Consumul de peste micsoreaza substantial sansele de a cadea intr-o depresie majora.
Japonezii, cei mai mari mancatori de peste din lume (aproximativ 63 de kg pe an/persoana), prezinta de departe cea mai mica rata a depresiilor majore, doar 0,12 procente conform statisticilor. Locuitoriii Noii Zeelande, care mananca rar peste (numai 11 kg de persoana pe an), au o incidenta a depresiei de 5,8%.
Mai mult decat atat, semnele biologice ale consumului de peste se arata in sangele pacientilor depresivi. Pacientii depresivi au in general mai putina grasime de peste tip omega-3 in celulele sanguine. Nivelul sanguinal omega-3 este un indicator al gravitatii depresiei. Cu cat nivelul omega-3 este mai scazut, cu atat depresia este mai grava.
Se poate observa ca, oriunde in lume, cei care mananca rar peste prezinta cea mai mare incidenta a depresiei si a bolilor de inima. Fiind cunoscut acum faptul ca grasimea din peste poate proteja arterele impotriva obturarii, inima de boli si creierul de depresie, aceasta poate explica de ce depresia precede si prezice adeseori boala de inima si de ce ambele ataca de multe ori acciasi indivizi.
O cale interesanta prin care untura de peste pare sa influenteze dispozitia si comportamentul este cresterea nivelului serotoninei, neurotransmitatorul bunei dispozitii din creier. S-a dovedit ca multi oameni pentru care nivelul serotoninei in creier si in sange este anormal de scazut sunt deprimate, expuse unui inalt risc de suicid.