Este singura specie vegetala care este incadrata intr-o singura clasa botanica, intr-un singur ordin, intr-o singura familie, intr-un singur gen si o singura specie: Ginkgo biloba.
Este raspindit in China de Est, unde s epare ca a supravietuit ultimei glaciatiuni. In prezent este cultivat in America de Nord si in n umeroase tari europene, printre care si Romania.
Este denumit si Arborele vietii din urmatoarele motive: supravietuirea si longevitatea, valoarea terapeutica si de purificare a aerului poluat, retinand toate noxele, inclusiv ale metalelor grele de-a lungul soselelor intens circulate si ale unor industrii poluante.
Actiunile complexului de substante active din Ginkgo biloba contin un spectru larg de actiuni biologice care intereseaza sistemul circulator fie direct la nivelul celulelor sanguine si al peretilor vaselor, fie la nivelul tesuturilor si al structurii neuronilor.
Domenii de actiune
-Insuficienta cerebrovasculara : produsele isi gasesc aplicatii in afectiunile de origine aterosclerotica, in special al suferintelor provocate de insuficienta irigare a arterei carotide si vertebrale care se manifesta prin vertij, dureri articulare, deficiente de concentrare si memorie, labilitate emotionala, lipsa rezistentei la efortul fizic si intelectual.
- Microcirculatia arteriolara si cardiaca, asupra aparatului cardiovascular, asupra tonusului musculaturii netede arteriolare, a microcirculatiei capilare si venoase
- Deficiente de memorie: extractele selective de Ginko biloba actioneaza asupra functionalitatii neuronilor contribuind la marirea capacitatii de memorare.
- Tulburari audiovestibulare : are actiune neurotrofica, are efect excitator pe nucleii vestibulari laterali, care pot compensa sindromul produs de leziunile unilaterale ale receptorilor otolitici.
- Dementa senila, vasculara, boala Alzheimer : extractele de Ginko biloba amelioreaza amnezia caracteristica insuficientei cerebrovasculare si a altor forme de insuficienta a functiei cognitive.
- Circulatia venoasa : actioneaza favorabil in afectiunile varicoase, in sindromul post-trombocitic si in ulcerele varicoase, asupra capilarelor si venulelor. Efectele se manifesta prin intretinerea microcirculatiei si asupra peretilor vaselor.
- In arteropatia cronica obstructiva si periferica : ameliorarea circulatiei periferice a arterelor inferioare marind distanta dintre crize si absenta durerii
- In retinopatia diabetica si in hipertensiune : retinopatia diabetica prezinta o ingrosare a membranei bazale a capilarelor, constand in dificultatea schimburilor de substante nutritive spre retina. Ginko biloba amelioreaza semnificativ suferintele retinei si mareste potenta vizuala.
- Actiune antialergica : preparatele au actiune antialergica si antiasmatica. Medicina traditionala chineza utilizeaza de mult timp preparatele in astm si alte afectiuni ale aparatului respirator, ca si in afectiuni cutanate de natura alergica.
Contraindicatii : in cazurile de hipersenzitivitate la preparatele pe baza de Ginko biloba si la copii sub 12 ani. In caz de depresii nelegate de sindromul demential trebuie obligatoriu cerut avizul medicului.
In caz ca nu sunt alte recomandari, doza zilnica este de 120-160 mg de extract.