Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro
  • Psihologie
  • Servicii Psihologice
  • Cabinete psihologice
  • Asociatii psihologice
  • Dezvoltare Personala
  • Biblioteca Online
  • Contact
  • Forum
  • Prima pagină ‹ Articole ‹ Comunicare
  • Schimbă dimensiunea fontului
  • Versiune printabilă
  • Termeni si conditii
  • FAQ
  • Înregistrare
  • Autentificare

Profilul persoanei care manipuleaza

Minciuna si adevarul; lauda sau modestia; comunicarea nonverbala; mesajele corpului; tulburarile de limbaj; conflictul si comunicarea deficitara etc.
Scrie un răspuns
1 mesaj • Pagina 1 din 1

Profilul persoanei care manipuleaza

Mesajde Adela Mihalcea » Mie Iul 23, 2014 10:31 pm

Pentru a recunoaste mai usor profilul unei persoane care manipuleaza, voi mentiona cateva considerente de ordin practic: manipulatorul nu poate fi empatic, nu va sta sa te asculte, sa te inteleaga, sa te sustina si sa fie alaturi de tine cand iti este greu, el iti va oferi solutiile lui, iti va spune cum sa faci, iti va stabili prioritatile, programul, garderoba, prietenii, iesirile si multe altele. Acestea sunt modalitatile clasice prin care manipulatorul obtine ce doreste. Si, desi obtine ceea ce doreste, nu se opreste aici, deoarece nu este vorba doar de satisfactie de moment ci de dominare pe termen lung.

Manipulatorul are nevoie sa domine pentru a se simti superior si pentru a-si manifesta grandiozitatea care provine, de fapt, dintr-o stima de sine extrem de redusa. El nu isi poate asuma responsabilitati, nu respecta reguli si norme, cu exceptia celor proprii, nu poate invata din experienta si nu poate mentine relatii de durata desi le initiaza cu usurinta. Va minti rapid si usor si va exploata cat de mult i se permite toata gama de emotii prin intimidare, uneori chiar prin violenta.

Manipulatorii au, de regula, doua maniere de a manipula si le aleg in functie de persoana cu care relationeaza: prin lingusire, farmec, persuasiune, viclenie sau prin victimizare, "saracul de mine", pentru a-i convinge pe ceilalti sa le acorde simpatie si mila. Ideea de baza este: "trebuie sa-i prostesc pe oameni ca sa-mi dea ceea ce vreau". In spatele acestui comportament se ascund cateva motivatii posibile: nevoia de a-si atinge scopurile si de a castiga cu orice cost, o nevoie puternica de a fi puternic si superior fata de ceilalti, nevoia aproape obsesiva de a fi in control.

Este dificil sa faci un portret robot al manipulatorului deoarece oamenii sunt diferiti, provin din familii diferite si actioneaza diferit chiar daca au stimuli identici. Totusi, voi face o trecere in revista a anumitor caracteristici comune:

1.Insista sa faca lucrurile asa cum considera el ca este corect, dar nu iti cere in mod direct acest lucru. In mod repetat, te roaga frumos spunandu-ti cat de bine te pricepi sau se intreaba retoric ce s-ar face fara tine, iti spune sa-ti schimbi perspectivele ‚’’invechite’’ si sa fii deschis/a la nou, iti spune ca are treaba multa si ii este imposibil dar „data viitoare ma voi ocupa’’ desi nu va face asta spunand ca a uitat. In cazul in care lucrurile nu ies desi el spunea ca asa e bine, te va invinovati ca ai facut ceva gresit si te va eticheta ca fiind incapabil/a, neputincios/oasa, te va dispretui si se va plange ca nu poti intelege mai nimic.

