Caracterul este componenta personalitatii ce conditioneaza concordanta si compatibilitatea conduitei persoanei cu cerintele si normele sociale.
In functie de caracterul lui, omul stabileste tipuri de relatii intragrupale si intergrupale.
La baza caracterului sta atitudinea. Un accent deosebit se pune pe cele trei categorii de atitudini specifice persoanei in devenirea sa: atitudinea persoanei fata de semeni, fata de activitatea desfasurata si fata de sine insusi. Pe baza acestor categorii de atitudini se evidentiaza segmentele lor majore care sunt: segmentul decizional, directional si cel executiv. In categoria trasaturilor pozitive de caracte intra: cinstea, respectul, stima, initiativa si devotamentul. Categoria trasaturilor negative de caracter cuprinde; lipsa de respect, egoismul, minciuna, si lenea.
Trasaturile volitive de caracter se exteriorizeaza prin eforturile persoanei de a face fata situatiilor dificile, de exemplu: energia, fermitatea, stapinirea de sine, disciplina. Trasaturile de caracter sunt organizate si ierarhizate intr-un sistem mai mult sau mai putin unitar, in conexiune cu constiinta si cultura individului.