Cunoscuta la noi mai mult ca planta medicinala amara, in sudul si vestul Europei, anghinarea este un aliment uzual, mai ales in Grecia, Italia si Franta. Se consuma - lucru mai putin obisnuit - florile, care sunt ca niste maciulii carnoase, ce se curata de straturile mai pieloase de la suprafata. Au un gust vag amar (spre deosebire de frunze, care sunt teribil de amare), fiind neasteptat de placute in mancare.
Cum se gateste
Iata cea mai simpla si totodata cea mai folosita reteta de preparare a anghinarei: Se curata 10 flori de anghinare de partile pieloase, dezvelind straturi succesive de petale, pana cand acestea apar mai albicioase la culoare si fragede. Se taie apoi marunt si se tin intr-un vas cu apa combinata cu zeama de la jumatate de lamaie, vreme de 20 de minute (ca sa nu se innegreasca). Apoi, intr-o oala mai plata, se pun florile curatate si tocate marunt, doi catei de usturoi, 1-2 linguri de ulei de masline si o jumatate de cana de apa. Se fierbe totul la foc mic, pana cand anghinarea se inmoaie, moment in care vasul se da deoparte, se adauga sare si patrunjel verde. Se consuma simplu sau, pentru mai multa consistenta, cu cascaval ras deasupra.
Cateva proprietati medicinale
Diabet - consumul de anghinare stimuleaza activitatea pancreasului si secretia de insulina, fiind un excelent preventiv pentru diabetul zaharat de tip Ii. Fiarta ceva mai putin si asociata cu ceapa, anghinarea are si efecte hipoglicemiante directe, precum si un excelent efect diuretic.
Digestie - persoanele cu digestia lenesa, cu peristaltism gastric redus, vor beneficia din plin de efectele anghinarei. Aceasta stimuleaza secretia de sucuri gastrice si de bila, activeaza musculatura neteda a tubului digestiv.
Constipatie si probleme de eliminare - se recomanda consumul de anghinare mai ales la persoanele cu constipatie atona si care au probleme biliare (dischinezie). Anghinarea favorizeaza peristaltismul digestiv si ajuta la evacuarea bilei. De asemenea, stimuleaza activitatea rinichilor, ajutand la buna functionare a acestora si la evacuarea lichidelor din organism. Pe perioada verii, iunie - iulie mai ales, cand sezonul anghinarei este in plin, se recomanda un consum sporit de apa, pentru ca acest aliment va mari cantitatea de apa eliminata din corp.
Ficat - persoanele cu probleme hepatice cronice, mai ales cu hepatita, vor beneficia din plin de consumul de anghinare ca aliment. Aceasta dreneaza ficatul, favorizeaza regenerarea celulelor hepatice. Laolalta cu alte demersuri terapeutice, cum ar fi tratamentul cu plante medicinale, ajuta la prevenirea complicatiilor.
Alte subiecte postate de prichindelisor
Forme ale anxietatii
Job - psiholog part-time
Relatii de lunga durata
De ce alungam dragostea?
Solutii anticriza
Forme ale anxietatii
Job - psiholog part-time
Relatii de lunga durata
De ce alungam dragostea?
Solutii anticriza