2. Totul pentru el este o competitie la care el tine foarte strans scorul. Si, de obicei, scorul trebuie sa fie in favoarea lui. Si, pentru ca in dreptul adversarului nu poate concepe sa se afle alta cifra decat 0, el este atent la toate aspectele incepand cu felul in care se imbraca (un fel atragator si elegant dar neaparat epatant) pana la locurile in care ia masa, vacantele in care merge si conversatiile pe care le are. Performantele sale sunt „perfecte’’, si isi doreste sa devina de neinlocuit, este interesat in mod excesiv de sport sau de ultima moda in nutritie. Pe scurt, este bine educat, amuzant, spiritual si foarte inteligent insa isi foloseste aceste calitati intr-un mod care se dovedeste a fi nefavorabil pentru ceilalti. Un manipulator are nevoie sa aiba ultimul cuvant chiar daca nu are dreptate. Pentru a-si atinge acest scop, alege de obicei persoane aratoase, cultivate dar credule sau vulnerabile. Sigur ca victoria rasunatoare a unui manipulator va fi sa domine o persoana puternica, chiar si pentru scurt timp (in acest caz, cel manipulat va iesi destul de repede dintr-o relatie cu o astfel de persoana si chiar daca va trai sentimente de durere si suferinta, nu va fi ranit pentru totdeauna).

3. Este convins ca manipularea este singura cale de supravietuire si ca o comunicare sincera nu il poate ajuta cu nimic. Va aparea ca o fiinta ranita, incapabila sa se descurce, va acuza tot felul de dureri sau chiar boli (desi nu are diagnostic confirmat de medic), se va simti in permanenta neinteles, nedreptatit, intimidat, criticat. Este foarte posibil sa para ca intra in depresia „vai mie’’ sau ca devine neajutorat si insista in ideea ca nu este acceptat, iubit si ingrijit. Va atrage pe langa el oameni cu dorinte profunde de a salva si care il vor ingriji pana la epuizare, neprimind nimic in schimb, nici macar un simplu „multumesc’’. Acest manipulator spune foarte des „am sa mor fara tine’’ si orice incercare a celuilalt de a schimba ceva ii va crea acestuia un sentiment profund de vinovatie.

4. Ii este foarte usor sa creeze un sentiment de inadecvare in ceilalti si ii poate convinge sa isi schimbe viata: sa vanda casa, sa divorteze, sa schimbe strategia manageriala, sa nu isi ceara drepturile. Celor apropiati le poate afecta intr-atat starea mentala si emotionala, incat acestia ajung sa se indeparteze de familia de origine, chiar de proprii copii ramanand in acest fel la dispozitia manipulatorului.

5. Nu mai foloseste inteligenta pentru iluzionarea celuilalt, ci intimidarea cruda. Acesta este manipulatorul a carui nevoie de control se aseamana bine cu nevoia de a respira. Aceasta intimidare se obtine deseori prin violenta si se poate regasi mai ales in familie, dar de multe ori si la locul de munca. Intimidarea pleaca de la abuz sentimental, tachinare, jigniri, glume degradante pana la amenintare, lovire, imbrancire, bataie. Aceste persoane nu pot fi evitate de la inceput deoarece primele aparitii nu dau de banuit. Abia mai tarziu, la amintirea clipelor de inceput, victimele realizeaza ca au fost cateva semne clare. Intruziunea manipulatorului poate fi perceputa de victima ca un interes marit pentru ea, gelozia poate fi perceputa ca iubire, duritatea ca pe un caracter calit, supararile si furiile sale ca reactii firesti la greutatile vietii. Din pacate, odata ce s-a ajuns ca manipulatorul agresiv sa se manifeste pe deplin, victima va trai cu o frica aproape paralizanta si ii va fi destul de greu sa il paraseasca. Este recomandat totusi sa foloseasca toate sursele de sprijin si ajutor pe care le are pentru a pleca de langa manipulatorul agresiv si a-si redobandi o viata normala.

