In 1991, Dr Stephen I. Suomi a publicat un articol privind un studiu pe care l-a facut asupra maimutelor (pentru ca asupra oamenilor nu era permis) referitor la legatura intre nuerotransmitatorii din creier si personalitate. In urma acestuia a observat ca maimutele dominatoare (liderii) aveau cele mai mari niveluri de dopamina si serotonina , in timp ce acelea care erau cele mai retrase si cu personalitatea cea mai slaba , aveau aceste niveluri foarte reduse. Dupa administrarea unei substante care a dus la cresterea acestor parametrii , starea maimutelor timide s-a schimbat vizibil in bine .Oricat de slaba ar fi fost personalitatea lor la inceput, dupa administrare ele s-au situat in fruntea grupului, ca lideri . Experimentul a functionat si in sens invers, adica acelor maimute care erau lideri la inceput, li s-au administrat substante care au dus la scaderea celor doi neurotransmitatori, ele devenind timide si izolandu-se de restul grupului.
Dr Suomi a mai observat ca maimutele dominante nu erau mai agresive sau mai puternice , ci pur si simplu erau mai echilibrate, aveau incredere in ele, nu se temeau prea mult , aveau un sentiment de siguranta , puteau face fata unei lupte si in acelasi timp nu cautau cearta niciodata, stiau sa se impuna in fata celorlalte cu o anumita diplomatie , daca putem vorbi de asa ceva la nivelul primatelor.
In 1997 , Dr Mirko Disic din Montreal a descoperit in urma unui alt studiu ca femeile au in mod natural un nivel mai redus al neurotransmitatorilor dopamina si serotonina , cu circa 25% fata de barbati . Asta explica cumva de ce barbatii s-au aflat mereu in pozitii dominatoare si au un talent mai mare in afaceri. (vezi capitolul despre NEUROTRANSMITATORI)
In urma cu mai bine de 15 ani , Dr. Kathleen DesMaisons (creatoarea programului RADIANT RECOVERY ) afirma in "Potatoes not Prozac" ca si copiii alcoolicilor, diabeticilor sau hipoglicemicilor prezinta riscuri mai mari decat alte persoane de a avea dezechilibre biochimice. In concluzie, fetitele sunt mai inclinate spre acest risc decat baietii si din aceasta cauza au nevoie de mai multi nutrienti inca din copilarie .
Practic, o persoana care prezinta o personalitate slaba , cu o viziune pesimista asupra vietii are nevoie doar de mai multi nutrienti decat ceilalti , pentru a avea un caracter echilibrat . Nu e nimic in neregula cu ea , nu e mai putin puternica decat altii, mai putin dotata sau netalentata . Pur si simplu are doar un dezechilibru nativ care poate fi corectat in mod natural prin alimentatie si un stil de viata adecvat. Timpul necesar pentru refacere este diferit de la o persoana la alta si depinde de echilibrul existent al nutrientilor si neurotransmitatorilor . Uneori refacerea dureaza 6 luni, alteori 6 ani sau chiar mai mult .
Nu problemele creaza depresie, tristete sau rani sufletesti, ci reactia negativa a omului la ele , influentata de dezechilibrul biochimic al organismului si creierului.
La ora actuala exista un puternic curent metafizic , mai cunoscut acum datorita filmului documentar "Secretul" , care afirma ca fiecare om are capacitatea de a-si modifica perceptia dintr-una negativa intr-una pozitiva, insa in opinia mea, o persoana care are un dezechilibru mare biochimic , nu va putea sa isi schimbe viziunea intr-un mod atat de simplu, nici prin psihoterapie, terapiile conventionale , NLP sau terapiile energetice noi , cum ar fi EFT , EMDR. Cei care inregistreaza progrese rapide, in mod evident nu sunt dintre cei foarte dezechilibrati.
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA