Pentru o adolescenta, sarcina este o perioada dramatica de tranzitie, pentru ca face trecerea la statutul de mama, insa nu intr-un mod fericit, in care copilul este asteptat si primit cu cea mai mare bucurie, ci dimpotriva. Tendinta este de a o stigmatiza si de a o acuza, fara a se tine cont de persoana in cauza, fara a incerca macar sa ne uitam in sufletul si asa ranit al tinerei mamici, adolescenta ce intra in viata pasind pragul maturitatii mult prea repede.
Aparitia unei sarcini neplanificate are implicatii psihologice majore pentru adolescenta in cauza, dar si pentru copil in aceeasi masura. Pe langa faptul ca este insarcinata, apar si celelalte probleme: ce vor spune parintii, colegii, prietenii sau partenerul.
In plus, se intampla frecvent ca tatal copilului sa o paraseasca, iar familia sa o respinga. Astfel, este nevoita sa renunte la studii si se poate confrunta cu lipsa perspectivei de a gasi o sursa de intretinere. Toti acesti factori conduc la instalarea depresiei si constituirea unei gandiri de tip negativ, in care esecul este tema principala.
Riscul mare il reprezinta atat lipsa ingrijirii medicale, cat si a sustinerii psihologice, ceea ce conduce la repercusiuni asupra mamei si asupra copilului. Daca nu sunt sprijinite de familie si de societate, efectele sarcinii pot fi devastatoare pentru aceste adolescente. De exemplu, riscul aparitiei depresiei postnatale este mai mare la aceasta varsta comparativ cu varsta adulta.
De cele mai multe ori, aceste sarcini devin posibile ca urmare a educatiei sexuale insuficiente, utilizarii inconsecvente a contraceptivelor, sau tinerele sunt victime ale unei libertati sexuale prost-intelese. In general, ele descopera prea tarziu sau ascund sarcina de cei care ar putea sa le ajute, indreptandu-se spre consumul de alcool si droguri sau provocarea unui avort in conditii necorespunzatoare. Aceste decizii au deseori consecinte negative: dependenta de o substanta, depresia, imposibilitatea de a mai avea vreo sarcina.
Bineinteles ca un rol important il joaca prevenirea acestor evenimente si, de aceea, este fundamentala relatia cu parintii, scoala, accesul la mijloacele de informare si prevenire a sarcinii, dar si a bolilor cu transmitere sexuala. Deoarece de cele mai multe ori aceste tinere sunt singure, confuze si au nevoie de indrumare si sprijin, consilierea si atragerea parintilor pentru a le sustine sunt necesare pe toata perioada sarcinii, dar si dupa. Astfel, vor putea sa se acomodeze la noul stil de viata, cu tot ceea ce presupune acesta.
Fara sprijin si intelegere, adolescentele, proaspat devenite mamici, pot pasi cu stangul in viata, invatand ca aceasta aduce numai necazuri, iar maternitatea este o povara.
Articol realizat de Liliana Puchea, psiholog
Cabinet individual de psihologie - Puchea Liliana