Frustrarea, furia si “iesirile” ocazionale sunt toate inevitabile pentru orice copil. Chiar daca esti o persoana mai stricta in ce priveste disciplina, este important sa gasesti o strategie de disciplinare care functioneaza pentru familia ta. Urmatoarele sugestii te pot ajuta in optimizarea relatiei dintre tine si copilul tau:
1) Intotdeauna ia in considerare nivelul de dezvoltare a copilului cand stabilesti limite. Nu este corect sa ai asteptari mai mari decat poate face copilul. De exemplu, un copil de 2 sau 3 ani nu-si poate controla impulsul de a atinge lucruri. In loc de a-l instrui sa nu le atinga, mai bine muta obiectele fragile din calea lui.
2) Stabileste pedepsele in functie de nivelul de dezvoltare a copilului. Daca il trimiti in camera lui pentru mai mult de 5 minute, el va uita in totalitate de ce a fost trimis acolo, deoarece el are o atentie redusa.
3) Fii consistent. Nu schimba regulile si pedepsele la intamplare. Pedepsele se vor schimba in mod evident pe masura ce copilul creste, asa ca fii sigur ca i-ai explicat de ce o regula se schimba.
4) Asigura-te ca toti cei care au grija de copil respecta strategia de disciplinare. Daca unul dintre cei care au grija de copil accepta anumite comportamente, in timp ce celalalt il pedepseste pentru acelasi comportament, copilul va fi confuz. Eventual, el sau ea va invata sa-i intoarca pe adulti unul impotriva celuilalt.
5) Aminteste-ti ca tu esti un model pentru copilul tau. Cu cat mai controlat este comportamentul tau, cu atat mai probabil copilul va invata acest model de comportament dupa tine. Daca tipi sau lovesti, il inveti ca este acceptabil a rezolva o problema prin violenta.
Ar fi de dorit sa-i permiti copilului tau sa-si exprime afectivitatea si frustrarea altfel decat printr-un comportament violent si agresiv. Iata cateva sugestii:
Cand observi ca incepe sa se plictiseasca, gaseste metode sa-i indrepti atentia catre o alta activitate.
Daca nu ii poti distrage atentia, atunci ignora-l. De fiecare data cand reactionezi la iesirile lui, ii recompensezi comportamentul negativ cu extraatentie. Pedepsirea sau chiar incercarea de a-l face sa rationeze il poate incuraja sa faca mai rau.
Daca te afli intr-un loc public si copilul este agresiv, pur si simplu scoate-l de acolo fara nici un comentariu.
Cand comportamentul copilului implica lovirea, bataia sau alte comportamente periculoase nu le ignora. Oricum, nu este bine sa hiper-reactionezi. Permite-i sa se calmeaza inainte de a reactiona la manifestarea lui, dar nu astepta insa foarte mult, pentru ca nu va conecta pedeapsa cu comportamentul.
Spune-i clar ca nu are voie sa se comporte asa. Aminteste-ti ca el nu poate intelege explicatii complicate, asa ca nu incerca sa rationezi cu el.
Autor: Constanta Vasile, psiholog
Alte subiecte postate de CONSTANTA VASILE
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA
AGRESIVITATEA LA COPII
AGRESIVITATEA VERBALA
COMPORTAMENTUL VIOLENT LA ELEVI
VIOLENTA VERBALA, NON-VERBALA SI FIZICA ASUPRA FEMEILOR
VIOLENTA DOMESTICA