"Lucrez de 15 ani la o companie, intotdeauna am realizat sarcinile primite si m-am incadrat si in timpul optim. Recent am ajuns la un conflict cu superiorul meu care m-a acuzat ca in ultima vreme au disparut unele lucruri din departamentul in care lucrez. Desi i-am explicat ca sunt nevinovat, nu ma crede, iar relatia a devenit foarte tensionata. Ajung acasa extrem de nervos si toata furia mea se revarsa asupra copiilor si sotiei. As vrea sa-mi pastrez locul de munca si sa demonstrez ca invinuirile care mi se aduc nu au niciun temei."
In mod sigur este o experienta frustranta. Viata ne ofera felii ciudate de adevar si minciuna, cocteiluri de vise si sperante, valuri de tristeti si bucurii si oricand ne plaseaza in situatii diferite in care trebuie la un moment dat sa ne dovedim nevinovatia. Insa, indiferent de natura acuzatiei, sau de persoana de la care porneste acuzatia, exista masuri pe care le poti lua pentru a face fata situatiei, in mod corespunzator.
Trebuie sa ramai calm, chiar daca te incearca sentimente de furie, suparare, iritare. Daca este vorba despre o acuzatie adusa la locul de munca (furt, disparitii, orice alt tip de prejudiciu), cere pornirea unei cercetari administrative interne in care sa se stabileasca si sa se dovedeasca implicarea ta. Incearca sa faci persoana care te acuza sa iti comunice ce anume o face sa creada ca acuzatia este adevarata si tu esti vinovat, deoarece acest lucru poate fi cauzat de lipsa de incredere sau de actiuni recente care au fost percepute in mod gresit.
Incearca sa obtii toate informatiile de care ai nevoie cu privire la natura prejudiciului, localizarea lui in timp (daca e posibil chiar ora la care s-a intamplat), locul faptei, imprejurarile in care s-a intamplat. Cere dovezi despre implicarea ta, persoanei care aduce acuzatia iar daca nu are, incerca sa aduci tu dovezi ale nevinovatiei tale.
Cauta si identifica posibili martori carora nu le poate fi pusa la indoiala sinceritatea si nu in ultimul rand vorbeste cu un avocat in care ai incredere, ofera-i toate amanuntele pe care le detii in legatura cu incidentul. Este foarte important sa-ti amintesti punctual, pe ore, tot ceea ce ai facut la data producerii incidentului si chiar noteaza-le, iti pot fi de un real ajutor, inclusiv in stabilirea unui eventual alibi. Daca exista un sistem de supreveghere (video) in cadrul companiei cere administratorului sau sefului tau direct sa le verifice sau sa-ti prezinte o copie a imaginilor de la data respectiva. Prezinta avocatului sau sfatuitorului tau legal toate aceste amanunte si cere-i sfatul in legatura cu pasii legali pe care ar trebui sa-i urmezi.
Nu in ultimul rand apeleaza la un psiholog, specialist in tehnica poligraf si supune-te unui astfel de test de autoinocentare. In urma examinarii Poligraf, solicita eliberarea unui raport de constatare – opinie de specialitate asupra comportamentului simulat, semnat si stampilat, in care concluzia sa fie exprimata cu certitudine. Prezinta acest raport de examinare Poligraf la locul de munca si astfel dovedeste buna ta credinta cu privire la acuzatiile care ti se aduc.
Daca experienta este mult prea traumatizanta pentru tine, teama sau nelinistea, frustrarea, furia sau iritarea sunt prea puternice si simti ca iti scapa de sub control, cauta ajutor terapeutic, o consiliere psihologica pentru a putea trece mai usor peste aceste trairi, intreba, vorbeste cu alte persoane care au trecut sau trec printr-o experienta similara cu a ta.
Articol realizat de Cotiga Alina Clara, psiholog
Cabinet de psihologie - Testari poligraf - Cotiga Alina Clara
Alte subiecte postate de Cotiga Alina Clara
Tehnica poligraf si psihofiziologia minciunii
Ce-i determina pe oameni sa minta?
Comportamentul infractional
Tehnica poligraf si psihofiziologia minciunii
Ce-i determina pe oameni sa minta?
Comportamentul infractional