"Nu credeti ca o cale ascunsa este una care nu merita urmata?", ne intreaba Charles Dickens intr-unul din romanele sale.
Cand auzim cuvantul manipulare, putem avea diverse reactii: teama, dispret, interes, dorinta de a sti mai multe sau, la fel de posibil, nici o reactie. Manipularea consta in a folosi diferite metode si tactici, de cele mai multe ori abuzive, de a-i determina pe ceilalti sa faca ceea ce tu doresti, fara a tine cont sau chiar prejudiciind dorintele, nevoile si interesele lor. In majoritatea cazurilor, manipulatorii sunt constienti de ceea ce fac si vor sti, in orice moment, sa-si explice comportamentul si actiunile ca fiind justificate, ba mai mult decat atat, ca fiind in favoarea victimei.
Pentru a nu se crea confuzie intre termeni este necesar a se face diferenta intre manipulare si:
- influentare – de exemplu o persoana importanta din viata noastra de la care am invatat mult si care si-a pus amprenta pe modul nostru de gandire si actiune;
- negociere - cand se discuta punctele de vedere ale celor implicati, iar decizia se ia tinand cont de fiecare opinie;
- persuasiune – darul si puterea de convingere prin scoaterea in evidenta a partii pozitive a lucrurilor si minimalizarea partilor negative.
In niciuna din aceste trei modalitati de convingere a celorlalti nu apare abuzul verbal sau emotional, iar partenerul de discutie este intotdeauna liber sa-si manifeste liberul arbitru.
Nimeni nu doreste sa fie manipulat de alti oameni sau de sistemul social. Totusi, acest lucru se intampla destul de frecvent.
Manipularea este o stiinta si, in acelasi timp, o arta folosita incepand cu civilizatiile stravechi ca modalitate de a invinge dusmanii si de a cuceri teritorii. Dincolo de forta fizica a unui atacant sau de marimea grupului de care dispunea acesta, strategia de a gasi punctul slab al opozantului sau era si este si in prezent o modalitate mult mai eficienta si facila de a castiga disputa sau batalia, dupa caz. Doar ca atunci cand manipularea se transforma intr-un mod de a trai, ea poate deveni toxica atat pentru cei manipulati, cat si pentru manipulator. Pretul pe care il va plati cel care manipuleaza va fi in cele din urma nu doar lipsa increderii si a instrainarii celorlalti, ci si propria retragere si autoizolarea, intimitatea ramanand pentru el un concept vag.
Manipularea poate fi verbala, fizica, sexuala, emotionala, pecuniara si, in oricare dintre aceste situatii, este exploatata foarte bine vulnerabilitatea umana: naivitatea, lipsa de experienta, bunatatea, vinovatia, neputinta, sinceritatea, frica, indoiala. In situatii cotidiene suntem obisnuiti cu anumite forme de manipulare subtila pe care de obicei o folosesc comerciantii, prezentatorii de stiri sau politicienii si, cu exceptia celor care sunt foarte naivi, oamenii pot pune lucrurile cap la cap atunci cand le interpreteaza mesajele.
Problema poate deveni si mai serioasa atunci cand manipularea vine din partea oamenilor apropiati: colegi, prieteni, parinti, partenerul de cuplu si chiar copiii. Un comportament manipulativ al unei persoane apropiate poate produce multa suferinta, uneori cu consecinte destul de grave pe tot parcursul vietii. Cand un om drag incepe sa te descurajeze in tot ceea ce faci, incepe sa te minta sau sa-ti vorbeasca urat in intimitate sau in public, cand te invinovateste pentru orice, cand faci tot timpul tot ce vrea celalalt si aproape nimic din ceea ce vrei tu sau cand celalalt vrea toata atentia ta fara sa ofere ceva in schimb, atunci este foarte probabil sa fii manipulat/a si e necesar sa iei masuri pentru a salva cat a mai ramas din increderea in tine, din respectul si iubirea pe care le merita orice om.
De asemenea, e important sa fim atenti si la noi insine si sa verificam in permanenta daca am devenit sau suntem pe cale sa devenim manipulatori.
Articol realizat de Adela Mihalcea, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Mihalcea Adela