Cercetarile au aratat ca exista un numar de factori in chimia creierului care participa la dezvoltarea tulburarii de anxietate. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca nivelul scazut de serotonina poate sa contribuie la aparitia tulburari de anxietate.
Serotonina este un hormon care este creat in diferite parti ale corpului precum creierul si intestinele. Actioneaza ca un vasoconstrictor, ceea ce inseamna ca face vasele de sange sa se ingusteze, ajutand astfel la reglarea circulatiei sangelui. Un alt rol important al serotoninei este de a activa neurotransmitatorii, acestia transporta mesajele intre celule nervoase ale creierului numite neuroni. Cand sunt eliberati neurotransmitatorii, acestia ajuta la controlul unui numar mare de functii ale organismului printre care: miscarea, bataile inimii, somnul, gandirea, rationamentul, si chiar dispozitia.
Neurotransmitatorii lucreaza astfel: fiecare neuron este compus din axon, dendrite si corpul celulei. Impulsul electric trece prin axon, strabatandu-l de-a lungul, functionand ca o antena, si transfera neurotransmitatori precum serotonina si dopamina. Neurotransmitatorii calatoresc prin fantele sinaptice spre dendrite si mai departe spre alti neuroni, fiind absorbiti de corpul celulei. In circumstante normale, este doar o calatorie, in care acestia traverseaza spatiile pentru a comunica de la un neuron la altul.
Dar la cei care sufera de anxietate pot aparea cateva anomalii precum: organismul nu produce o cantitatea suficienta de serotonina pentru a regla dispozitia, sau serotonina nu calatoreste atat de usor de la un neuron la altul, rezultand o cantitate redusa de serotonina eliberata in spatiile sinaptice.
O alta posibilitate ar fi ca, din cauza cantitati reduse de serotonina din creier, este afectata eliberarea unui alt neurotransmitator norepinefrina. Acesta este un hormon degajat in timpul starilor de excitare emotionala a celulelor nervoase de genul "lupta sau zboara", care controleaza raspunsul organismului la stres.
Expertii din domeniu nu sunt siguri de ce serotonina afecteaza dispozitia in modul in care o face. Insa, o serie de studii medicale arata ca prin cresterea cantitati de serotonina eliberate de creier, persoanele care sufera de depresie sau de anxietate pot inlatura aceste simptome.
Recent au aparut pe piata o serie de medicamente antidepresive si antianxietate care cresc nevelul de serotonina eliberata de corp si reduc anxietatea.
Studiile arata ca sunt doua zone in creier care au un rol important in tulburarea de anxietate: hipocampusul si amigdala creierului (doua structuri adanci ale creierului care se ocupa de sarcina importanta de a invata si de a tine minte lucrurile de care trebuie sa te temi). Hipocampusul este localizat in lobul temporal. Una dintre functiile lui este de a controla emotiile si amintirile. De asemenea, influenteaza modul bun sau rau in care gandim despre oameni, evenimente si locuri.
Folosind imagini obtinute prin scanarea creierului, cercetatorii au stabilit ca un numar destul de mare dintre cei care sufera de tulburarea de anxietate au hipocampusul mai mic decat cei care nu sufera de aceasta tulburare.
Cealalta zona posibil responsabila de tulburarea de anxietate este amigdala creierului. Fiecare amigdala, o aglomerare de celule nervoase numita dupa forma sa de migdala (din grecescul „amugdale“), e situata sub lobul temporal corespunzator, de fiecare parte a creierului. La fel ca un nod de retea, acestea coordoneaza informatiile din mai multe surse. Colecteaza semnale din mediul inconjurator, inregistreaza semnificatia emotionala si – atunci cand e nevoie – determina un raspuns adecvat. Obtin informatii despre raspunsul corpului la mediu (spre exemplu, pulsul inimii si presiunea sangelui) de la hipotalamus. Comunica cu alte zone din creier care interpreteaza aceste informatii dand raspunsul adecvat.
Studiile recente au aratat ca amigdalele la copiii cu tulburare de anxietate sunt mai mici decat la cei care s-au tratat. Expertii nu sunt siguri de ce e asa, dar in afara de cele doua zone ale creierului care se pare ca influenteaza aceasta tulburare, in mod sigur exista o legatura intre anxietate, depresie si ADHD (tulburare neurobiologică care afectează atat copiii cat si adultii). Cercetatorii medicali continua sa faca studii pentru a afla mai multe despre posibilele cauze biologice ale anxietatii.
(sursa: AnswersTV.com- Cum afecteaza anxietatea corpul)
Traducere si adaptarea: Gabriela