„Cum ne putem proteja de manipulatori? Cum recunoastem un manipulator?” sunt intrebari care apar in mod firesc. Nu sunt intrebari simple, astfel ca nici raspunsurile nu pot fi simple. Nu poti sti niciodata daca omul pe care il intalnesti, indiferent de context, este sau nu manipulativ. Insa, in functie de cat de bine te cunosti pe tine insuti/insati, vei decripta din timp, daca nu toate, macar multe dintre semnele si simptomele manifestate de o persoana manipulatoare.

Sa te cunosti inseamna sa iti cunosti slabiciunile si calitatile, sa stii ce vrei si de ce vrei, sa te raportezi la realitate si sa renunti la a mai trai in diverse fantasme, sa ai incredere in tine si sa ai o stima de sine echilibrata, sa te respecti si sa iti asculti intuitia, sa folosesti si sa inveti din fiecare experienta. Sa te cunosti presupune si sa ai o buna legatura cu corpul tau care intotdeauna iti spune adevarul despre trairile, emotiile si conflictele tale. Dupa ce te cunosti suficient, vei putea sa-ti stabilesti propriile limite dar si granitele clare pentru ceilalti. Vei sti ca nu poti indeplini toate dorintele cuiva si nici nu ar trebui sa incerci. Astfel, chiar daca vei cadea in mirajul manipulatorului, vei simti asta destul de curand si te vei folosi de toata puterea interioara pe care stii deja ca o ai ca sa iesi de-acolo, permitandu-ti sa refuzi fara a da explicatii. Vei putea sa accepti un raspuns neplacut din partea manipulatorului fara a te simti intimidat/a.

Aminteste-ti ca detii controlul asupra propriei vieti chiar si cand ti se pare ca e prea tarziu. De fapt, nu e niciodata prea tarziu sa iesi dintr-o relatie care nu iti face bine, te raneste si te schimba intr-un mod negativ.
„Nu te lasa pacalit sa preferi personalitatea in detrimentul caracterului” scria cunoscutul autor Somerset Maugham, iar acest indemn ar putea sta la baza oricarei relatii sanatoase care trebuie sa presupuna respect, caldura si incredere, asumarea unei responsabilitati sanatoase, sprijin si afectiune reciproca, comunicare eficienta, apropiere si impartasire. Daca vreuna din aceste calitati lipseste si daca observi ca ai uitat in ultimul timp de propria persoana, atunci ai motive de ingrijorare, dar poate si determinarea de a te schimba si a-ti transforma viata.

Articol realizat de Adela Mihalcea, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Mihalcea Adela


Alte subiecte postate de Adela Mihalcea

Manipularea ca mod de relationare – caracteristici si riscuri asociate

Adela Mihalcea
Junior
 
Mesaje: 27
Membru din: Lun Feb 03, 2014 5:28 am





ALTE ARTICOLE

  • Manipularea ca mod de relationare – caracteristici si riscuri asociate
  •  
  • Stresul, consecintele sale si cum il combatem
  •  
  • Copiii nostri: produsul relatiilor din familie! Pentru a schimba un copil, schimbam inclusiv in familie.
  •  
  • 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre terapia de cuplu!
  •  
  • Vindeca-ti corpul intelegandu-l!
  •  
  • Am o parere proasta despre mine. Cum imi pot imbunatati stima de sine?
  •  
  • Gelozia fratelui mai mare
  •  
  • Copilul tau e rasfatat?!
  •  
  • Puterea gandului in viata noastra
  •  
  • Cum se trateaza disfunctiile sexuale masculine?
  •  

    Sus

    Scrie un răspuns
    1 mesaj • Pagina 1 din 1

    Înapoi la Comunicare

    Cine este conectat

    Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

    • Prima pagină
    • Echipa • Şterge toate cookie-urile forumului • Ora este UTC + 2
    Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
    Translation/Traducere: phpBB România
    phpBB SEO

    Powered by SC REFRAMING SRL

    Copyright 2011 DespreSuflet.
    Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
    Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
    este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
    Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

    DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo