"Sunt extrem de nelinistita din cauza ca fetita mea are greutati in pronuntarea corecta a unor cuvinte. Deseori, cand vrea sa-mi spuna ceva, se poticneste la inceputul cuvantului si repeta prima silaba de cateva ori pana reuseste in final sa transmita ceea ce doreste. Desi ii spun sa nu se grabeasca, ca o ascult, parca si mai mare devine efortul ei de a vorbi. De multe ori, dupa ce mi-a spus ceea ce dorea, o rog sa repete corect. Atunci apare un blocaj si nu vrea sa mai vorbeasca deloc. Sunt ingrijorata pentru ca in curand va merge la gradinita, are deja 3 ani, si copiii vor glumi pe seama ei."
Balbismul (balbaiala) este o tulburare de comunicare, caracterizata prin dificultate de vorbire sau limbaj, inadecvata pentru etatea vorbitorului. In timpul comunicarii apar repetitii frecvente ale sunetelor sau silabelor. De asemenea, fluenta mai poate fi perturbata de pauze in interiorul cuvantului, de cuvinte produse cu un exces de tensiune fizica sau de repetarea de cateva ori a unor intregi cuvinte monosilabice.
Exista si tendinta de a inlocui cuvantul considerat problematic prin cuvinte sau propozitii substitut (circumlocutiuni).
A avea un copil care se balbaie este dureros pentru parinti, si nu sunt putini cei care se invinovatesc pentru instalarea acestei tulburari, considerand ca nu si-au asumat foarte bine rolul de parinte.
Deseori, parintii raspund prin atitudini nocive la dificultatea pe care o prezinta copilul lor: il ironizeaza, ii dau sfaturi (de a repeta corect) sau afiseaza o falsa indiferenta. Acestia sunt factori care ii intaresc convingerea copilului ca are o problema si il ancoreza mai puternic in aceasta.
Abordarea cu indiferenta a problemei copilului, considerandu-se ca aceasta se va rezolva de la sine, nu pacaleste copilul. Dimpotriva, acesta va crede despre comportamentul parintilor ca este dezaprobator si eforturile lui de a pronunta mai bine vor creste, ceea ce va conduce la o accentuarea a tulburarii.
In general, tulburarea nu se instaleaza dintr-o data, ci gradual, progresand in functie de raspunsul anturajului sau. Daca, atunci cand se balbaie copilul, parintii isi intorc privirea, se incrunta, il intrerup, vorbesc in locul lui sau ii pun mai multe intrebari pentru a afla ce vrea sa spuna, acesta va resimti intreaga presiune, fapt ce ii va spori dificultatea.
Studiile arata un debut in copilarie: 90% pana in varsta de 7 ani din care 50% din cazuri inainte de 3 ani. Debutul coincide cu perioada de achizitie cea mai intensiva a vorbirii si limbajului.
Tulburarea poate sa apara si la varsta adulta, in urma unui accident cerebral sau a unui traumatism.
Balbaiala se poate instala brusc, intre o zi si o saptamana pentru 50% dintre cazuri, si exista o relatie intre debutul brutal si severitatea ei. Cu cat debutul este mai brutal cu atat creste posibilitatea de a dura mai mult.
Pe masura ce copilul devine constient de dificultatea in vorbire, pot apare mecanisme de evitare a disfluentelor si raspunsuri emotionale.
Sunt cativa factori genetici care cresc riscul de a se instala aceasta tulburare: constitutia copilului, sexul – raportul este de 1 fata balbaita la 4 baieti balbaiti, ereditatea – prezenta unei rude de gradul intai balbaite multiplica cu 3 riscul de a fi balbait.
Sunt foarte importanti si factorii de mediu care pot favoriza instalarea tulburarii la copil: nivelul emotional ridicat din cauza unor dispute conjugale la care asista, tensiuni ale parintilor datorita somajului, decesul unei persoane de care este legat afectiv etc, necesitatea de a invata o limba noua din cauza mutarii intr-o alta tara, ritmuri prea rapide de invatare, privitul la TV (emisiuni care arata violenta) etc.
Ideea ca acesti copii se vor vindeca spontan fara a fi nevoie sa se actioneze asupra tulburarii lor este gresita. Balbaiala este prin natura sa o tulburare ciclica si multi parinti confunda perioadele de acalmie cu vindecarea, fapt care-i face sa apeleze destul de tarziu la un logoped. Cu cat se actioneza mai precoce, cu atat sansele de a scapa mai repede de disconfortul creat de aceasta tulburare cresc. Un specialist logoped poate ajuta atat copilul cat si parintele pentru depasirea cu succes a acestei probleme.
Pentru a micsora riscul instalarii balbaielii este indicat ca parintele:
- sa pastreze contactul vizual, cand copilul incearca sa transmita ceva;
- sa foloseasca un debit verbal incetinit, favorabil fluentei, fara presiunea timpului, oferindu-i astfel un model copilului;
- complexitatea lingvistica sa fie adaptata varstei copilului;
- sa-i ofere copilului un mediu relaxant in care invatarea sa se faca prin joc.