Creste alarmant numarul persoanelor care s-au decis sa achizitioneze o arma pentru propria protectie. Unii proprietari de magazine considera ca aceasta este cea mai buna solutie de a se apara de cei care ar putea sa ravneasca la bunurile lor, si prefera aceasta alternativa in detrimentul celei de a-si instala sisteme de alarma mai performante, care sa conduca la prinderea hotilor cu ajutorul politistilor.
Dar nu numai cei care deruleaza diverse afaceri sunt atrasi de posibilitatea de a detine o arma, ci si cei care isi imagineaza ca au motive sa se teama pentru viata lor, considerand ca “vremurile sunt tulburi”.
Faptul ca au la dispozitie o arma le da impresia ca au control asupra vietii lor si ca nimic rau nu li se poate intampla. Dar, achizitionarea unei arme letale sau nelatale, prin mijloace legale sau mai putin legale, presupune ca au luat in considerare posibilitate ca, la un moment dat, s-o folosesca pentru a rani sau omori pe cineva.
De aici pana la a se intampla evenimentul, distanta nu este foarte mare, mai ales daca apare acomodarea cu gandul ca “daca voi fi nevoit, nu voi ezita sa trag”.
Aceasta este deja o problema serioasa, pentru ca nicio persoana cu gandire sanatoasa nu-si propune sa raneasca sau omoare pe cineva, intentionat. Insa, in anumite situatii, evenimentele in derulare pot fi interpretate ca fiind periculoase, iar atunci a avea o arma la indemana transforma gandul in fapta. Mintea este arma, iar pistolul este doar instrumentul.
Trauma emotionala dupa un astfel de incident este greu de vindecat, necesitand ani de terapie pentru impacarea sau ameliorarea mustrarilor de constiinta.
Un studiu realizat in America a aratat ca prin detinerea unei arme in casa creste semnificativ potentialul de a se comite un suicid sau o omucidere.
In Romania, in prezent, legea permite detinerea unei arme letale de aparare doar demnitarilor, magistratilor, diplomatilor, militarilor, politistilor si persoanele prevazute de lege, care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice. In schimb, armele neletale, cu aer comprimat sau cu bile de cauciuc, se obtin destul de usor, fiind necesare doar dovada ca nu exista cazier de infractiuni cu violenta si avizul psihologic.
Asa se explica faptul ca in Romania sunt inregistrati, in anul 2010, aprox. 100.000 detinatori de arme neletale. Si, incercam sa nu ne gandim si la cei care poseda o arma fara a fi inregistrati.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu
...