Anxietatea este o reactie fireasca a omului. Este o componenta esentiala a sistemului de supravietuire a omului. Anxietatea este un sistem de alarma ce intra in functiune atunci cand omul se afla in pericol sau este amenintat.
Cand organismul uman reactioneaza la pericol sau amenintare, omul experimenteaza senzatii ale anxietatii la nivelul corpului, cum ar fi: bataile inimii si respiratia devin mai rapide si mai puternice, muschii sunt incordati (tensiune), palmele transpirate, greata, mainile si picioarele pot tremura. Toate aceste senzatii nu fac decat sa pregatearsca organismul omului pentru reactia de lupta sau fuga, adica sa dezvolte un raspuns adecvat la situatia amenintatoare cu care se confrunta. Reactia lupta sau fugi se instaleaza imediat ce omul simte pericolul sau amenintarea. In cateva secunde cortexul analizeaza situatia si ia dezia daca amenintarea este reala si cum anume sa reactioneze la ea. Daca situatia este interpretata ca nefiind amenintatoare/periculoasa, reactia lupta sau fugi este dezactivata si sitemul nervos se relaxeaza. In cazul in care situatia este interpretata ca fiind amenintatoare/ priculoasa, sistemul lupta sau fugi ramane activ si semnele anxitatii persista: respiratie rapida, tremuraturi ale mainilor si picioarelor, maini transpirate, muschi tensionati etc.
Oricine poate experimenta la un moment dat sentimentele anxietatii. De altfel, anxietatea poate fi descrisa ca sentiment de neliniste, nervozitate, ingrijorare, teama, groaza sau de ceea ce e pe cale sa se intample sau ce s-ar putea intampla. In timp ce teama este o emotie ce o traim in prezenta unei amenintari reale, anxietatea este o emotie ce o traim ca urmare a anticiparii pericolului, problemelor sau amenintarilor. Trairile anxietatii pot fi intense sau moderate depinde de persoana si situatie. O anxietate mai intensa poate fi experimentata ca un sentiment de frica, groaza sau panica. Temerile, tensiunile emotionale si stresul sunt forme ale anxietatii.
Cu alte cuvinte, este firesc sa experimentam un anumit nivel de anxietate si nervozitate in situatii noi, nefamiliare sau dificile. Cand avem un examen important, o intalnire semnificativa pentru noi, sustinerea unei prezentari, un interviu profesional etc., ne putem confrunta cu o stare de anxitate. Desi aceste situatii nu sunt amenintatoare, in sens fizic, pentru persoana in cauza, pot totusi genera senzatia ca sunt amenintatoare prin teama de a esua, de a se face de ras, de a nu fie acceptat etc. Senzatiile fizice, precum bataile inimii, transpiratia mainilor, tensiunea din stomac sunt de asemenea naturale in astfel de situatii.
Deoarece anxietatea face ca o persoana sa fie pregatita sa raspunda in situatii speciale, o face sa-si concentreze atentia si sa reactioneze promt, un anumit nivel de anxietate este chiar indicat in situatiile in care se doreste performanta. Insa, un nivel crescut al anxietatii poate face ca persoana sa se simta coplesita, incapabila sa vorbeasca sau in imposibilitatea de a face ceea ce trebuie sa faca.
Tulburarea anxioasa implica un nivel exagerat de anxietate, teama, nervozitate, teama sau chiar groaza. Anxietatea manifestata constat sau prea intens determina stari de preocupare, neatentie, tensiune si alerta permanenta. Anxietatea este considerata una din cele mai obisnuite tulburari. Ea afecteaza oamenii de toate varstele copii, adolescenti, tineri si adulti. Sunt multe tipuri de tulburari de anxietate ce se manifesta diferit. Toate au insa un numitor comun: starea de anxietate este intensa, disproportionat in raport cu situatia prezenta si afecteaza viata de zi cu zi a persoanei.
Tulburari ale anxietatii:
• Anxietatea generalizata este experimentata de catre persoana ca o teama excesiva fata de mai multe aspecte ale vietii. O persoana ce experimenteaza o astfel de stare isi poate face griji excesive in legatura cu propria sanatate sau sanatatea membrilor familiei, cu scoala, munca si in legatura cu viitorul. De asemenea, ea se gandeste intotdeauna la ce-i mai rau in legatura cu viitorul si cu ce se poate intampla in viitor. Alaturi de ingrijorare si teama, persoanele care traiesc anxietatea generalizata manifesta si simptome fizice, precum: durere in piept, dureri de cap, oboseala,tensiune musculara, dureri de stomac. Persoana care experimenteaza anxietatea generalizata poate ocoli anumite situatii sociale iar grijile pot fi simtite ca o povara facand viata sa fie simtita ca o povara.
• Atacurile de panica sunt episoade de anxietate care apar brusc si fara un motiv aparent. O persoana ce experimenteaza un atac de panica este coplesita dintr-o data de senzatii fizice intense- palpitatii, lipsa de aer, ameteli, amorteala, furnicaturi cauzate de mobilizarea excesiva a organismului. Intensitatea, durata si frecventa acestor episoade difera de la persoana la persoana.
• Fobiile sunt descrise stari intense de teama manifestate intr-o anumita situatie sau fata de un un anumit lucru. Exista fobii de inaltimi, de caini, de fluturi, paianjeni, serpi, lift, zbor cu avionul, etc. De obicei, fobiile determina persoana sa ocoleasca, sa evite lucrurile sau situatiile fata de care sunt tematoare.
• Fobia sociala(anxietate sociala) este o stare de anxietate generata de situatii sociale sau de vorbitul in fata altor persoane. Exista si o forma extrema a fobiei sociale numita mutism selectiv determinat de teama de a vorbi in animite situatii.
• Tulburarea obsesiv compulsiva(TOC)- este o forma de anxietate care se manifesta prin ganduri si temeri nejustificate care se transforma in obsesii şi care treptat, duc la un comportament repetitiv, compulsiv. Persoanele care ajung sa constientizeze faptul ca au anumite obsesii nejustificate şi ca sufera de tulburare obsesiv compulsiva, incearca sa ignore aceste obsesii şi chiar sa inceteze in a le mai materializa in fapt. Printre principalele temeri care duc la obsesii se numara teama de microbi şi de mizerie, teama de impulsurile agresive, teama de ganduri şi imagini cu tente sexuale.
• Tulburarea de stresul post traumatic este generat de o exeprienta terifianta si traumatica din trecut. Persoana care dezvolta TSPT poate fi cea afectata direct sau cea care a fost martora la un eveniment traumatizant petrecut altei persoane. Poate fi cauzat de catre o varietate de incidente precum razboi, viol, jaf, tortura, maltratarea copiilor, accidente de masina, accidente de avion sau dezastre naturale. Printre simpomele manifestate se numara re-experientarea traumei originale prin re-memorari sau cosmaruri, evitarea stimulilor asociati cu trauma si dificultati ale somnului, furie si hipervigilenta.
Terapia tulburarilor de axietate poate implica schimbari in stilul de viata, daca este cazul tratament cu medicamente prescrise numai de catre medicul specialist si consiliere psihologica/ psihoterapie.
Psihoterapia tulburarilor anxioase(anxietatea generalizata, atacuri de panica, fobii, tulbirare obsesiv compulsiva, tulburare de stres postraumatic) are ca obiectiv principal diminuarea simptomelor si dezvoltarea unor comportamente adaptate la diferite situatii de viata.
Articol realizat de Nina Jurca, psiholog
Cabinet Individual de Psihologie - Nina Jurca