Fiecare dintre noi se afla intr-un punct din care poate sa priveasca atat spre viitor cat si la drumul parcurs pana aici. Idealurile pe care ni le propunem sunt strans legate de trecutul nostru iar prezentul ne ofera posibilitatea sa facem alegerea cea mai buna, luand in considerare cunostintele acumulate pana in acest punct. Pentru noi toti atingerea idealurilor inseamna confirmarea valorilor in care am fost educati.
Ignorarea trecutului permite instalarea unor asteptari nerealiste si irationale, iar neindeplinirea acestora provoaca rani psihice care cu greu pot fi vindecate.
Prin reevaluarea acestor asteptari intr-un mod care sa corespunda cu bagajul de cunostinte pe care-l detinem la momentul actual, aceste rani pot fi transformate in cicatrici cu incarcatura de neinlocuit, ele devin experiente de viata de care ne putem folosi in viitoarele alegeri.
Chiar daca pentru unii idealul este sa achizitioneze masini de lux si haine de firma, iar pentru altii castele cu zeci de camere etc, este ceea ce-i particularizeaza si-i plaseaza intr-un context aparut ca urmare a experientelor lor de viata. In fond si la urma urmei frumosul are o valoare relativa.
Nu sunt mai buni sau mai rai, sunt doar altfel decat cei ce si-au facut un ideal din respectarea drepturilor omului si pentru care valori precum libertate, egalitate si dreptate reprezinta sensul lor de a trai. Au valori diferite la care se raporteaza.
Toti ne dorim lucruri frumoase si de calitate, insa pentru fiecare dintre noi, acestea au semnificatii diferite. Uneori, lucrurile pentru care luptam o viata intreaga ca sa le obtinem sunt doar paravane ce ascund nevoi nesatisfacute, dar despre care credem ca pot fi substituite.
A ne propune idealuri inalte este un lucru bun daca in planul nostru pentru atingerea acestora luam in considerare atat experientele personale cat si factorii care ar putea sa ne deturneze din realizarea lui. De exemplu, daca un tanar isi propune la 25 de ani sa devina un matematician cunoscut in acest domeniu, desi in anii de scoala a preferat sa evite matematica, a chiulit de cate ori a avut ocazia, iar cunostiintele lui la aceasta materie sunt aproape nule, pentru a reusi sa-si realizeze idealul, va trebui sa tina cont de variabilele planului sau.
Ce este o variabila?
Este o conditie care se poate schimba sau poate lua diverse caracteristici in functie de “fortele” aplicate asupra sa. Ceea ce tine de potentialul subiectului de a duce la realizare ceea ce si-a propus reprezinta variabila dependenta, iar factorii exteriori care pot influenta pozitiv sau negativ realizarea planului sunt variabilele independente.
Care sunt varibilele tanarului de 25 de ani, viitor matematician? Determinarea bazata pe convingerea ca obiectivul sau poate fi atins este variabila dependenta, iar fortele care o pot modifica (variabilele independente) sunt: efortul depus de a recupera o cantitate mare de informatii, timpul disponibil, suportul oferit de persoanele semnificative din viata sa, implicatia financiara etc. Determinarea va creste sau va scadea in functie de gradul in care va fi afectata de celelalte criterii.
Si, fiindca intotdeana vor exista variabile, trebuie sa permitem existenta unui plan B.
De exemplu, sunt un sportiv cu sanse la castigarea unei medalii la un campionat foarte mare. Toate resursele mele sunt indreptate spre indeplinirea acestui scop, nu vad alternative si este singurul ideal in care am investit cu toata fiinta mea. Ce se va intampla daca in timpul unui antrenament sufar un accident in urma caruia cariera mea se incheie brusc? Fiindca am trait intr-un singur viitor posibil, recuperarea va fi foarte dificila.
Un numar destul de mare de persoane esueaza intr-un sir de lamentari despre “cum ar fi fost daca…” si ignora ca viata le ofera multe alte calatorii, cu costuri pentru fiecare buzunar.
Un adult de succes inglobeaza in personalitatea sa atat un copil care a avut libertatea sa experimenteze cat si un adolescent care si-a permis sa esueze, folosind fiecare greseala pentru a invata.
Un batran fericit este o persoana care priveste in urma cu placere fiindca are atatea amintiri de care sa se bucure. Acesta nu vede batranetea ca pe o haina grea, ci ca pe o mantie ce-i ofera invulnerabilitate in fata anilor ce vin.
Articol realizat de Gabriela Diaconescu