Este modestia o calitate, sau un defect? Multi o considera o virtute, mai ales cei cu frica de Dumnezeu. Exista totusi un pasaj in biblie, care parca nu-mi da pace, spune ca “Dumnezeu ne-a infaptuit dupa chipul si asemanarea lui”. Oare sa fi fost Dumnezeu umil si modest cand ne-a creat?
De unde convingerea asta ca modestia este o virtute si ca lauda nu este altceva decat umbra virtutii?
Increderea in sine se construieste si se intareste prin valoarea pe care o dam reusitelor nostre, minimalizarea lor atrage dupa sine sabotarea increderii in fortele proprii.
Suntem obisnuiti sa auzim, inca de mici, admonestari de tipul “puiule, nu-i frumos sa te lauzi singur, lasa-i pe alti sa te laude” sau “lauda de sine nu miroase a bine”, “cine spune multe face putine” etc.. Crestem cu aceste convingeri ca nu se cade sa ne laudam cu realizarile noastre si ca ii respectam pe ceilalti, daca dam dovada de modestie.
Cine sunt cei care cultiva aceste convingeri? In mod sigur nu cei care au motive sa se laude!
In ultima vreme, de cate ori deschid televizorul si caut un program de stiri, cand in sfarsit il gasesc, ceea ce aud si vad sunt doar stiri despre “realizarile” unor personaje negative, oare de ce ne mai mira ca modelele alese de majoritatea fac parte dintre aceste personaje?!
Diferenta intre o societate construita pe valori pozitive si o societate care se sprijina pe valori negative consta tocmai in modul de prezentare a faptelor. Cum poti sa crezi intr-un viitor luminos cand ceea ce ti se prezinta este in tonuri de cenusiu? Cum poti sa nu fii stresat si anxios in legatura cu ziua de maine, cand in jurul tau nu circula decat informatii catastrofice prin care se cultiva frica.
Din prea multa modestie, am renuntat sa prezentam si sa ne laudam cu reusitele nostre, care nu sunt deloc in numar mic, ci doar trimise intr-un ungher, cat mai ferit, ca doar “gaina care prea mult cotcodaceste nu prea cloceste”.
Astfel, se creeaza gandirea preponderent negativa si, conform legii atractiei, ni se intampla ceea ce gandim, noi suntem proprii creatori ai realitatii nostre.
Va mai amintiti acea stire preluata de un post de-al nostru de televiziune de la un post american despre un roman care a intrat intr-un apartament cuprins de flacari si a salvat un copilas?
Cred ca asta inseamna televiziune si cred ca este dreptul si obligatia oricarui stat de a ne oferi modele si eroi.
Unde sunt ascunsi eroii nostri? In mod sigur, nu-i gasim in lumina reflectoarelor, ei au invatat ca “gaina care carcaie nu oua, si omul de se lauda nu face nimic”.
Desi, in mod sigur avem, si eroi, oameni saritori, gata sa te sprijine cand ai nevoie de ajutorul lor, acestia prefera sa fie modesti pentru ca “n-ai nevoie sa fii laudat cand esti sigur pe tine; cine cauta lauda se indoieste de propria valoare”. Cine sa ne arate in acest caz valorile adevarate?
A te iubi si a le arata celorlalti acest lucru, este un limbaj care nu se preda in scoli, a avea incredere in propria persoana si a-i contamina si pe ceilati cu ea e o trasatura specifica unui alt spatiu, mult prea indepartat de noi.
Dar si noi avem atributele noastre, stim ca “sabia nu taie capul plecat”, asa ca umilinta ne caracterizeaza in relatiile cu ceilalti. Ati observat ca atunci cand interactionam cu un strain avem tendinta de a denigra tot ceea ce ne ofera identitate?
“A te lauda intotdeauna cu moderatie este un mare semn de mediocritate”, spunea Vauvenargues, este o maxima care nu se potriveste spatiului nostru cultural pentru ca noi traim cu convingerea ca “cine se lauda pe sine mai tare se injoseste”.
Oare exista o confuzie intre “lauda” si “minciuna” si aceasta sa fie cauza blamarii laudei? Intr-adevar este o mare diferenta intre a te lauda cu propriile succese si a minti sau a exagera despre niste realizari inexistente. Si da, in acest caz este preferabila modestia.
Lauda are valente pozitive si definitia oferita de DEX este “a declara demn de admiratie si pretuire, scotand in evidenta calitatile, realizarile, avantajele”. In schimb minciuna are valente negative si reprezinta o “denaturare intentionata a adevarului avand de obicei ca scop inselarea cuiva; neadevar”.
Identificarea convingerilor dezaptative, acele credinte care ne limiteaza, ne ofera posibilitatea de a le inlocui cu convingeri constructive, prin care reusitele noastre sa fie motiv de fala, pentru ca imaginea de sine pozitiva incepe prin aprecierea proprie.
E cam greu, daca nu imposibil, ca ceilalti sa te iubeasca daca tu nu te iubesti!
Articol realizat de Gabriela Diaconescu, psiholog-psihoterapeut