Este o planta ierboasa, cu frunzele crestate, asemanatoare cu cele de papadie, dar rotunjite la margini. A fost preluata din bucataria italiana, care in momentul de fata este cea mai raspandita si cea mai apreciata bucatarie din lume. Rucola este considerata ultima descoperire in materie de dietoterapie pe plan mondial, fiind si cea mai la moda salata din Europa occidentala si din Statele Unite (unde este cunoscuta si sub numele de argula). Este apreciata mai ales ca element de forta in curele de slabire si de dezintoxicare, unanim considerata ca fiind extrem de eficienta in aceste domenii.
Cum se gateste
In bucataria italiana, rucola se foloseste fie sub forma de salata, fie ca ingredient special pentru pizza, in care se pune la sfarsitul coacerii, laolalta cu patrunjelul tocat marunt, pentru a-i da gust si aroma si pentru a o face mai digerabila.
Salata de rucola se prepara dintr-o mana de frunze, patru rosii mici tip "cireasa" (o alta prezenta recenta in magazinele noastre) taiate in patru, ulei extravirgin de masline, eventual putina lamaie stoarsa (niciodata otet). Frunzele de rucola nu se taie cu cutitul, ci se rup cu mana, altfel - spune traditia - se ofilesc rapid si isi pierd gustul. Toate aceste ingrediente se amesteca bine, iar deasupra se presara sare, nu prea multa, ca sa nu ia gustul plantei. Dupa preparare, se consuma in maximum 15 minute, altfel isi pierde proprietatile curative.
Cateva proprietati medicinale
Arterioscleroza, colesterol - salata de rucola traditionala, in care frunzele plantei sunt combinate cu ulei de masline extravirgin, constituie fara doar si poate un excelent medicament pentru vasele de sange. Salata de rucola regleaza nivelul colesterolului, previne sclerozarea peretilor coronarelor, mareste flexibilitatea si permeabilitatea vaselor de sange. Vara, mai ales, se tin cure de cateva saptamani, in care se consuma de doua ori pe zi aceasta salata. Este un mijloc excelent de prevenire si combatere a aterosclerozei, a ischemiei cardiace, a accidentelor vasculare.
Ingrasare, obezitate - se consuma zilnic, cu 10 minute inainte de fiecare masa, 1-2 portii de salata de rucola. Daca in cantitati mici si medii aceasta salata mareste apetitul si creste viteza de digestie, in cantitati mari si foarte mari ea le inhiba, taind pofta de mancare, prelungind senzatia de satietate si facandu-ne sa mancam mai rar.
Anemie - se face o cura cu salata de rucola vreme de o luna. Frunzele sale sunt bogate in fier (se aseamana din acest punct de vedere cu urzica de la noi) si, in plus, favorizeaza asimilarea acestui oligoelement extrem de important din alte alimente (din galbenusul de ou in special).
Imunitate - consumul de frunze de rucola apara organismul de infectii si ii sporeste capacitatea de aparare. Studiile arata ca cei ce consuma frecvent aceasta salata racesc mai rar, sunt predispusi mai putin la cistita sau colita. Explicatia acestor efecte consta in actiunea imunostimulenta directa a acestor frunze, dar si in continutul ridicat de vitamina C, care joaca un rol important in procesele imunitare.
Infectii renale si intestinale - sunt prevenite eficient de consumul zilnic de frunze proaspete de rucola, care pe langa faptul ca stimuleaza imunitatea, au si un efect antiinfectios puternic. "De vina" este un ulei volatil pe care aceste frunze il contin si care distruge eficient bacteriile ce produc aceste boli ori le inhiba dezvoltarea.
Alte subiecte postate de prichindelisor
Forme ale anxietatii
Job - psiholog part-time
Relatii de lunga durata
De ce alungam dragostea?
Solutii anticriza
Forme ale anxietatii
Job - psiholog part-time
Relatii de lunga durata
De ce alungam dragostea?
Solutii anticriza