Adolescenţii nu sunt tocmai pregătiţi pentru această lume a adulţilor. Ei au dat recent la o parte cărţile cu desene animate şi animalele de pluş. Pentru că există aşa de mari presiuni, ei tind să vadă partea negativă în aproape orice situaţie, ceea ce contribuie la mărirea anxietăţii pe care ei o experimentează.
Cauze
Sunt multe lucruri care pot cauza anxietatea. Conflictele interne de care adolescenţii nici măcar nu sunt conştienţi pot fi cauze ale anxietăţii. Unii tineri sunt plini de anxietate pentru că proprii lor părinţi au fost la fel. Alţii suferă din cauza conflictelor, fie din prezent, fie din copilăria lor, care încă nu sunt rezolvate. Alţii experimentează sentimente de inferioritate. Alţii trăiesc în sărăcie, sau suferă din cauza unei sănătăţi precare. Alţii o experimentează tocmai din teama de a nu o experimenta.
Atunci când consiliezi tineri care suferă de anxietate, este important să stabileşti care este cauza anxietăţii lor. Cu atât de multe posibile cauze, această sarcină se dovedeşte a fi una dificilă. Însă, cauzele anxietăţii pot fi împărţite în cinci categorii.
Prima categorie o reprezintă ameninţările. Tinerii tind să perceapă pericolele, care sunt adeseori ireale, însă care pot fi şi reale. Valoarea personală este foarte importantă pentru un adolescent, şi atunci când sesizează un atac la adresa ei, devin foarte temători. Tema de separare faţă de o persoană care este semnificativă pentru ei este o altă cauză a anxietăţii. Atunci când un adolescent este hărţuit sau respins de către prietenii lui de aceeaşi vârstă, lucrul acesta le va afecta imaginea despre sine, şi poate de multe ori să ducă la separare faţă de aceştia. Aceste ameninţări sunt cauze semnificative ale anxietăţii. Mai sunt şi alte ameninţări care pot să fie cauze ale anxietăţii, aşa cum sunt posibilitatea divorţului părinţilor, sau perspectiva unei posibile exmatriculări din şcoală.
A doua categorie de anxietate o reprezintă conflictele. Un fel de conflict apare atunci când adolescentul este nevoit să aleagă între două scopuri de dorit, însă incompatibile. De exemplu, ei ar putea să fie nevoiţi să aleagă dintre oportunitatea unei slujbe bune pe timpul verii, sau o călătorie într-o ţară străină. Ei nu pot să le facă pe amândouă, şi o aşa decizie dificilă poate să le provoace anxietate. Un alt fel de conflict apare atunci când au dorinţa de a face ceva, însă, în acelaşi timp, au o dorinţă teribilă de a nu face acel lucru. De exemplu, ei se pot lupta cu decizia de a rupe o relaţie profundă cu cineva de sex opus. Ei doresc să aibă o libertate mare, care s-ar realiza doar prin ruperea relaţiei, însă se tem de asemenea să nu rănească persoana respectivă. Acest tip de conflict poate şi el să ducă la anxietate.
Un al treilea fel de conflict apare atunci când tânărul trebuie să aleagă între două alternative, ambele nefiind de dorit. De exemplu, s-ar putea ca ei să trebuiască să aleagă între îndurarea durerii, sau a face o operaţie care să facă durerea să dispară. Oricare din aceste conflicte pot să îl ducă pe un tânăr înspre anxietate.
A treia categorie de anxietate o reprezintă frica. Tinerilor le este frică de multe lucruri. Iată o listă cu cele mai comune temeri ale lor: teama de eşec, de viitor, de insucces, de respingere, de intimitate, de conflict, de a fi lipsiţi de sens, de a fi bolnavi, de moarte şi de singurătate. Aceste temeri, cuibărite în minţile lor pot să îi ducă până la anxietate.
A patra categorie de anxietate este reprezentată de nevoile neîmplinite. Oamenii au şase nevoi de bază. Prima este nevoia de supravieţuire. Oamenii au o dorinţă foarte puternică de a exista. A doua este nevoia de siguranţă, economică şi emoţională. A treia nevoie este sexul. Oamenii au nevoie să exprime dragostea lor ca şi fiinţe sexuale. A patra nevoie de bază este aceea de semnificaţie, nevoia de a se simţi valoroşi. A cincia nevoie de bază este împlinirea, nevoia de a atinge scopuri care să împlinească. A şasea nevoie de bază este identitatea de sine, nevoia de a şti cine sunt ei. Dacă una din aceste nevoi de bază ale omului nu sunt împlinite, acest lucru poate să ducă la anxietate.
A cincia categorie de anxietate este reprezentată de diferenţele individuale. Oamenii reacţionează diferit la situaţii diferite. Unii oameni experimentează uşor anxietatea, alţii însă nu.
Sunt multe motive pentru aceste diferenţe. Un prim motiv pentru diferenţele individuale este psihologic. Mare parte din comportament este învăţat de la părinţi şi de la oamenii importanţi în viaţa tinerilor. Modul în care părinţii sau aceşti oameni importanţi reacţionează la diferite situaţii va afecta modul în care reacţionează tânărul la ele. Trebuie să vedem cum reacţionează părinţii atunci cad şi trebuie să încerce din nou, când suferă, sau când văd anxietate în cei din jur.
