Uneori, a manca sanatos poate deveni un comportament extrem daca este ignorat scopul principal al acestei alegeri, acela de a obtine o functionare optima a organismului.
In ultima vreme, media abunda de mesaje despre continutul din ce in ce mai toxic al alimentelor pe care le mancam in fiecare zi. Desi atentionarea populatiei in privinta pericolului dat de consumul ridicat de hrana necorespunzatoare (cu grasimi, cu aditivi, prelucrata, modificata genetic etc) ar trebui sa fie benefica, lipsa alternativelor sustenabile si a educatiei in ceea ce reprezinta o dieta echilibrata conduce deseori la crearea unei alte probleme, in loc de rezolvarea ei.
O tulburare a comportamentului alimentar, ortorexia, a prins din ce in ce mai mult teren, alaturandu-se altor tulburari precum: anorexia si bulimia. Ortorexia reprezinta obsesia pentru o alimentatie sanatoasa. Initial, individul isi poate motiva selectia in privinta produselor pe care le achizitioneaza pentru pregatirea mesei, scopul urmarit fiind o dieta cu cat mai multi nutrienti. Insa, treptat, selectia lui devine atat de drastica incat se ajunge la excluderea unui numar din ce in ce mai mare de produse alimentare, fapt ce conduce in final la carenta de substante nutritive esentiale.
In general, ortorexia debuteaza cu evitarea alimentelor care contin aditivi, dupa aceea se trece la inlocuirea produselor non-organice cu hrana organica (alimente produse din plante sau animale care au crescut fara fertilizatori chimici, pesticide, antibiotice, hormoni de crestere sau aditivi alimentari), iar cand aceasta nu este gasita sau inseamna un efort financiar prea mare, se ajunge la: “mai bine nu mananc nimic, decat sa ma otravesc cu tot ce pun astia in mancare!”. A manca intr-un local public nici nu intra in discutie pentru ca aici nu exista nicio posibilitate de a verifica ce contine mancarea din farfurie sau cum a fost pregatita.
Cand dorinta de a manca sanatos se transforma intr-o obsesie care conduce la malnutritie, scopul urmarit initial a fost serios deturnat. In plus, aceste persoane nu realizeaza ca deja se confrunta cu o alta problema, din cauza ca au devenit extrem de rigide in comportamentul alimentar. Ba dimpotriva, au un sentiment de superioritate, desi imunitatea lor este scazuta si organismul tinde sa se apere cu lentoare ca urmare aportului nutritiv, mineral si de vitamine scazut.
Din cauza selectiei atente a produselor alimentare, cei din jur tind sa-i ironizeze si chiar sa-i evite cand are loc o petrecere sau o iesire la iarba verde.
Ortorexia inca nu a fost incadrata in DSM-IV (Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale) ca tulburare a comportamentului alimentar, dar cei mai multi experti in domeniu atrag atentia asupra caracterului restrictiv, pana la extrem, al acestei manifestari.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu