Diagnostic si Interventie Validate Stiintific in Autism si Tulburari Comorbide
Organizator: Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea Babes-Bolyai
Data: 13-14 Noiembrie 2009
Locatia: Cluj Napoca
Durata: 2 zile
Pret: 250 ron (specialisti); 25 ron (parinti sau alte categorii)
E-mail: clinica@psychology.ro
Fax: 0264-434.141
Catedra de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii Babes-Bolyai, impreuna cu Catedrele de Psihologie si Catedrele de Psihiatrie a copilului si Adolescentului din marile centre universitare va invita la conferinta internationala Diagnostic si Interventie Validate Stiintific in Autism si Tulburari Comorbide care se va desfasura pe parcursul a 2 zile la Cluj Napoca.
Alaturi de partenerii din tara si strainatate, ne dorim sa aducem impreuna factorii de decizie implicati in educarea copiilor cu tulburare de spectru austist. In cadrul conferintei vor avea loc workshopuri si mese rotunde care vor oferi posibilitatea elaborarii unei agende comune in domeniul diagnosticului si interventiilor validate stiintific in autism in Romania.
Fundatia Autism Speaks va asigura consultanta stiintifica, iar comitetul stiintific va fi alcatuit din Dr. Anthony Bailey (Oxford University), Dr. Daniel David (Babes-Bolyai University), Dr. Alexandru Popescu (Oxford University), Dr. Simon Wallace (Oxford University).
Conferinta se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Program
12 noiembrie 2009
Keynote speakers si reprezentantii comunitatii Romane de autism vor vizita Departamentele de Psihiatrie a Copilului din Cluj. Vor fi aranjate vizite la centrele educationale pentru copiii cu tulburari din spectrul autist.
18.00 – Primirea invitatilor (Restaurantul Universitatii Babes-Bolyai, str. E. Martone nr. 1)
13 noiembrie 2009
9.00 – Deschiderea conferintei (Rectorului Universitatii Babes-Bolyai, Prof. univ. dr. Daniel David, Prof. Anthony Bailey. Prof. dr. Ann Le Coteur, reprezentatii Ministerului Educatiei si CSM)
Locatie: Aula Magna, str. M. Kogalniceanu 1, et. 1.
Sesiunea 1: Evaluarea diagnostica si examinarile medicale in autism
Moderator: Dr. Alexandru Popescu
9.30 - Prof. Anthony Bailey, Oxford University
10.30 - Prof. dr. Ann Le Coteur
11.00 - Tratamente medicale pentru Tulburarile din Spectrul Autist in Romania (Prof. Univ. Dr. Iuliana Dobrescu, Prof. Univ. Dr. Mircea Tiberiu, Conf. Univ. Dr. Viorel Lupu)
11.30 - Pauza de cafea
12.00 – 12.30 - Expert: Dr. Wallace; Autism Romania
12.30-12.45 - Intrebari si discutii din sesiunea de dimineata
12.45 - PRANZ
1.45 - 3.30 - SESIUNI DE WORKSHOP - URI (Str. Sindicatelor 7)
1) Diagnostic si evaluare (Prof. Bailey)
2) Interventii pentru Adulti (Prof. Ann Le Coteur)
3) Interventii in primii ani (Dr Wittemeyer)
3.30 - 4.00 - Pauza de Cafea
4.00 - 6.00 - SESIUNE DE POSTERE (Str. Sindicatelor 7)
4.00 - 6.00 - Masa Rotunda (Chair: Prof. Anthony Bailey)
DIAGNOSTICUL AUTISMULUI, EXAMINAREA MEDICALA SI TRATAMENTELE FARMACOLOGICE IN ROMANIA
6.00 - 7.00 - Stabilire de legaturi
14 noiembrie 2009
8.45 - DESCHIDERE
Manuela Harabor
Sesiunea 2: Interventii pentru adultii cu autism
Moderator: Dr. Wallace
9.00 - Expert: Prof. Pat Ann Le Coteur
10.00 - Servicii pentru adultii cu autism din Romania
Sesiunea 3: Interventii timpurii pentru copiii cu Tulburari din Spectrul Autist
Moderator: Dr. Wallace
10.30 - Expert: Dr. Kerstin Wittemeyer, University of Birmingham
11.30 - Pauza de Cafea
12.00 - 12.30 - Interventii timpurii si autismul in Romania – Fundatia Autism Transilvania
12.30 - 13.00 - Intrebari si discutii in urma sesiunii de dimineata
13.00 - PRANZ
2.00 - 3.45 - SESIUNI DE WORKSHOP - URI
1) Diagnostic si evaluare (Prof. Bailey);
2) Interventii pentru adulti (Prof. Ann Le Coteur);
3) Interventii in anii timpurii (Dr Wittemeyer)
3.45-4.15 - Pauza de Cafea
4.15-6.00 - SESIUNE DE POSTERE (Str. Sindicatelor 7)
4.15-6.00 - Masa Rotunda: SERVICIILE IN AUTISM IN ROMANIA; BUNE PRACTICI IN INTERVENTIE SI PREGATIRE PROFESIONALA.
