1. Creaţi de la început o atmosferă destinsă şi plăcută: zâmbiţi, interesaţi-vă sincer de problemele interlocutorilor, alegeţi o ambianţă reconfortantă din punct de vedere fizic ( temperatură, iluminat etc) – toate acestea reprezintă o activare prealabilă pozitivă .
2. Discuţiile să înceapă cu referiri generale la situaţia dată sau la persoana interlocutorului, evitându-se formularea de aserţiuni categorice, întrebări închise sau dificile, întrebări care sugerează raspunsul sau manifestarea dezacordului faţă de unele aspecte care urmează a fi abordate.
3. Nu criticaţi, nu condamnaţi, nu vă plângeţi, chiar atunci când aveţi motive să o faceţi. Evitaţi disputele şi disensiunile: nu se poate câştiga nimic dintr-o confruntare.
4. Stimularea conversaţiei prin formularea preponderentă de întrebări deschise, alternând cu întrebări închise prin care să se fixeze coordonatele deja stabilite consensual.
5. Încercaţi să obţineţi de la început aprobarea interlocutorului, pe un aspect de ordin general sau chiar pe o problemă de amănunt. Dacă aţi provocat încă de la început un refuz sau un dezacord, lucrurile pot fi foarte greu corectate.
6. Asigurarea fluenţei conversaţiei, prin oferirea de informaţii nesolicitate, manifestarea interesului faţă de opiniile şi persoana interlocutorului ( consideraţie pozitivă ), alternarea temelor de discuţie, evitarea stereotipurilor verbale sau manifestarea plictiselii.
7. Ascultarea activă: concentrarea pe conţinutul mesajului şi confirmarea periodică a receptării acestuia, sublinierea sau preluarea unor idei avansate de interlocutor şi solicitarea de informaţii suplinentare.
8. Lăsaţi interlocutorul să vorbească nestingherit. Nu-l întrerupeţi, mai ales în mijlocul unei fraze.
9. Conducerea discuţiilor într-o cât mai mare concordanţă cu sfera motivaţională a interlocutorului ( interese, convingeri, aspiraţii), încercând să-l motivăm chiar pentru posibilele rezultate ale întâlnirii.
10. Nu folosiţi formule imperative pentru a vă impune punctul de vedere: folosiţi sugestiile sau invocaţi opiniile unor experţi recunoscuţi. Respectaţi totdeauna opiniile celuilalt, nespunând niciodată că greşeşte.
11. Manifestarea discretă a unor sentimente pozitive faţă de interlocutor şi situaţia în desfăşurare; evitarea evocării unor evenimente sau informaţii neplăcute pentru acesta. Folosiţi discret laudele şi formulele apreciative, cruţând cu orice preţ amorul propriu al interlocutorului, mai ales atunci când acesta se află în dificultate. Lăsaţi-i posibilitatea să iasă onorabil dintr-o situaţie neplăcută.
12. Dacă trebuie totuşi să criticaţi, începeţi prin a vă comenta propriile greşeli, subliniind că orice eroare poate fi corectată.
13. Folosirea unor mesaje complexe, prin utilizarea sugestivă a limbajului para – şi nonverbal; trebuie să existe o deplină concordanţă între mesajele transmise prin cele trei modalităţi menţionate, pentru a nu provoca derută în receptarea şi interpretarea acestora.
14. În timpul desfăşurării discuţiilor să se evoce periodic numele interlocutorului, precum şi eventualele titluri ale acestuia, ca o formă de respect şi pentru refocalizarea atenţiei pe tema abordată; dacă interlocutorul deţine o poziţie socială înaltă, nemenţionarea acesteia poate fi interpretată nefavorabil.
15. Evitarea oricăror gesturie sugerează dezinteresul sau plictiseala: stereotipuri verbale formale, răsfoitul unor hârtii, joaca cu unele obiecte, discuţii paralele cu alte persoane pe teme care nu sunt de interes comun, privirea insistentă a unor obiecte din cameră etc.
16. Centrarea privirii pe interlocutor, fără ca aceasta să devină insistentă sau jenantă, prin posibila sugerare a dorinţei de a domina partenerul.
17. Realizarea unui permanent efort empatic, pentru a înţelege cât mai exact sentimentele, argumentele şi poziţia interlocutorului.
18. Fceţi în aşa fel interlocutorul să fie fericit de ceea ce-i propuneţi, subliniind beneficiile care pot fi obţinute în urma unui acord sau înţelegeri.
19. Evitarea declanşării mecanismelor de apărare ale interlocutorului prin dezaprobări deschise, menţionarea unor puncte vulnerabile ale acestuia sau afectarea sentimentului de respect faţă de sine.
20. Menţinerea unui feed-back permanent prin care să se corecteze din mers conţinutul şi forma mesajului, modul de abordare a unor probleme, stilul practicat în respectivul context relaţional, atitudinea faţă de interlocutor, durata întrevederii. ( Cristea Dumitru, 2000)
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA
CUPLUL TANAR SI PARINTII
COMUNICAREA IN CASNICIE
INVIDIA - O EMOTIE PERICULOASA !
AGRESIVITATEA LA COPII
PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA