Rationalizarea este cea mai buna explicatie in ceea ce priveste fuga de responsabilitate. Ea consta in transformarile anxietatii intr-o frica rationala.
In cazul in care intalnim o viguroasa aparare a atitudinilor irationale, putem fi siguri ca atitudinea aparata indeplineste o functie importanta pentru un individ. In loc sa se simta o prada usoara pentru emotiile sale, individul va simti ca poate inteprinde ceva in situatia data, pentru ca el se simte in intregime rational si indreptatit.
Negarea existentei anxietatii inseamna exculderea ei din constiinta.
In asemenea cazuri nimic nu se face in legatura cu anxietatea, sunt vizibile doar formele fizice care insotesc frica sau anxietatea, cum sunt transpiratia, accelerarea batailor inimii, senzatia de sufocare, frecventul imbold de a urina, diareea, accesele de voma, iar in sfera mentalului o senzatie de neliniste. Toate acestea pot fi expresia exclusiva a unei anxietati existente, dar care este reprimata. De exemplu: i se face greata in tren, transpira noaptea.
Este de asemenea posibila o excludere constienta a anxietatii, o incercare constienta de a birui, de exemplu, tratand-o cu indiferenta sau prin expunere. Dar tot ceea ce nevroticul poate obtine prin “impacarea cu sine” este sa inlature o anumita manifestare a anxietatii. Insa, de obicei, rezultatele sunt subestimate, ele nu influenteaza la nivel psihic, in vederea consolidarii aprecierii de sine. Cu alte cuvinte, dinamica esentiala a personalitatii ramane neschimbata si atunci cand nevroticul nu mai are manifestari vizibile ale tulburarii sale, el pierde in acelasi timp un stimul vital in lupta cu ele.
Agresivitatea, uneori, poate fi o expresie a procesului de lupta cu anxietatea sau cu timiditatea sub presiunea sentimentului ca este atacat, adesea fiind luata drept o expresie directa a unei ostilitati reale.
Narcotizarea – o modalitate de a se elibera de anxietate inconstient prin efectuarea unor activitati sociale din frica de singuratate. Dar situatia nu se schimba in cazul in care este recunoscuta ca atare. O alta modalitate de narcotizare este aceea de aceea de a te cufunda in munca, procedeu care este recunoscut in caracterul compulsiv al muncii si in indispozitia care apare duminica si in zilele nelucratoare. Aceeasi modalitate ar putea servi drept supapa de siguranta prin care sa fie eliminata anxietatea.
Evitarea tuturor situatiilor, gandurilor sau sentimentelor care ar putea sa genereze anxietate. Aceasta poate fi un proces constient. Mai exact, o persoana poate fi constienta ca are stari anxioase si poate fi constienta de faptul ca le evita. Pe de alta parte, persoana poate fi numai vag constienta sau nicidecum constienta de starile sale anxioase, de incercarile sale de a le evita. Ea poate de exemplu, sa amane de pe o zi pe alta chestiuni care au legatura cu anxietatea, cum ar fi, luarea unei decizii de a participa la un eveniment important, despartirea de cineva etc – acest lucruri sunt interpretate ca neavand importanta, sau persoana poate sa pretinda ca aceste lucruri nu-i sunt pe plac si in consecinta, le desconsidera. Cand o astfel de evitare are loc in mod automat, avem de-a face cu fenomenul inhibitiei (proces fundamental al activitatii nervoase, opus excitatiei, care se manifesta prin diminuarea, franarea sau suprimarea efectelor excitatiei).
Autor: Constanta Vasile, psiholog
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA