ASOCIATIA "CASA FAENZA" in cadrul careia functioneaza Centrul Comunitar pentru Copii Autisti Timisoara este o organizatie neguvernamentala de protectie speciala a copiilor cu sindrom autist, fara scop patrimonial. Asociatia are ca obiectiv abilitarea si integrarea sociala a copiilor cu sindrom autist, accentuandu-se importanta interventiei precoce.
CE ESTE AUTISMUL? Autismul infantil este o tulburare pervaziva de dezvoltare, cu debut inainte de varsta de 3 ani, de etiologie necunoscuta. Autismul este un handicap global care impiedica persoana sa comunice obisnuit, sa inteleaga relatiile sociale si sa invete prin metodele obisnuite din invatamant. Sindromul autist se caracterizeaza prin joc stereotip, lipsa de raspunsuri la emotiile altora, lipsa de abilitati de comunicare, rezistenta la schimbare.
MEMBRII FONDATORI AI ASOCIATIEI In august 2001, in Timisoara s-a infiintat, prin colaborarea dintre primariile oraselor infratite Timisoara si Faenza - Italia, Centrul Comunitar pentru Copii Autisti, unic in tara prin structura si conceptie, ce functioneaza in cadrul Asociatiei „Casa Faenza". Membrii fondatori ai asociatiei sunt:
- Primaria municipiului Timisoara
- Primaria orasului Faenza –Italia
- Comitetul de Prietenie Faenza –Timisoara.
Prin infiintarea Centrului Comunitar pentru Copii Autisti "Casa Faenza", Timisoara a devenit primul oras din tara in care sanatatea mintala a copiilor comunitatii devenea responsabilitatea comunitatii insasi. Primaria Timisoara se implica astfel, pentru prima data, in crearea unei structuri unice (un organism privat), cu un personal calificat care urma sa ofere servicii de un inalt profesionalism copiilor autisti, copii care erau membrii ai comunitatii timisorene. Implicarea unui partener strain, Primaria Faenza, creea primisele unui centru care sa permita atat evaluarea, asistarea si abilitarea copilului autist cat si cercetari in domeniul autismului. Asociatia « Casa Faenza » si-a propus sa asigure traiul copiilor cu autism in mediul lor firesc de existenta, asigurandu-le o buna dispensarizare, suport social si programe individualizate de training psiho-senzorio-motor.
SCOPUL ASOCIATIEI este de a imbunatatii conditiile de viata si adaptabilitate sociala a copiilor cu sindrom autist din Municipiul Timisoara, cu varsta cuprinsa intre 3-15 ani.Centrul Comunitar pentru Copii Autisti „Casa Faenza" este un centru de zi.
OBIECTIVELE Centrului Comunitar pentru Copii Autisti Timisoara sunt:
· Oferirea de asistenta, tratament si ingrijire copiilor care frecventeaza Centrul Comunitar ;
· Stimulare psiho-senzorio-motorie prin includerea copiilor cu autism in diverse terapii;
· Integrarea sociala, scolara si familiala.
· Schimbarea mentalitatii si atitudinii sociale fata de copii cu nevoi speciale.
· Acordarea de training si suport familiei copilului autist.
· Informarea si sensibilizarea comunitatii timisoarene cu privire la problematica copilului autist si a familiei acestuia.
BENEFICIARII CENTRULUI SUNT:
- 15 copii cu sindrom autist cu varsta cuprinsa intre 3-14 ani, care provin din familii timisorene;
- familiile acestor copii.
- copii cu tulburare din spectrul autist proveniti din diferite zone ale tarii.Avand in vedere faptul ca autismul este un handicap global care impiedica persoana sa comunice obisnuit, sa inteleaga relatiile sociale si sa invete prin metode obisnuite de invatamant, este necesara o supraveghere atenta si permanenta a comportamentului acestor copii. Activitatile recuperatorii sunt de durata, necesitand abilitati specifice ale personalului angajat, ce functioneaza intr-o echipa interdisciplinara de lucru. Asistenta de specialitate a acestei categorii de copii prevede programe de abilitare individualizate ce vor contine metode specifice si de actualitate in domeniul autismului infantil.Cei 15 copii autisti ce sunt asistati sunt repartizati in 3 grupe a cate 5 copii, in functie de varsta cronologica, gradul de afectare psiho-motrica, abilitatile prezentate de copil la data venirii in centru. Perioada de asistare a unui copil este de 1 an, cu posibilitate de prelungire in functie de evolutia acestuia si de posibilitatile de integrare in alte centre.
SPECIALISTII CENTRULUI "CASA FAENZA"Echipa Centrului « Casa Faenza « este o echipa multidisciplinara formata din:
- 1 asistent social
- 1 psiholog
- 1 pedopsihiatru
- 1 kinetoterapeut
- 6 pedagogi de recuperare
- 1 lucrator social
- 1 logoped.
Persoane de contact :
Adrian Orza – presedinte asociatie
Ioana Gutia – director executiv
Marinela Antal – psiholog/ supervizor echipa
Cristina Piscuc – asistent social
ADRESA
Timisoara, Aleea Sanatatii nr.15
Telefon: 0256-487.002
Fax: 0256 463993
E-mail : faenza@mail.regionalnet.org