Protejeaza-ti inima!
Intr-un studiu prezentat la conferinta de biologie experimentala din 2009, expertii au discutat despre o cercetare care a scos la iveala faptul ca afinele au proprietatea de a schimba modalitatea in care organismul depoziteaza si proceseaza glucoza, reducand riscul de aparitie a bolilor de inima si diabet. Dupa o serie de experimente efectuate pe o perioada de 90 de zile, cercetatorii de la Centrul de boli cardiovasculare al Universitatii Michigan au demonstrat ca o dieta bogata in afine te ajuta sa scapi de grasimea inestetica din jurul taliei si ofera protectie pentru inima si persoanele care sufera de sindrom metabolic (o asociere de probleme: grasimea abdominala, hipertensiunea, hiperglicemia, trigliceridele marite care cresc riscul de atac de inima si diabet). Efectul benefic este pus pe seama substantelor fitochimice din compozitia afinelor.
"Beneficiile consumului de fructe si legume au constituit subiectul unor numeroase studii, insa cercetarea de fata demonstreaza ca substantele naturale din compozitia afinelor, cum ar fi antocianidinele au capacitatea de a lupta impotriva acestor afectiuni", precizeaza dr. Steven Bolling, medic specializat in chirurgia cardivasculara. Antocianidinele au rolul de a impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange, formarea cheagurilor de sange in artere si previn cresterea tensiunii arteriale.
Experimentele au fost realizate in laborator pe cobai soareci cu risc crescut de obezitate carora li s-a administrat pudra de afine sau afine congelate in combinatie cu o dieta bogata sau saraca in grasimi. La final, expertii au constatat ca indiferent de regimul alimentar urmat, soarecii aveau mai putina grasime abdominala, un nivel scazut al trigliceridelor si al colesterolului, precum si o imbunatatire in modul de procesare a glucozei si insulinei.
Desi sunt necesare studii detaliate pentru ca efectele sa se constate si in cazul oamenilor, o alta cercetare similara care a fost prezentata la aceeasi conferinta arata ca barbatii cu risc cardiovascular care au consumat timp de trei saptamani suc de afine si-au imbunatatit controlul glicemiei si al insulinei.
Ce trebuie sa stii despre selectarea si pastrarea afinelor
• alege afinele tari care au o culoare vie si uniforma;
• afinele coapte trebuie depozitate intr-un vas acoperit in frigider unde se vor mentine proaspete si bune de consumat timp de cateva zile;
• intotdeauna, trebuie sa le verifici cand mananci si sa inlaturi afinele care au inceput sa se strice, deoarece grabesc ptocesul de alterare.
• nu trebuie spalate decat atunci cand urmeaza sa fie consumate, deoarece prin spalare sunt indepartate unele substante care le ptotejeaza de alterare;
• nu le tine la temperatura camerei mai mult de o zi, deoarece se strica;
• daca folosesti la retete afine congelate, lasa-le sa se dezghete la temperatura camerei un timp, dupa care trebuie sa le pui la scurs. Este indicat ca pentru retetele la cuptor sa folosesti afine proaspete, deoarece ofera un maxim de savoare.
Pentru a le introduce in alimentatia ta, iti prezentam si cateva retete usor de preparat acasa.
O dieta bogata in afine te va ajuta sa scapi de grasimea abdominala, care este considerata un factor de risc pentru bolile de inima si diabet. Asadar, gandeste-te la sanatatea ta, citeste despre beneficiile acestor fructe si descopera cateva retete cu afine usor de preparat.
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA