O realitate mereu surprinzatoare si, de data asta, socanta! Fenomenul hikikomori afecteaza 1.000.000 de locuitori ai Japoniei. Se mai numeste milionul pierdut al Japoniei. Societatea japoneza, fondata pe principiul grupului, este binecunoscuta pentru presiunea pe care o pune asupra membrilor ei. Dorintele unui individ din grup sunt controlate de individul de deasupra ei si el, la randul lui, controleaza indivizii de sub el. Astfel, pentru fiecare japonez este un imens efort psihic si fizic de a se plia pe cerintele fiecarui membru care ii este superior, dar si de a face fata standardelor cu care a fost indoctrinat inca de la nastere.
Hikikomori este un fenomen specific Japoniei, din cei afectati 80% sunt baieti, si face referire la izolarea autoimpusa a acestor indivizi.
Hikikomori sunt persoane care, sub presiunea stresului din fiecare zi, decid sa intrerupa orice interactiune cu exteriorul si cu membrii societatii. Aleg sa se izoleze intr-o incapere a casei, dorm ziua, si noaptea si-o petrec in fata televizorului sau jucand diverse jocuri pe computer. Singurele cai de comunicatie pe care le mai folosesc sunt cele prin intermediul internetului - chatul, si doar cu cei asemanatori lor.
Se retrag din orice activitate sociala si sunt intretinuti doar de familie. Dar si membrilor familiei le este interzis accesul in spatiul ocupat de ei, parintii fiind nevoiti sa lase mancarea la usa camerei si sa paraseasca locul cat mai repede. Aceasta izolare se intinde, in cele mai multe cazuri, pe parcursul a doi sau chiar mai multi ani.
Parintii sunt dispusi sa faca aceste compromisuri din dorinta de a nu-si pierde copilul care ii ameninta ca-si va pune capat zilelor daca nu-i este respecta decizia. Se pare insa ca doar o mica parte dintre ei recurge la suicid.
Conditiile economice dure, somajul, presiunile externe, competivitatea scolara, problemele psihologice sunt doar cateva din motivele care duc la acest fenomen.
Acest fenomen este periculos si prin prisma faptului ca familia alege de a nu cere ajutor din cauza ostracizarii la care poate fi supusa.
Spre deosebire de alte tari, societatea japoneza se bazeaza pe principiul de dependenta, cei din interior se sustin unii pe altii, si sunt dependenti unii de ceilalti. Japonezul, ca individ, trebuie sa apartina unui grup, iar excluderea lui din acel grup il poate duce uneori la decizii nefaste.
Relatiile dintre membrii se bazeaza pe constiinta de a munci intr-un grup in care fiecare are un rang, doua persoane ale aceluiasi grup neputand sa fie egale, ci doar in relatie de subordonare. Cine nu apartine grupului are alte reguli de functionare, reguli interne care sunt cu sfintenie respectate de fiecare membru al grupului. Este usor de recunoscut o persoana din exterior prin modul de exprimare folosit de membrii grupului cand se adreseaza acelei persoane sau cand discuta intre ei despre aceasta.
Diferentele intre categoriile sociale sunt mult mai accentuate in societatea japoneza decat in orice alta societate si ele incep la nivel de microgrup si ajung pana la nivel de macrogrup. Nu trebuie sa uitam ca Japonia este o tara insulara care, in diverse perioade ale istoriei, a intrerupt orice cale de comunicare cu alte tari si, astfel, a pastrat multe din trasaturile feudale de-a lungul timpului.
Discernamantul este cuvantul care indica cel mai bine modul in care japonezul se raporteaza la propria conditie, si reprezinta recunoasterea propriului statut in raport cu ceilalti: in functie de diferentele de rang social, putere sociala, varsta etc.. Un tanar trebuie sa dea dovada de retinere si modestie in fata unei persoane mai in varsta. Aceasta atitudine de respect a tanarului fata de persoana mai in varsta nu este o conventie sociala, si tine de propria alegere.
Apartenenta la un grup ii ofera identitate si siguranta de sine, el, oferind la randul lui loialitate si angajament total. Adeziune are loc in urma unei atente alegeri si evaluari a oportunitatilor oferite de acel grup. Se pare ca japonezii sunt in popor care se simte bine intr-un cerc inchis. Sunt relaxati cand cunoasc regulile jocului si sunt derutati cand ceva nu functionaza bine in sistemul creat de ei pentru ei.