6.00-6.30 - INCHIDEREA
DESPRE AUTISM
In momentul in care vorbim despre autism sau alte tulburari pervazive de dezvoltare asociate (spectrul de tulburari autiste) ne gandim la dificultati sociale, de comunicare si comportamentale severe. Astfel, este esentiala o identificare, evaluare si un management acurat si timpuriu a unor astfel de probleme. Un lucru, de asemenea, extrem de important este colaborarea in sistem de parteneriat a terapeutului, parintilor si a educatorilor. Cel mai important scop al terapiei este sa li se dezvolte persoanelor cu astfel de dizabilitati aptitudini si abilitati pentru a avea un mod independent de viata, in masura constrangerilor acestei tulburari. Insa, rezultatele din acest punct de vedere sunt destul de mici - undeva intre 61 si 73 % dintre acestia sunt incapabili sa duca un mod de viata indepndent si numai undeva intre 5 si 17% ajung la stadiul in care pot sa aiba o viata normala sin punct de vedere social si profesional.
Participarea la lucrarile conferintei si la worksopuri se face pe baza inscrierii.
Descarcati Formularul de inscriere (in care va rugam sa completati si sectiunea cu datele pentru facturare SI optiunile pentru workshop-uri) iar dupa completare il veti trimite la adresa de email: clinica@psychology.ro sau fax 0264/434 141. Va rugam sa ne trimiteti pe email sau fax si dovada platii pentru a va valida inscrierea.
Taxe de participare:
Specialisti: 250 RON (Taxa include participarea la doua workshop - uri, la lucrarile in plen ale conferintei si la mesele rotunde).
NOTA: workshop-urile din cadrul conferintei se tin in ambele zile ale acesteia. Astfel, puteti alege sa participati, in contul taxei de 250 RON la doua dintre ele. Pentru a face acest lucru, si pentru a nu aglomera salile in timpul sesiunilor, va rugam ca in fisa de inscriere sa treceti optiunile pe care le aveti in ceea ce priveste workshop-urile (ex. 1 - pentru cel pentru care aveti cel mai mare interes; 2 - pentru al doilea la care doriti sa participati, etc.). In functie de numarul participantilor si de ordinea inscrierilor veti fi repartizat la doua dintre sesiuni - la una puteti puteti participa in 13 noiembrie iar la cea de-a doua puteti participa in 14 noiembrie.
Parinti sau alte categorii: 25 RON (Taxa include participarea la lucrarile in plen ale conferintei si la mesele rotunde).
Participarea este creditata de Colegiul Psihologilor din Romania.
Toti participantii vor primi o diploma de participare, iar cei care sunt in Colegiul Psihologilor din Romania si au achitat taxa de participare vor primi un certificat cu 7 credite recunoscute de COPSI
Plata taxei de participare se va efectua in contul: IBAN RO72 BTRL 0130 1205 9213 89XX deschis la Banca Transilvania, Cluj Napoca
Beneficiar: Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale (APCCR), CUI: 13519094