Concert umanitar
Organizator: Asociatia “Pasi Inainte”
Data: 9 octombrie 2009
Locatia: Cluj-Napoca
Pret: 40 de lei
Asociatia “Pasi Inainte” va invita vineri, 9 octombrie 2009, de la ora 19:00, la un concert umanitar sustinut de celebrul jazzman Harry Tavitian, impreuna cu percutionistul Cserey Csaba. Evenimentul va avea loc la Studioul de Concerte al Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Scopul acestui concert este strangerea de fonduri pentru copiii care sufera de autism. Asociatia “Pasi Inainte” nu este la prima actiune de acest fel, tot in acest an au lansat campania de colectare de jucarii “Daruieste si tu o jucarie!”, scopul acesteia fiind strangerea de jucarii necesare recuperarii copiilor cu autism din familii nevoiase din judetul Cluj.
Pretul biletelor este de 40 de lei. Acestea se pot achizitiona de la casieria filarmonicii din incinta Casei de Cultura a Studentilor, zilnic intre orele 10-16, iar vinerea intre orele 10-14. In ziua concertului, biletele se gasesc in holul Academiei de Muzica “Gheorghe Dima”, de la ora 11:00.
Rata autismului a crescut foarte mult, acum se estimeaza ca unul din 100 de copii se nasc cu autism (Baird, 2006 ). Un studiu realizat recent in Marea Britanie (Jarbrink, Knapp, 2001 ) arata ca serviciilor oferite persoanelor cu autism costa aproximativ 1,6 miliarde $/an, dar cu ajutorul interventiei timpurii costurile se pot reduce cu doua treimi. Datele furnizate de catre Clinica de Psihiatrie Infantila indica faptul ca in Cluj sunt aproximativ 200 de cazuri inregistrate de copii cu autism, multe cazuri fiind inca nedepistate. Terapia validata stiintific pentru recuperarea copiilor cu autism este terapia comportamentala, iar pentru ca recuperarea sa se faca adecvat este nevoie de 1-4 ore de terapie zilnic, in functie de gradul de afectare (autism usor, mediu, sever). Costul terapiei variaza intre 25-60 lei pe sedinta. De asemenea, recuperarea necesita kinetoterapeut, logoped, insotitor in scoala. Costul minim lunar pentru o interventie eficienta este de aproximativ 1200 RON. Interventia timpurie (realizata in primii ani de viata) este esentiala pentru o recuperare eficienta.
Pe langa aceste dificultati, familiile copiilor cu autism se izbesc de cele mai multe ori de piedici sociale in integrarea copiilor in gradinite si scoli, copiii fiind discriminati si izolati social. Acest fenomen se produce in mare parte din cauza lipsei de informare a comunitatii asupra specificului acestei tulburari. Experienta noastra ne-a aratat ca un grup informat este mult mai tolerant si mai dispus sa participe activ la sustinerea copilului si familiei copilului cu autism.
De aceea, prin acest proiect, ne propunem sa informam si sa sensibilizam comunitatea asupra simptomatologiei autismului dar si sa incurajam comunitatea sa isi asume partea de responsabilitate sociala, oferindu-le posibilitatea sa sa implice direct in finantarea terapiei comportamentale pentru copii cu autism.