Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro
  • Psihologie
  • Servicii Psihologice
  • Cabinete psihologice
  • Asociatii psihologice
  • Dezvoltare Personala
  • Biblioteca Online
  • Contact
  • Forum
  • Prima pagină ‹ Articole ‹ Agresivitate
  • Schimbă dimensiunea fontului
  • Versiune printabilă
  • Termeni si conditii
  • FAQ
  • Înregistrare
  • Autentificare

Atasamentul victimei fata de agresor

Factori care influenteaza; relatia dintre victima si agresor; strategii de aparare impotriva agresorului etc.
Scrie un răspuns
2 mesaje • Pagina 1 din 1

Atasamentul victimei fata de agresor

Mesajde Cristian Manea » Vin Iul 09, 2010 3:05 pm

In ultimul deceniu, studiile care monitorizeaza cazurile de violenta familiala si intrafamiliala au cunoscut o larga dezvoltare datorita multiplelor valente psiho-sociologice pe care le implica. Ca o constatare paradoxala, aceste studii demonstreaza ca cea mai mare parte a persoanelor care sunt supuse violentelor nu adreseaza plangeri la autoritatile abilitate, si continua sa suporte aceleasi tratamente violente din partea agresorului.
In cadrul familiilor, copiii si mai ales sotiile sunt cei care cad victime acestui tip de tratament, cu toate acestea, intr-o proportie covarsitoare, femeile nu se despart sau nu divorteaza de agresor, si raman, in continuare in relatie chiar daca actele de violenta se repeta si, de cele mai multe ori, chiar se amplifica "metodele de corectie".


Mai multi specialisti au incercat sa propuna diverse teorii care sa explice aceasta stare psiho-emotionala, de atasament, pe care unele persoane abuzate o resimt fata de agresor. Astfel, doi cercetatori canadieni, Dutton si Painter, au propus teoria asa-numitei "legaturi traumatice", care sustine ca victimele au avut parte in prima perioada a copilariei de tratamente violente din partea familiei sau a anturajului. Mediul in care un copil creste este definitoriu pentru conturarea viitoarei personalitati a adultului, si daca un copil creste intr-o atmosfera definita de violenta, aceasta va capata o oarecare tenta de normalitate in ochii copilului din punct de vedere al viziunii despre relatiile intre oameni si comportamentele acestora.
Aplicata femeilor victime, teoria mai sus mentionata nu are, totusi, suficienta sustinere empirica, deoarece, asa cum evidentiaza statisticile din mai multe tari, numai circa o treime dintre femeile abuzate de parteneri au crescut in medii familiale caracterizate de violenta.
Alte teorii sunt tributare modelului psihanalitic dezvoltat de Sigmund Freud, considerand ca, in general, victimele sunt persoane dominate de tendinte masochiste, incitand astfel agresorul la comiterea actelor de violenta. Aceste teorii de sorginte freudiana nu pot explica totusi de ce femeile victima au relatii conflictuale, sado-masochiste, numai cu partenerii lor, nu si cu alte persoane.
Sociologul american Lenore Walker, elaboreaza o teorie interesanta, denumita „teoria neajutorarii invatate”. Prin intermediul ei, autorul incearca sa aduca in prim plan faptul ca reactia victimei este invatata din istoria experientelor anterioare. Astfel, daca victima invata din experientele trecute ca nu poate avea nici un fel de control asupra mediului sau asupra unei situatii nefavorabile, cu timpul isi pierde orice fel de motivatie de a incerca sa schimbe ceva, adoptand o atitudine de pasivitate.
Teoria lui Walker sustine ca neajutorarea invatata se aplica la toate situatiile cu care victima se confrunta.
In literatura de specialitate exista foarte multe teorii cu privire la relatia dintre victima si agresor, insa nici una nu este completa si convingatoare, pentru a putea fi verificata in intregime.
In orice relatie (intra)familiala care implica atasamentul emotional dintre victima si agresor, trebuie identificati de fapt doi factori:
a). Distributia puterii si modul cum este constientizata aceasta distributie – cel mai adesea agresorul este o persoana autoritara iar victima se simte subjugata si dominata;
b). Frecventa abuzului – perioadele de timp care se scurg de la comiterea unui abuz pana la coniterea altuia, pot sa includa si comportamente agreabile, care fac victima sa uite ca a fost agresata. In acest fel, victima traieste perioade alternative, in care se gasesc atat perioade placute cat si de natura agresiva.
Acesti doi factori pot explica motivele pentru care o mare parte dintre victimele violentei nu actioneaza in sensul de a se adresa autoritatilor si raman cantonate in acest tip de relatii.
Acest lucru duce in timp la crearea unor paternuri de gandire pe care victima le adopta – cel mai adesea sotia - in care aceasta este convinsa ca bunastarea sau viitorul ei depind de bunastarea sau viitorul agresorului, acesta devenind un motiv suficient de puternic pentru a-i ramane in continuare loiala si atasata. Daca vorbim de copii si batrani, factorii dominanti ai atasamentului sunt dependenta fata de agresor si incapacitatea de a lua decizii pe cont propriu.

