Folosirea ancorelor din programarea neuro-lingvistica poate avea rezultate remarcabile in educarea copilului cu ADHD. Conceptul de ancora folosit in NLP provine din studiul lui Pavlov despre conditionare.
Salut, o sa va povestesc experienta mea din perioada in care lucram cu copii cu autism la un centru de zi din Timisoara.
Aveam un baiat de 10 ani cu care lucram, care avea autism si bineinteles era extrem de hiperkinetic. Nu va descriu tot comportamentul sau insa ceea ce era cel mai deranjant pentru familie era faptul ca noaptea nu reusea sa doarma. Pana dimineata in jur de ora 5-6 batea cu lingura in zid sau in mobila. Asta era unul dintre automatismele sale. Medicul de la centru a propus sa i se mareasca doza de medicamente (nu mai stiu ce ii dadea) pentru seara. La insistentele mele au amanat cu o luna medicatia si am inceput un program de ancorare ce se foloseste in NLP.
Uite ce am facut, poate mai foloseste si altcineva.
Stiam ca baiatul are ca preferinta muzicala colindele lui Hrusca, asa ca am facut un CD cu aceste colinde si i l-am dat mamei. Apoi i-am spus sa urmareasca pasii pe care ii descriu:
- timp de 2 saptamani sa fie treaza pana cand copilul e pe cale sa adoarma, dimineata la 6 rupt de oboseala. Inainte sa adoarma, cand incepe sa atipeasca si sa se intinda in pat mama a primit instructiuni sa puna in camera de langa, in surdina CD-ul cu colinde. Timp de 2 saptamani am ancorat aceste doua elemente: starea de somnolenta si muzica.
- dupa perioada de 2 saptamani am facut prima incercare a ancorei. Am pus melodia de le CD la ora 4 in camera alaturata. Ghici minune! Copilul a pus capul pe perina si a adormit. Am continuat sa intarim inca 2 saptamani aceasta ancora.
- dupa aceste 2 saptamani am mutat ancora la ora 12 noaptea. Si a functionat si de data asta.
- la finalul programului, cu pasi din doua in doua saptamani copilul a ajuns sa doarma la stingerea becului in camera. Asta am facut prin transferul ancorei de pe melodie pe stingerea luminii.
Acum nu mai lucrez de mult cu copiii cu autism dar a ramas o perioada interesanta pentru mine.
Pe curand,
Marius