Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Cabinet Individual de Psihologie - Rapan Ralucapsiholog-cabinet-psihologic-Cabinet Individual de Psihologie - Rapan RalucaJudet: Bucuresti
Localitate: Bucuresti
Adresa: Str. Eremia Grigorescu nr. 11, sector 1
Persoana contact: Psiholog Raluca Rapan
Telefon: 0723.269.258
Email: contact@ralucarapan.ro
 
Psiholog Raluca Răpan apare in Registrul Unic al Psihologilor - partea I, editat de Colegiul Psihologilor din Romania, cod personal 11670, cu drept de libera practica in:
- Psihologie clinica, atestat de Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie
- Psihoterapii cognitive si comportamentale, atestat de Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie
 
Cabinet Individual de Psihologie Răpan Raluca este acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si este inscris in Registrul Unic al Psihologilor – partea a II-a, cu numarul de inregistrare 10B3768.
 
"Daca vrei sa ajuti un om, nu ii da un peste, ci invata-l sa pescuiasca"

Servicii psihologice

Terapie individuala cognitiv-comportamentala:
Este un tip de terapie de scurta durata, cu rezultate foarte bune dovedite stiintific. Premisa de la care pleaca este aceea ca nu evenimentele in sine ne influenteaza, ci felul in care noi le interpretam. In acelasi timp, actioneaza si in plan comportamental, prin tehnici specifice care ajuta la crearea unor noi tipare de comportament. Evolueaza in mod constant, fiind considerat cel mai actual tip de terapie. Are un caracter structurat, tinand seama constant de obiectivele stabilite de comun acord la inceputul sedintelor de terapie. Accentul cade pe rezolvarea problemelor din prezent, facilitand construirea de strategii care, dupa incheierea terapiei, ajuta la mentinerea starii de bine si la consolidarea schimbarilor.
 
Consiliere psihologica:
Spre deosebire de psihoterapie, care vizeaza tratamentul tulburarilor psiho-emotionale, consilierea psihologica se adreseaza persoanelor care doresc sa invete sa gestioneze mai bine o situatie de criza, un impas (precum incheierea unei relatii sau schimbarea locului de munca etc.), sau pur si simplu sa dobandeasca, cu rol de optimizare, preventie si dezvoltare personala, anumite abilitati interpersonale, emotionale sau practice. Ea nu se adreseaza celor ce au deja un diagnostic psihiatric sau ca tratament pentru anumite tulburari psihice. Presupune mai putine sedinte decat psihoterapia si este centrata pe rezolvarea unor probleme punctuale din prezent, avand un caracter structurat si directiv.
 
Optimizare si dezvoltare personala:
Dezvoltarea personala se refera la diferite activitati care au scopul de a descoperi, explora sau dezvolta diferite abilitati personale sau sociale. Vizeaza chestiuni precum stima de sine, relatiile cu ceilalti, trainingul asertiv, procrastinarea si managementul timpului. Optimizarea capacitatilor de autocunoastere se realizeaza printr-o serie de tehnici terapeutice, care difera in functie de tipul de terapie ales. In terapia cognitiv-comportamentala, tehnicile de dezvoltare personala includ exercitii de automonitorizare, analiza costuri-beneficii, exercitii de relaxare, tehnici de combatere a gandurilor negative, experimente comportamentale etc.
 
Psihologie pozitiva:
Este un domeniu mai nou al psihologiei, caci a inceput sa se dezvolte in a doua jumatate a secolului XX, si se ocupa cu studiile legate de fericire, cresterea calitatii vietii si emotiile pozitive. Ea face distinctia intre trei aspecte ce ne pot aduce fericirea in viata: placerea, angajamentul si apartenenta. Studiaza optimismul, starea de flux, sensul vietii, importanta acceptarii de sine si apeleaza la tehnici de restructurare cognitiva, cultivare a optimismului, meditatie de tip mindfulness, experimente comportamentale, exprimarea recunostintei, cultivarea legaturilor sociale, crearea si mentinerea de obiceiuri sanatoase.
 
Diagnostic clinic:
Psihologia clinica se ocupa de evaluarea si diagnosticarea diferitelor tulburari psihice si, ulterior, de alcatuirea planului terapeutic. Consultatia clinica este principalul ei instrument, si ea se realizeaza prin: discutie libera, anamneza, observatie clinica, teste psihologice, scale etc.Testele, instrumente standardizate de evaluare a fenomenelor psihice, masoara fie o particularitate anume, fie evalueaza personalitatea, fie diferitele functii cognitive.
 