Autor: Cristian Manea, psiholog



Alte subiecte postate de Cristian Manea

Cum sa scapi de timiditate?
Dorinta sexuala
Cum sa spunem NU
Perfectionismul
Abuzul asupra adolescentilor

Cristian Manea
Junior
 
Mesaje: 12
Membru din: Mar Mai 11, 2010 7:07 am





ALTE ARTICOLE

  • Greva foamei a fost inventata de copii
  •  
  • Raja Yoga
  •  
  • Ce e bine sa stiu cand aleg o cariera profesionala?
  •  
  • Jocurile seductiei
  •  
  • Minciuna si mecanismele acesteia
  •  
  • Etapa de "dupa" indragostit
  •  
  • De ce mint copiii?
  •  
  • Adevar versus minciuna in relatia de cuplu
  •  
  • Infidelitatea - mit si realitate
  •  
  • Anxietatea ca stare si ca trasatura de personalitate
  •  

    Sus

    Re: Atasamentul victimei fata de agresor

    Mesajde dansorean_ada » Mie Iul 14, 2010 11:09 am

    Cu adevarat acest tip de atasament prezinta o etiologie plurifactoriala.
    Dar, oricare ar fi cauzele, finalul este acelasi - bizarul cuplu , deseori indestructibil, "victima -agresor".

    Victima este ,ea insasi , din pacate , vinovata de perpetuarea acestor comportamente, prin pasivitatea ei, prin acceptarea abuzurilor. Deseori victima sfarseste prin a spune ca a meritat ! Pare stupid, dar asa se intampla .
    Fara a cita din carti sau articole de specialitate, imi expun aici parerea , ca urmare a experientei personale.

    Societatea actuala, din pacate, CREAZA victime. E suficient sa ne gandim la anii copilariei, cand ni se cerea " sa fim cuminti, ascultatori, meritosi", pentru a crea bucurie parintilor ; iar cand aveam un esec eram pedepsiti...
    Ganditi-va, chiar si azi, cati parinti devin colerici la o nota slaba : " Mi-a adus un 4 !", aplicand pedepse , chiar corporale copilului "lenes", si laudandu-l pa fratele lui " El e cuminte si invata, IMI aduce numai 10!"
    Stiu , e revoltator, dar ganditi-va cat e de ingrozitor sa traiesti intr-o asemenea familie...Si, dupa cum bine stim, asemenea mentalitati abunda si azi...
    Notele copilului , devenite TROFEUL PARINTILOR, lovesc ca niste gloante in proaspata " victima".
    Copilului nu i se explica DE CE trebuie sa aiba rezultate bune la scoala, iar bucuria sa fie A LUI in prima instanta , iar parintele va fi bucuros de bucuria propriului copil ( asta in mod ideal) ; copilului I SE CERE CA RECOMPENSA pentru faptul ca "are de toate, i-am creat toate conditiile", sa ADUCA ACASA acele note bune., ca un salariu...
    Daca are un esec, copilul a invatat ca nu e demn de iubirea parintelui si merita "rasplata" = abuzul ( de la critica, acuzatii, pana la violenta fizica "rupta din rai").
    (Nu i se explica faptul ca din esecuri invatam ceva folositor pentru viata, nu din realizari ; iar esecul nu e o tragedie...Bineinteles ca nu place nimanui , dar... "hai sa vedem unde e greseala, ce ai invatat din acest esec, cum poti actiona pentru a remedia situatia, sau pentru a evita repetarea". Suna frumos, nu ? Dar oare cati parinti pun asa problema?!)

    In aceste conditii , "crearea" victimei incepe cu bunele intentii parentale.

    Priviti in jur si veti vedea ca victimele abuzurilor din perioada adulta au fost "copii cuminti" in copilarie...

    La fel cum , in copilarie copilul era dependent de parinti, si accepta abuzurile , tot asa in perioada adulta, victima CAUTA agresorul. Multe cupluri sunt formate de la inceput pe acest principiu, bineinteles inconstient. Victima , persoana "slaba", vulnerabile, sensibila, e perceputa automat de viitorul agresor.
    "Legatura magica", starea de "indragostire" e bazata de fapt pe balanta puterii : victima nu detine mare lucru din putere ,e vulnerabila, e atragatoare pt ca ofera ceva de salvat, de ajutat ; iar viitorul agresor este puternic, el insasi fiind mandru de faptul ca "el conduce" fiind atragator pentru viitoarea victima tocmai prin faptul ca e autoritar !

    O relatie ca un SRL, cu director si subalterni...

    Cu timpul, viitoarea victima , risca sa nu mai faca chiar totul "ca la carte", poate vine si momentul unei mici revolte (ca urmare a incalcarii repetate a demnitatii sale), poate a hotarat ca merita mai mult respect, poate vrea egalitate in balanta puterii cuplului... E de prisos sa spun ca este iluzoriu sa credem ca "directorul" va intelege ce e aia colaborare ,ca va ceda din preiorative...
    Simtindu-si "scaunul " amenintat, va purcede la diferite metode de agresiune, pentru a descuraja emanciparea victimei - de la violenta psihica (critici, acuzatii, jigniri), pana la cea fizica !
    In cadrul conflictului, daca victima ar avea suficienta stima de sine, ar putea iesi din acest carusel, dar deseori nu se poate asa usor ...( De cate ori nu auzim : " nu lucrez, de unde sa castig sa-mi cresc copiii?" ; "Copiii trebuie sa aiba si tata..."; "daca ma despart raman fara mai nimic, unde sa ma duc?!", etc )
    Nici o Victima nu isi iubeste starea , dar o accepta , pentru ca NU STIE CUM ar putea trai altfel...
    dansorean_ada
    Junior
     
    Mesaje: 1
    Membru din: Mie Iul 14, 2010 10:16 am
    Sus


    Scrie un răspuns
    2 mesaje • Pagina 1 din 1

    Înapoi la Agresivitate

    Cine este conectat

    Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

    • Prima pagină
    • Echipa • Şterge toate cookie-urile forumului • Ora este UTC + 2
    Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
    Translation/Traducere: phpBB România
    phpBB SEO

    Powered by SC REFRAMING SRL

    Copyright 2011 DespreSuflet.
    Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
    Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
    este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
    Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

    DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo