Un mecanism de aparare destul de important pentru psihicul nostru este altruismul. Cu ajutorul lui sunt contracarate efectele negative ale resentimentelor, dorintelor nesatisfacute si temerilor.
Ipostazele in care apare altruismul sunt strans legate de cauzele care ar putea declansa un conflict psihic: culpabilizarea ca urmare a refularii agresivitatii; agresivitate care este pe punctul de a fi manifestata; refuzul placerii; orice satisfactie care ar permite confirmarea unei imagini de sine pozitive.
In altruismul cu rol de evitare a culpabilizarii legate de refularea agresivitatii, subiectul transforma egoismul in opusul sau, sub influenta societatii. Aceasta varianta poate fi foarte bine observata in cazul angajatului model - “bun de uns pe paine”, nu refuza nicio sarcina, sare in ajutorul oricarui coleg, este bun la toate. La serviciu toti si-l doresc in echipa, pentru ca stiu ca pot sa-i delege din atributiile lor, iar acesta va accepta si chiar va da impresia ca se bucura de atentia care i se acorda. In schimb, cand ajunge acasa, isi revarsa toata agresivitatea asupra familiei, comportandu-se ca un zbir.
In cea de-a doua ipostaza a altruismului, energia necesara manifestarii agresivitatii este directionata spre realizarea unor actiuni in favoarea unui beneficiar despre care se crede ca nu are resursele necesare de a se descurca in anumite situatii. Aceasta varianta de altruism este foarte bine evidentiata de tipologia eroului din basme. Acesta se remarca prin faptul ca-si ignora propriile interese pentru a duce batalii pentru cei pe care si-a propus sa-i apere.
In a treia varianta de altruism, subiectul evita conflictul prin faptul ca reuseste totusi sa obtina satisfacerea placerii, dar pe o ruta ocolitoare. Astfel, el inlesneste unei alte persoane obtinerea unei placeri pe care si-o refuza siesi, dupa care se identifica cu aceasta si traieste momentul ca si cum ar fi al sau. De exemplu, o femeia care nu-si da voie sa fie provocatoare in relatia sa cu partenerul, avand anumite credinte in legatura cu viata de familie, isi insoteste prietena la cumparaturi intr-un sex-shop, alegand pentru aceasta cele mai provocatoare tinute, dar care raspund propriilor fantezii.
In cea de-a patra varianta, altruismul este interpretat ca o manifestare a masochismului moral, pentru ca la baza lui sta sacrificiul dureros. Subiectul isi construieste sacrificiul pe convingerea dezaptativa: “nu merit sa fiu fericit”. Initiaza si se implica in proiecte de ajutorare care sunt de la inceput considerate cauze pierdute.
Pentru a pastra integra imaginea de sine negativa, fiecare realizare va fi ignorata, evidentiindu-se multitudinea de lupte care nu au fost castigate. Orice satisfactie obtinuta, nu face altceva decat sa slabeasca o intreaga strategie de viata.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu