In Evul Mediu, Venetia a luat locul Alexandriei, in Europa, produsele aromatice erau pretuite in aur.
Una din cele mai importante mirodenii care a contribuit la deschiderea rutelor comerciale este ghimbirul, mai exact rizomul de ghimbir cu aspect de hrean banal.
Cele mai apreciate mirodenii sunt aduse din tarile calde. Patria celor mai multe plante aromatice este Asia musonica, numita pe drept cuvant de primii calatori "Tara mirodeniilor" .
Cornul de cerb
Ghimbirul este un condiment obtinut din radacina cu tuberculi a plantei Zingiber offcinale, care creste in padurile tropicale ale Asiei de sud. Mirodenia are o nota usor muscatoare si fierbinte, aroma ghimbirului este bogata, dulce, calda si lemnoasa.
Numele de ghimbir provine sanscrita, care inseamna in "forma de corn", datorita asemanarii cu un corn de cerb. Datorita moleculelor aromatice pe care le contine ghimbirul si-a castigat de secole reputatia de planta afrodisiaca pentru virtutile sale tonifiante, siropul de ghimbir fiind un puternic dinamizant al functiei sexuale.
Istorie si legenda
Ghimbirul a fost cultivat prima oara de chinezi si de indieni, este este o planta cunoscuta din timpuri stravechi, originara din India si adusa in Europa in perioada cruciadelor.
In secolul al XV-lea, turta dulce presarata cu ghimbir a devenit un cadou care simboliza iubire si respect. In secolul al XIX-lea, ghimbirul se punea, de obicei in bere pentru a da un gust mai aromat. In secolul al XIX-lea, in carciumile englezesti se obisnuia sa se tina sub tejghea un borcanel cu ghimbir, pentru aromatizarea bauturilor, din aceasta practica rezultand berea de ghimbir. Berea de ghimbir devine apoi foarte populara si in America, dar popularitatea ei scade in timpul prohibitiei, cand incepe sa fie tot mai diluata. In timp berea de ghimbir a ramas o bautura nealcoolica, care in zilele noastre a cazut in anonimat.
Virtuti terapeutice
Abia la inceputul anilor 1980 cercetatorii occidentali s-au preocupat cu seriozitate de virtutile terapeutice ale rizomului (radacina) de ghimbir.
Rizomii aromatici ai ghimbirului sunt folositi atat in alimentatie cat si in medicina.
· rezolvarea unor probleme de digestie;
· rau de avion sau rau de mare;
· combaterea starilor de oboseala;
· circulatie sangvina periferica proasta (maini si picioare reci).
Dar ghimbirul poate ajuta si la raceli, datorita aromei sale fierbinti. Adaugati putin praf de ghimbir intr-o cana de lapte cald si veti vedea ca amestecul este un remediu eficient contra racelii.
Ghimbirul a cucerit mai intai bucataria europeana, ca si condiment picant, apropiat de piper, apoi a patruns in cosmetica si mai nou este utilizat in scopuri terapeutice.
Alte subiecte postate de prichindelisor
Forme ale anxietatii
Relatii de lunga durata
Solutii anticriza
obsesiile
Stresul psihic
Forme ale anxietatii
Relatii de lunga durata
Solutii anticriza
obsesiile
Stresul psihic