Este vorba, in primul rand, de acele informatii care sunt solicitate de structura intereselor personale, fiind de natura sa conduca la depasirea situatiilor problematice cu care ne confruntam; insa, trebuie remarcat faptul ca - in general - orice persoana creditata ca o sursa importanta de informatii se bucura de o inalta consideratie sociala, informatia in sine fiind perceputa ca apanajul puterii sau a unei pozitii sociale deosebite.
In toate imprejurarile, informatia trebuie inteleasa si ca o modalitate de a reduce sentimentul de angoasa si insecuritate generat de situatiile incerte.
Pe cale experimentala s-a demonstrat ca exista o stransa corelatie intre tendinta de afiliere, care determina cresterea sanselor de a obtine sprijin si informatii adecvate, si incertitudinile unor situatii pe care le traversam.
In concluzie, observatiile si cercetarile concrete conduc la ideea ca informatia este o puternica sursa si totodata stimulent al atractiei interpersonale, uneori exercitand o adevarata fascinatie asupra persoanelor cu o anumita structura motivationala.
Pentru a evidentia rolul "informatiei virtuale" in stimularea atractiilor interpersonale s-a desfasurat urmatorul experiment (D. Cristea, 1992):
In cadrul unui grup de persoane care nu se cunosteau anterior, fiecare participant a avut acces la o apreciere considerata obiectiva a potentialului informational al participantilor, pentru domeniile considerate de interes general.
Au fost sugerate trei nivele de informare: foarte bine informat, informat la modul general, neinformat.
Dupa un numar de cinci intalniri de cate 10 minute , in care discutiile au avut un caracter general, fiecare participant a fost solicitat sa indice in ordinea preferintei un numar de trei persoane cu care ar dori sa lucreze in continuare, in cadrul unui grup mai restrans.
Rezultatele au fost deosebit de semnificative: desi nu a fost probata competenta informationala a participantilor, 67 % dintre preferintele interpersonale au fost formulate in concordanta cu asa-numitul "potential virtual de informare".
Dintre subiectii care aveau interese deosebite pentru un anumit domeniu, numai 6 % au optat pentru persoane neinformate in domeniul respectiv.
In toate situatiile studiate, informatia era perceputa ca sansa pentru reusita personala si suport psihologic in situatiile ambigui, generatoare de angoasa. si alte observatii pe aceasta tema au condus la aceeasi concluzie: rolul deosebit al informatiei, reale sau virtuale, in initierea si stimularea relatiilor interpersonale.
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
FRUMUSETEA - CHEIA SUCCESULUI !
OSHO - CE ESTE DRAGOSTEA?
DANSUL CA FORMA DE COMUNICARE
Muzicoterapie..flori
Este dependenta de sex o boala sau o scuza?
FRUMUSETEA - CHEIA SUCCESULUI !
OSHO - CE ESTE DRAGOSTEA?
DANSUL CA FORMA DE COMUNICARE
Muzicoterapie..flori
Este dependenta de sex o boala sau o scuza?