Un al doilea motiv pentru diferenţele individuale este personalitatea. Unii oameni sunt mai fricoşi decât ceilalţi. Alţii sunt mai sensibili, mai dependenţi, sau mai nesiguri decât alţii. Un al treilea motiv pentru diferenţele individuale este sociologia. Factorii ar putea include instabilitatea politică, o societate care este din ce în ce mai mobilă, valorile mereu în schimbare, modificarea standardelor morale ale societăţii, sau credinţele religioase.
Un al patrulea motiv pentru diferenţele individuale este reprezentat de psihologie. Aceşti factori ar putea include prezenţa bolii, a unei diete greşite, probleme neurologice sau dezechilibre chimice din corp.
Un al cincilea motiv pentru diferenţele individuale este teologia. Un tânăr care face parte dintr-o biserică foarte legalistă, va avea o nevoie interioară nesănătoasă de a Îl mulţumi tot timpul pe Dumnezeu. Acest lucru va duce la anxietate, pentru că nu face destul pentru Dumnezeu. Astfel de tineri vor începe chiar să pună sub semnul întrebării mântuirea lor. Lipsa credinţei nu este singura cauză teologică a anxietăţii.
În cele din urmă, al şaselea motiv pentru diferenţele individuale este reprezentat de falsele credinţe.
Cele mai întâlnite 10 credinţe false pe care le au adolescenţii, care ajung să îi conducă la anxietate.
1. Este esenţial ca eu să fiu iubit sau aprobat de cineva.
2. Trebuie să fiu perfect pentru a mă considera valoros.
3. Este teribil atunci când lucrurile nu sunt aşa cum vreau eu să fie.
4. Nefericirea este determinată de circumstanţe externe şi eu nu am nici un control asupra lor.
5. Lucrurile periculoase sunt cauze pentru îngrijorare, şi eu trebuie să mă gândesc la ele.
6. Este mai uşor să evit dificultăţile şi responsabilităţile, decât să încerc să le abordez.
7. Trebuie să fiu dependent de cei din jur şi trebuie să am pe cineva mai puternic decât mine, pe care să mă bazez.
8. Experienţele mele din trecut îmi determină caracterul în prezent. Nu este nimic ce pot face ca să îmi influenţeze trecutul.
9. Ar trebui să fiu supărat cu privire la problemele oamenilor din jurul meu.
10. Este întotdeauna o soluţie corectă şi perfectă pentru fiecare problemă şi trebuie să o găsesc, sau rezultatele vor fi catastrofale.
Efecte
Anxietatea nu este întotdeauna ceva greşit. Anxietatea poate de asemenea produce unele efecte benefice, aşa cum este motivaţia. Prea multă anxietate totuşi este dăunătoare. În continuare sunt descrise efectele pe care le are anxietatea asupra adolescenţilor.
• Efecte fizice. Sunt multe efecte fizice pe care le are anxietatea în adolescenţi. De obicei fiind considerată o problemă a adulţilor, anxietatea este cunoscută ca fiind o cauză a ulcerului chiar şi în rândurile adolescenţilor. Alte efecte fizice sunt durerile de cap, de spate, deranjamente stomacale, respiraţie scurtă, probleme de somn, oboseală şi pierderea apetitului. De asemenea, se pot declanşa reacţii severe, în ce priveşte tensiunea sangvină, tensiunea muşchilor, şi schimbări digestive şi chimice în corp.
• Efecte de comportament. Adolescenţii, la fel ca şi adulţii, aleg inconştient comportamente care micşorează durerea anxietăţii şi îi ajută să poată face faţă fiecărei situaţii. Unii vor dormi prea mult, alţi vor lua droguri, vor consuma alcool, sau vor trăi în negarea anxietăţii lor. Anxietatea poate să îi facă pe oameni să fie foarte dezagreabili, să dea vina pe cei din jur pentru problemele lor, sau să se umple de mânie.
• Efecte spirituale. Anxietatea poate să îl facă pe un tânăr să Îl caute pe Dumnezeu, sau poate să îl facă să se despartă de El. Anxietatea poate să îl depărteze pe un tânăr de la petrecerea unui timp singur cu Dumnezeu, de la citirea Bibliei şi de la părtăşia cu alţi creştini.
• Efecte psihologice.
• Tânărul s-ar putea să aibă o teamă intensă de a fi separat de un părinte sau de o altă persoană cu mare influenţă asupra lui.
• Tânărul s-ar putea să caute o relaţie apropiată cu membrii familiei, în timp ce evită orice relaţie cu necunoscuţii.
• Tânărul poate experimenta tot felul de temeri psihologice, aşa cum e frica de mulţimi, teama de spaţii închise, teama de înălţimi.
• Tânărul poate dezvolta diferite dezechilibre de hrănire cum este anorexia sau bulimia, datorită anxietăţii cu privire la greutatea lui şi la modul în care arată.
• Tânărul poate experimenta unele dezechilibre în ce privesc mişcările lui, cum sunt ticurile musculare involuntare
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA