Unii parinti simt furie atunci cand copilul le este diagnosticat cu autism. Pentru inceput, pana la momentul in care se constientizeaza adevarata intentie, cea mai apropiata tinta este chiar persoana care anunta diagnosticul, medicul specialist, apoi furia se poate indreapta catre sot/sotie, catre Dumnezeu, catre copil, catre fratele/sora acestuia pentru ca este sanatos si normal, sau pur si simplu catre incapacitatea de a face ceva pentru a modifica situatia.
Furia nu este intotdeauna o pierdere de timp. Uneori, furia ne ajuta in momente critice de viata. Daca aceasta energie este canalizata catre actiunile cele mai importante, adesea apare succesul acolo unde altii dau gres. Este in regula furia care te face sa-ti spui "Voi depasi situatia asta!". Dar, furia care te mentine ursuz si plin de resentimente fata de oamenii care incearca sa te ajute lucreaza impotriva ta.
Acceptarea unei asocieri intre propriul copil si diagnosticul de autism necesita timp. Timp pentru gestionarea propriilor emotii. Timp pentru identificarea si diminuarea framantarilor interioare. Timp pentru redescoperirea echilibrului familial.
Momentul in care diagnosticul este acceptat este momentul in care atentia parintilor se indreapta cu adevarat catre programul terapeutic, eficienta terapiei fiind limitata doar de incercarea de a salva copilul din “ghearele” autismului, din disperare si cu orice pret.
Acceptarea deschide usa catre o analiza obiectiva a situatiei, face posibila asumarea rolului de avocat al apararii, si o data cu acesta indreptarea atentiei catre copil, catre gestionarea simptomelor si cresterea calitatii vietii acestuia.
In acest moment ati creat contextul in care puteti vedea lumea prin ochii copiilor dumneavoastra. Cu siguranta descoperiti lumea in alta lumina.
Articol realizat de Nicoleta Grigore, psiholog
Cabinet de psihologie Grigore Nicoleta
Alte articole scrise de Nicoleta Grigore
A fi parintele unui copil diagnosticat cu autism
Increderea in cuplu
Relatia de cuplu si reconstruirea increderii pierdute
Cat de bine te cunosti
Relaxati-va prin intermediul animalelor
Autismul copilului versus izolarea emotionala a parintelui
..