Multe companii in aceste vremuri de criza incearca sa-si reduca la maxim cheltuielile, dar in acelasi timp depun eforturi si pentru a ramane pe piata. Unele deja au decis ca prin micsorarea numarului angajatilor vor putea sa supravietuiasca. Este asta o solutie viabila? In mod sigur ca nu, si arata un management deficitar. Supraincarcarea cu sarcini a celor ramasi duce la un stres mai mare si la o epuizare rapida, fapt ce inseamna pe termen mediu si lung randament mai scazut.
Desi in prezent angajatorii care ignora aportul factorului uman in realizarea obiectivelor sunt mai putini, ei totusi exista si continua sa-si imagineze ca viziunea unei singure persoane este de-ajuns pentru materializarea acestora.
In perioade dificile, precum criza economica, vor fi primii care in loc sa caute solutii pertinente de iesire din criza, vor opta pentru reducerea numarului angajatilor. In spatele acestor decizii exista convingerea ca “produsul se vinde de la sine”, ignorandu-se intreaga echipa de specialisti care a stiut sa aprecieze corect piata si s-a ocupat direct de succesul obtinut.
Asadar, in dorinta de a reduce cheltuielile se poate ajunge si la reduceri majore de personal. Este asta o solutie? In mod sigur raspunsul este nu, atata timp cat avem omul potrivit la locul potrivit.
Perioadele de criza sunt cele care ofera posibilitatea oricarei companii sa demonstreze ca managementul functioneaza si stie ce masuri sa adopte pentru a traversa aceasta etapa, cu pierderi cat mai mici. Aceste masuri permit motivarea angajatilor, chiar si atunci cand le sunt taiate anumite beneficii.
1. Cand renuntati la a oferi angajatilor un beneficiu (prime, bonuri de masa, bonuri de benzina, excursii sau orice altceva ce venea in plus la salariu) nu ezitati sa le aratati ca aceasta masura se aplica de sus in jos, chiar daca nu-i ajuta, macar se vor simti mai putin nedreptatiti.
2. Desi cifrele va arata pierderi cu care nu v-ati mai confruntat pana acum, pastrati-va o atitudine increzatoare si transmiteti-le ca este doar o perioada mai dificila, care se va redresa. Pentru ca lucrurile sa revina la normal, aveti nevoie de angajati cu moralul ridicat, asa ca dati-le un exemplu. Orice angajat, care pleaca la sfarsitul programului sigur pe ziua de maine, transmite mai departe partenerilor cu care compania incheie afaceri ca nu au de ce sa se nelinisteasca.
3. Daca pana acum ati fost prea ocupati, cautand sa asigurati companiei un loc stabil in piata, acum ar fi momentul sa comunicati mai mult cu angajatii si sa-i incurajati pentru orice sarcina dusa la indeplinire.
4. Nu amenintati la orice greseala cu disponibilizarea, evaluati ce se poate indrepta si permiteti-i celui care a gresit sa-si indrepte greseala.
5. Nu transformati criza economica intr-un motiv de a le arata angajatilor cata nevoie au de acest loc de munca si de a se simti amenintati de pierderea lui. Un salariat speriat de incertitudinea zilei de maine nu va avea acelasi randament ca unul increzator in pozitia lui.
6. Retineti ca schimbarea este greu de acceptat pentru fiecare dintre noi, asa ca modul in care le prezentati realitatea actuala are un rol definitoriu in acceptarea ei.
7. Asteptarea este inamicul numarul unu al actiunii. Continuati proiectele incepute conform planificarii intiale, in mod sigur stagnarea lor va aduce pierderi mai mari decat daca, in cel mai rau caz, ati renunta total la ele. Declinul unei companii incepe de la varf si nu de la baza. Daca angajatii vor simti ezitarile, vor cauta un loc de munca mai stabil, chiar daca pe un salariu mai mic.
8. Implicati-i pe angajati in decizii explicandu-le rostul acestora. Consultati-i, s-ar putea ca solutia sa vina de acolo de unde va asteptati mai putin. Companiile japoneze foloseau in perioada de criza cutii, pe care le amplasau in toate departamentele, pentru a strange sugestii. Acestea erau discutate apoi cu argumente pro sau contra. Si nu este mic numarul companiilor care au fost salvate de la faliment de ideea unui angajat de la baza piramidei organizationale.
Obtinerea performantelor depinde doar de un management care se bazeaza pe un set de interventii structurat in asa fel incat sa identifice si inlature posibilele obstacole.
Autor: Gabriela Diaconescu