie.
Descrierea workshop-ului:
Scopul prezentarii este acela de a clarifica aspectele imbatranirii cognitive si psihologice normale. Intelegerea modificarilor fiziologice, aparute in conditiile unei imbatraniri normale, va duce la o mai buna intelegere a ceea ce este considerat ca fiind patologic din punct de vedere cognitiv si psihologic la pacientul varstnic si la evitarea unor prejudecati legate de acesta. Cea de-a doua parte are ca scop dezvoltarea unei deschideri mai mari si a flexibilizarii actului terapeutic. Va fi subliniata diversitatea abordarilor unui pacient, plecand de la convingerile, experientele si tipul de structura cognitiva si emotionala ale acestuia. Vom afla impreuna cu formatorii cum reusim sa plasam pacientul in centrul interventiei noastre, folosindu-ne de resursele si perspectivele sale, in dauna conceptelor teoretice externe.
Ora 11.00-11.15 – Pauza de cafea
Ora 11.15-13.15 – Workshop „Comunicare terapeutica in contextul psihoterapiilor actuale”. Coordonator: Conf. Univ. Dr. Odette DIMITRIU. Specialitatea: Psihologie clinica si psihoterapie
Workshop-ul vizeaza urmatoarele aspecte:
Workshop-ul pune accent pe dezvoltarea si antrenarea deprinderilor de comunicare terapeutica ale psihologilor clinicieni, consilierilor psihologici si psihoterapeutilor. O atentie speciala va fi acordata comunicarii empatice si hipnotice in contextul terapiilor actuale. Vom oferi de asemenea cateva sugestii practice despre aplicarea eficienta a mai multor interventii terapeutice: clarificarea, confruntarea, interpretarea, recadrarea, evitarea formularilor negative, prescrierea temelor pentru acasa, utilizarea tehnicilor paradoxale, utilizarea prescriptiei simptomului, a simbolurilor, ritualurilor si metaforelor, utilizarea rezistentelor pacientilor. Prezentarea va fi insotita de mai multe studii de caz, pentru a evidentia modul in care aceste interventii terapeutice potenteaza rezultatele psihoterapiei.
Ora 13.15-13.30 – Pauza de cafea
Ora 13.30-15.30 – Workshop „Diferente conceptuale si metodologice intre ancheta psihologica / psihosociala si expertiza psihologica” – Coordonator: Psih. Dr. Iulian-Laurentiu STEFAN. Specialitate: Psihologie clinica.
Workshop-ul vizeaza urmatoarele aspecte:
Expertiza psihologica – o necesitate a sistemului judicar romanesc. Ce este expertiza psihologica – raspunsuri de la participanti. Definitia expertizei psihologice. Expertiza psihologica reglementata vs. Expertiza psihologica nereglementata. Modele internationale in expertiza psihologica. Examen comparativ. Ancheta psihologica / psihosociala – un surogat pentru expertiza psihologica din Romania. Ancheta psihosociala – act de autoritate asumat si emis de catere o autoritate pulica fara competente profesionale in realizarea expertizelor psihologice. Practica CEDO in domeniul expertizei psihologice.
Conditii generale
Lucrarile vor fi trimise impreuna cu cererea de inscriere pana la data de 13 noiembrie 2013, la adresa conferinta@smartpsi.ro. Lucrarile acceptate vor fi afisate pe site-ul conferintei.
Locurile sunt limitate.
Inscrierea se va face in ordinea primirii cererilor de inscriere si dovezii de achitare a taxelor.
Taxe
Termenul limita pentru achitarea taxei: 13 noiembrie 2013
Taxa participare conferinta: 50 lei (achitata de toate persoanele inscrise).
Participare conferinta cu lucrare – 100 lei (achitata de fiecare autor).
Participare audient workshop – 100 lei (achitata pentru fiecare workshop). (Mod de calcul: participare conferinta 50 lei + nr. workshop-uri alese x 100 lei)
Pentru studenti si alte persoane interesate
Participare conferinta – 25 lei (achitata de toate persoanele inscrise).
Participare audient workshop – 50 lei.
Credite
Acordarea creditelor este conditionata de prezenta la workshop-uri, iar pentru participantii cu lucrari, de sustinerea acestora.
Termenul limita pentru trimiterea lucrarilor: 13 noiembrie 2013
Participare conferinta – 5 credite (se acorda tuturor psihologilor cu drept de libera practica).
Participare cu lucrare – 10 credite.
Participare audient workshop – 10 credite (se acorda pentru fiecare workshop la care participa).
Pentru studenti:
Studentii vor primi adeverinta de participare (fara credite).
Va asteptam la o conferinta interactiva unde aflati noutatile din domeniu, unde ne impartasiti din experientele si realizarile dvs.
http://www.smartpsi.ro