Iubitul meu este plecat de vreo 2 ani in Spania, la munca. Inainte de a pleca mi-a cerut sa-i promit ca-l voi astepta. A trecut destul de mult timp, dar de cate ori vorbim la telefon, imi aduce aminte de promisiunea facuta. Nu-mi plac relatiile la distanta, dar… nu am ce sa fac. I-am promis!
Promite-mi…!
Ce se ascunde in spatele acestor cuvinte aparent nevinovate?
Manipularea este o tehnica de influenta care are marele avantaj ca nu pare ceea ce este. Cei manipulati au sentimentul ca alegerea le apartine si se supun docili dorintelor manipulatorilor. Ceea ce nu se poate castiga prin mijloace directe se obtine, astfel, cu multa usurinta.
Prin manipulare se realizeaza modificarea comportamentului unei persoane pentru a raspunde cerintelor manipulatorului.
Desi ne place sa credem ca de cele mai multe ori deciziile ne apartin, nu putine sunt cazurile cand aderam la un anumit comportament datorita unor influente voalate aplicate asupra noastra. Consideram ca acestea se datoreaza iubirii pe care ne-o poarta cei care le aplica.
In copilarie, parintii ne-au spus de nenumarate ori “promite-mi ca….” iar noi cuminti raspundeam “da, promit”. Ne apartinea aceasta decizie, sau era doar o modalitate de a fi controlati, intr-un mod subtil, de catre parinti?
Stiau parintii nostri ca ne vom respecta promisiunea?
Nu aveau certitudinea, dar puterea acestor doua cuvinte niciodata nu s-a dezmintit.
Sunt doua modalitati de a-ti impune dorinta, prin putere sau prin manipulare.
In prima varianta, spusele parintilor suna ca o comanda si rezultatul este acelasi, dar in loc de satisfactia alegerii proprii apare resentimentul din cauza obligatiei de a adera la un comportament pe care nu ni-l dorim. In cea de-a doua varianta, nerespectarea promisiunii aduce cu ea sentimente de vinovatie, asa ca adoptarea comportamentului asteptat este cea mai buna alegere, mai ales ca avem impresia ca aceasta ne apartine.
Vulnerabilitatea nostra in fata unei promisiunii date persista in timp, indiferent de varsta.
Cand o persoana ne spune “Promite-mi..”, nu ne transmite ce simte, ci doar doreste sa detina controlul asupra noastra. Dincolo de aceste doua cuvinte se afla nesiguranta in propria persoana si nevoia de a pastra cu orice chip aparenta acordului intre cele doua parti.
Iubirea este un sentiment frumos care apare firesc cand cei doi impartasesc aceleasi valori. Una din valorile de baza este libertatea de a face propriile alegeri. Ingradirea acestora sau modificarea deciziei pentru a raspunde nevoilor celuilalt afecteaza negativ relatia.
Inainte de a face o promisiune este bine sa ne acordam un moment de gandire si sa raspundem intrebarii “ce consecinte are asupra mea aceasta promisiune, am beneficii sau doar prejudicii?”.
Orice promisiune trebuie sa aiba un cadru bine definit iar conditiile sa fie clare atat pentru solicitant cat si pentru acceptant. De asemenea, pentru a evita sentimentele de vinovatie si automat ancorarea in comportamentul nedorit, orice promisiune trebuie sa fie limitata in timp.
Este bine cunoscuta tendinta oamenilor de a persevera intr-o actiune in derulare, chiar daca aceasta nu mai corespunde obiectivelor fixate.
Daca totusi in urma unei promisiuni facute apare disconfortul, revenirea asupra acesteia este o decizie buna. In fond, o igiena de viata sanatoasa presupune adaptarea la cerintele prezentului.