"Primul moment greu a fost cel in care am aflat diagnosticul, a fost un soc, nu puteam accepta ca fetita mea are o boala atat de grava mai ales cand mi s-a spus ca este o boala care nu se vindeca. Al doilea moment greu: dupa ce am nascut al 2-lea copil, o fetita cu sindrom Down si o malformatie congenitala de cord." - Dida Glavan, mama Ameliei, 14 ani, comportament autist, Craiova.
Amelia, acum adolescenta, a fost diagnosticata la 4 ani cu sindromul ITO, adica hipomelanoza, comportament autist, intarziere psiho motorie si chist arahnoidian de fosa posterioara. Acum, Amelia frecventeaza cursurile scolii speciale Sfantul Mina, in paralel cu cele ale centrului de reabilitare al asociatiei ANCAAR. A invatat sa scrie litera A, cifrele 1 si 2. Stie cateva poezii si culorile. De altfel, ii place foarte mult sa deseneze. Ii trebuie blocuri intregi de desen, pe care le umple cu culori.
Parintii si-au dat seama ca e ceva in neregula la varsta de 5-6 luni, atunci cand Ami nu statea foarte bine in sezut. Mai apoi, a inceput sa mearga la un an si patru luni, iar singurele cuvinte pe care le spunea erau "mama", "tata" si "apa".
La varsta de 4 ani, diagnosticul de autism a venit din partea medicilor, si in cazul Ameliei, tot fara prea multe solutii. Mai ales ca parintii au aflat de afectiunea de autism, dupa ce le-a murit al doilea copil, Adriana, nascuta cu sindrom Down. "Adriana s-a nascut cu sindrom Down si o malformatie congenitala de cord, perioada in care am stat trei luni internata in spital pentru o interventie chirurgicala, care in final nu a fost posibila. Adriana a murit la un an si o luna. Apoi, diagnosticul autism a fost un soc, mai ales cand mi s-a spus ca este o boala care nu se vindeca", povesteste mama Ameliei.
Ami a facut progrese pana acum, chiar si fara terapie ABA, dar daca ar face, acestea ar fi mult mai mari, chiar si la varsta ei. Este un copil foarte sociabil. Pe de alta parte, mamei Ameliei ii este si putin teama din cauza acestui lucru pentru ca Ami intra in vorba chiar si cu straini. Probleme raman, mai ales intr-un caz ca acesta: un adolescent cu autism. Totusi, situatia este mult diferita fata de acum aproximativ 10 ani, cand Ami nu vorbea mai deloc.
"Acum, marile probleme ale Ameliei sunt accesele de furie, faptul ca nu vorbeste foarte corect, lipsa de cooperare in anumite momente si dezvoltarea intelectuala mult sub nivelul varstei. Ami poate manca singura, insa la toate celelalte activitati pe care le face trebuie ajutata".
Tot mama ne spune ca este foarte cocheta. Nu au pasionat-o niciodata jucariile, insa pentru haine are o adevarata slabiciune. "Ii plac foarte mult muzica si dansul, orice gen de muzica."
Amelia este innebunita dupa incurajari. Mama spune ca se bucura foarte mult atunci cand este laudata. Cand face cate o boacana si parintii sunt suparati, incapatanarea ei isi face simtita prezenta: Ami nu se lasa pana nu obtine iertarea parintilor. "Spune «mama iarta-ma» incontinuu pana ii accepti scuzele. Este viata noastra, sufletul nostru si o iubim pana la cer si inapoi. La fel ne spune si ea noua".