Anorexia nervoasa reprezinta o perturbare severa a comportamentului alimentar. Elementul esential al acestei tulburari este refuzul de a mentine macar o greutate corporala normala minima. Din cauza ca femeile se raporteaza mai mult la standarde de frumusete, ele sunt afectate intr-o proportie mult mai mare decat barbatii de aceasta tulburare. Prevalenta ei este de 0,5%, printre femei, si de 1/10 din procentul detinut de femei, la barbati.
In anorexia nervoasa, reprezentarea mentala a schemei corporale este profund deformata. Persoana se imagineaza cu o greutate care depaseste idealul pe care si l-a format mental si lupta sa ajunga la acesta. De fiecare data cand se uita in oglinda se vede tot mai grasa, iar portia de mancare devine tot mai redusa. Cand aceasta modalitate de reducere a cantitatii de mancare ingerate nu mai este satisfacatoare, se adauga episoadele vomitative.
Anorexia nervoasa este depistata mult mai greu in cazul sportivilor sau a persoanelor care participa la concursurile de frumusete, desi este mult mai des intalnita.
In cazul sportivilor, in mod normal greutatea este stabilita cu atentie si este urmarita, existand un raport intre efortul fizic depus si aportul de calorii necesar organismului pentru a face fata acestuia. Cand acest raport nu mai poate fi mentinut si are loc o crestere a greutatii, unii sportivi ajung sa-si ajusteze acest dezechilibru prin varsaturi autoprovocate, ori prin abuz de laxative.
In cazul manechinelor, participante la diverse parade de moda, dorinta de a fi prezente cat mai mult pe podiumul de prezentare le poate conduce spre comportamente alimentare necorespunzatoare. In general, perturbarea apare o data cu inaintarea in varsta si se fixeaza ca urmarea a comparatiilor cu mai tinerele aspirante la podiumul de prezentare. Pentru a putea concura cu acestea, intai reduc cantitatea de mancare, adaugand insa mai mult efort fizic, iar cand aceasta varianta nu mai da rezultatele sperate, se recurge la folosirea laxativelor, diureticelor, sau a eliminarii alimentelor ingerate prin voma autoprovocata.
In cazul altor adulti care se confrunta cu anorexia, scaderea drastica in greutatea este mai repede observata, pentru ca nu exista restrictii ca urmare a afilierii la anumite standarde corporale necesare obtinerii performantei. Familia sau prietenii constata inca de la inceput modificarile corporale si, negasind o motivatie a acestora, apare un semnal de alarma.
Din cauza alimentatiei reduse drastic si a comportamentelor de purgare, indivizii cu anorexie nervoasa sunt depresivi, au tendinta de a se izola pentru a se sustrage observatiilor despre scaderea greutatii corporale, sunt iritabili, au puternice dureri abdominale, intoleranta la frig, tegumente uscate.
Anorexia nervoasa este o tulburare care se instaleaza pe fondul unui Ego centrat pe conceptul de greutate corporala si ca urmare a autoevaluarii negative.
S-a observat ca anorecticii sunt neincrezatori in abilitatile lor de a performa in diverse domenii, fapt ce-i face sa se centreze pe greutatea corporala, ca modalitatea de a detine controlul.
Este diagnosticata cand greutatea corporala scade la mai putin de 85% din cea sperata, in functie de etatea si inaltimea persoanei respective. Nutritionistii propun ca reper un IMC (indice de masa corporala) cuprins intre 24,9 si 18,5. Acesata se calculeaza impartind greutatea in kilograme la inaltimea in metri patrati.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu