1 octombrie 2009 - 25 iunie 2010
Daca esti elev de liceu si studiezi in Sectorul 4 in Bucuresti, vino sa ne spui ce inseamna violenta scolara pentru tine. Participa la dezbatere, creeaza o lucrare cu ajutorul unui trainer si apoi participa la expozitie! Data limita de inscriere este 7 februarie.
Muzeul Violentei Scolare, proiect initiat de Fundatia Ratiu Romania Bucuresti in cadrul programului de Implicare Sociala prin Arta, abordeaza creativ una din problemele recurente si specifice mediului scolar: violenta. Proiectul se deruleaza pe trei sectiuni: dezbatere „open space", ateliere artistice si expozitie-instalati e si implica liceeni din sectorul 4 Bucuresti.
Aplicaţia constă într-o scrisoare de intenţie şi 2 opţiuni pentru atelierele artistice trimise la info@fundatiaratiuromania.eu
Proiectul „Muzeul Violentei Şcolare" derulat de Fundaţia Raţiu România în cadrul platformei Implicare Socială prin Artă se doreşte a fi atât o campanie de conştientizare a unei probleme sociale frecvente şi actuale în România, şi anume violenţa în şcoli, cât şi o campanie educaţională specifică pentru segmentul de vârstă 15 - 19 ani.
Ca urmare a studiilor sociologice recente întreprinse în mediul educaţional românesc, s-a evidenţiat o creştere semnificativă a fenomenului violenţei şcolare în rândul tinerilor. Problematica a beneficiat de o intensa mediatizare ce a făcut apel la instituţiile de specialitate şi la componentele societăţii civile de a se sesiza şi de a lua măsuri pentru combaterea fenomenului.
Reducerea violenţei în şcoli va conduce la ridicarea standardelor învătământului românesc, proces ce ar contribui sistematic la integrarea unei Românii civilizate în Uniunea Europeană
Proiectul se derulează pe trei secţiuni: dezbatere „open space", ateliere artistice şi expozitie-instalaţie.
Dezbaterea „open space"
Această metoda reuneste un grup de persoane , implicându-le în conversaţii pe tema violenţei în şcoli: cauze, efecte, atitudine, metode de combatere etc. Tehnica Spaţiului Deschis se bazează pe principiile colaborării comunitare şi a "pieţei de idei". Participanţii trec de la un grup de discuţii la altul asigurând circulaţia ideilor şi căutarea de noi argumente. În această discuţie vor fi implicati, pe lângă elevi, şi specialişti: psihologi, consilieri şcolari, artişti şi profesori, care vor participa şi în alte etape ale proiectului. Procesul de învăţare va constitui în fapt o conştientizare a unor cunoştinţe latente dobândite în urma interacţiunilor sociale şi a experienţelor în plan scolastic de până atunci. Conturarea unor definiţii optime pentru aceste concepte, precum şi participarea la discuţii a unor specialişti, îi vor ajuta pe tineri să-şi structureze mai bine gândirea cu privire la problematica discutată.
Ateliere artistice
Elevii vor participa la ateliere introductive pe diverse tipuri de exprimare artistică. În compania trainerilor, tinerii vor fi incitaţi să se pozitioneze faţă de tema violenţei în şcoli. Metoda folosită este cea a unui spaţiu liber de exprimare, prin ateliere de artă fotografică, desen, colaj şi sculptura / modelaj. Metodologia fiecărui atelier de creaţie va fi concepută de personalul specializat care sustine sesiunile bazându-se pe mijloacele educaţiei non-formale şi stimulare a creativităţii
La finalul workshop-urilor toţi participanţii vor putea să :
• identifice şi să expună caracteristicile violenţei şcolare
• propună metode de prevenire şi combatere a violenţei şcolare
• exprime un concept cu diferite mijloace artistice la alegere
• înteleaga fenomenul violenţei şcolare
• aibă cunoştinţe de bază despre muzeologie şi curatoriat.
Expoziţia „Violenţa în şcoala ta"
Expoziţia va fi prezentată, într-o locaţie fixă, în cadrul unor evenimente speciale organizate în prezenţa participanţilor la ateliere, a trainerilor şi a membrilor comunităţii.
Poziţiile exprimate de expozanţi vor reflecta reprezentarile sociale pe tema violenţei în şcoli ale segmentului de vârstă vizat de proiect, 15-19 ani, şi vor incita continuarea dezbaterilor atât de necesare combaterii violenţei şcolare.
Va fi editat şi tipărit un catalog al expozitiei în numar de 150 de exemplare. Cataloagele vor fi distribuite la vernisajul expozitiei, liceelor implicate în proiect şi autorităţilor publice centrale şi locale.
Sunt invitate la concurs toate cele 15 licee din sectorul 4 Bucureşti.
Detalii: Cosmin Catană, manager de proiect, 021-337.27.58