“I-am spus prietenei mele ca-mi place de un baiat, am fost sigura ca va intelege ca este un secret care nu trebuie impartasit si altcuiva, mai ales ca ii povestisem cele mai intime ganduri ale mele. Spre surprinderea mea, la cateva zile am aflat ca multe dintre colegele de clasa aflasera deja totul, chiar cu lux de amanunte. Sunt dezamagita si ma intreb daca voi putea sa mai am incredere vreodata in ea. Ne cunostem de foarte multa vreme si o pretuiesc destul de mult. Este persoana la care ma duceam ori de cate ori simteam ca vreau sa stau de vorba cu cineva si al carei sfat il luam in considerare si il urmam.”
Pe parcursul vietii ne integram in diverse grupuri care raspund nevoii noastre de afiliere, din aceste grupuri ne racolam prietenii. Incepem in copilarie cu copiii din parc, la gradinita cu colegii de grupa, la scoala cu colegii de clasa… etc.
Daca la inceput criteriile care predomina sunt proximitatea spatiala, aparenta personala, similaritatea psihosociala, pe parcurs intervin elemente mult mai puternice care ajuta o relatie de prietenie sa fie rezistenta la diferite schimbari: a domiciliului, a scolii, casatoria, a serviciului etc.
De obicei, persoanele pe care le incadram in categorie de prieteni au anumite trasaturi care rezoneaza in noi, fapt ce ne ofera o stare de bine cand ne aflam in preajma lor.
Prietenia nu este un sentiment care se instaleaza de la inceput, ci trebuie cucerit pas cu pas. Astfel, orice relatie de prietenie adevarata incepe cu impartasirea acelorasi valori.
Mult mai usor ne apropiem de cineva cand suntem la unison in opiniile pe care le schimbam asupra unui subiect, sau cand intregim tabloul discutiei cu pareri care coincid si pe care, la un moment dat, ni le asumam.
De asemenea, hobby-urile dau posibilitatea stabilirii unor legaturi de prietenie rezistente in timp. Sunt nenumarate cazuri de adolescenti care au inceput o prietenie prin schimbarea unor timbre din clasor, iar acum, adulti fiind, inca se intalnesc si-si compara cu mandrie noile achizitii.
Desi nu ne place sa recunostem, intotdeauna exista motive in spatele unei relatii de prietenie. Vedem in prieten un sprijin care ne poate fi de ajutor la un moment dat in realizarea scopurilor pe care ni le-am propus.
Dar, indiferent de motivul care ne conduce alaturi de un prieten, liantul care ajuta ca aceasta relatie sa se pastreze si sa faca fata turbulentelor vietii este increderea. Nicio prietenie nu rezista daca nu se sprijina pe incredere.
“Prieten” este persoana care: intuieste cand ai nevoie de suport si ti-l ofera spontan; daca ii dai cheia casei, nu-ti faci griji ca s-ar intampla ceva; stie cand trebuie sa-ti dea un sfat, te sustine fizic si moral cand ai nevoie, te asculta cand simti ca vrei sa vorbesti, stie sa-ti pastreze secretele etc.
Orice pritenie are la baza respectul reciproc, sentimentul de egalitate, intelegerea si impartasirea acelorasi pasiuni si, mai exista o componenta fundamentala, afectivitatea. Numai daca suntem implicati afectiv si ne pasa de persoana de langa noi ne asumam responsabilitatea de a-i respecta visurile, sperantele si idealurile, si de a o sustine in realizarea lor.
Prietenia este guvernata de principiul egalitatii, dar fara sa se tina scorul. Nu asteptam de la prieteni sa ne raspunda la un serviciu cu acelasi serviciu, dar stim ca un prieten ne va oferi intotdeauna un raspuns la solicitarea facuta. Ajutorul nu reprezinta o obligatie, ci o propunere a carei nerealizari imediate nu tulbura armonia relatiei.
Sprijinul emotional are un rol important, pentru ca impartasirea grijilor cu o persoana apropiata are efecte pozitive, ne ajuta sa trecem mai usor peste ele. Ce inseamna sa cari cu propriile puteri un sac de 20 de kg de cartofi, si cum este cand acelasi sac este carat de doua persoane.
De asemenea, bucuriile, daca sunt sarbatorite cu prietenii, isi dubleaza valoarea prin aprecierea obtinuta de la ceilalti. Astfel, cu ajutorul prieteniei reusim sa pastram o parere pozitiva despre propria persoana.
Dar, nu de putine ori investim cu titlul de prieteni persoane care erau simple cunostinte, iar dezamagirea este mare cand acele persoane ne inseala asteptarile. Toate convingerile noastre se naruiesc precum un castel din carti de joc, si ne uitam in jur dezorientati si surprinsi, cautand un vinovat.
Putem spune despre prietenie ca se bucura de o abordare aparte. Daca in privinta altor relatii interumane nu exista posibilitatea alegerii, in prietenie omul are libertatea de a alege si de a impune principii care sa fie respectate de partenerii implicati in acest tip de relatie.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog
..