In cabinet:
Ce se intampla intr-un cabinet de psihoterapie, fie el virtual sau real? Se vorbeste. Deschis, sincer, cu incredere. Si, nu in ultimul rand, cu metoda. Suna simplu, nu? Uneori este, alteori nu. In acest cabinet, eu incurajez dialogul, intrebarile, comunicarea. Sunt insotitoarea ta reala si receptiva in tot acest proces pe care il presupune cunoasterea si dezvoltarea ta personala. Cred cu tarie atat in importanta relatiei terapeutice drept principala sursa de vindecare, cat si in principiul confidentialitatii (care apare, de altfel, si ca o prevedere legala).
Ce iti ofer eu tie? Deschidere, empatie si constanta in autodezvaluire. Iar daca dorinta ta este aceea de a te implica intr-un proces si mai activ de cunoastere, de a obtine raspunsuri si solutii individuale, te invit sa ma contactezi.
Paseste fara teama, lasa la usa mastile si nu uita ca eu sunt aici pentru a-ti arata ca durerea este inevitabila, dar nu si suferinta.
 
 
Despre mine
Pasiunea pentru psihologie a venit din curiozitatea si nevoia de a ma intelege in primul rand pe mine insami.  Apoi, descoperind pe parcurs ca am resursele necesare, a aparut in mod natural si dorinta de a-i ajuta pe cei din jurul meu.
Am inceput printr-o afinitate teoretica fata de psihanaliza freudiana, inca din perioada liceului, la Viena, si am continuat prin a explora practic mai multe tipuri de terapie, precum psihanaliza lacaniana, in perioada studiilor la Paris, analiza tranzactionala, psihoterapia experientiala sau psihoterapia centrata pe persoana.
Am ales, in cele din urma, sa ma formez in psihoterapia cognitiv-comportamentala (CBT = cognitive behavioral therapy) in primul rand datorita eficientei pe care o are in tratarea depresiei si a anxietatii, doua dintre cele mai comune tulburari din prezent, si in al doilea rand deoarece este un tip de terapie validat stiintific, focalizat atat pe schimbarea tiparelor cognitive negative, cat si pe modificarea comportamentelor disfunctionale. Un alt avantaj este faptul ca are o durata relativ scurta, un numar de 10-15 sedinte fiind, in multe cazuri, suficient pentru a observa schimbari pozitive si de durata in gandire si in comportament.
Pentru ca am locuit si studiat in cinci tari, inteleg importanta contextului socio-cultural atat in formarea individului, cat si in vulnerabilitatea sa fata de diferitele tulburari psihice. De aceea consider ca este  esential ca orice demers terapeutic eficient sa tina cont si de acest aspect. Pun mare pret pe cunoasterea rationala, pe dezvoltarea personala continua si pe un stil de viata sanatos si echilibrat, iar valorile care ma ghideaza sunt respectul, libertatea, curiozitatea, iubirea si increderea. Sunt pasionata de muzica, de film si de arta in general, cred in forta terapeutica a scrisului si le ofer tuturor celor cu care colaborez recomandari bibliografice personalizate, in concordanta cu subiectele care ii preocupa.
Cred ca un proces reusit de psihoterapie, bazat asadar pe o relatie terapeutica sincera si autentica, poate ajuta in mod semnificativ atat in demersul autocunoasterii din prezent, cat si in a gasi pe cont propriu, in viitor, resursele necesare pentru a putea depasi situatii mai dificile. De altfel, un dicton pe care il apreciez este acela ca durerea este inevitabila, insa nu si suferinta.
 
Cateva detalii din CV-ul meu:
Am absolvit facultatea de psihologie ca a doua facultate in Bucuresti, beneficiind, in anul al treilea, de o bursa de studiu la Paris, unde am aprofundat cunostintele de psihanaliza si psihologie clinica. Intoarsa in Romania, am continuat cu masterul de psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie cognitiv-comportamentala.
Ca psiholog practicant, mi-am inceput activitatea profesionala lucrand timp de doi ani in cadrul unei fundatii din Ploiesti, unde m-am ocupat de consilierea persoanelor dependente de droguri. Am contribuit, cu succes, la procesul de depasire a adictiei a catorva zeci de adolescenti si tineri adulti. De asemenea, pe perioada masterului, am activat in cadrul unei organizatii din Cluj care se ocupa cu promovarea sanatatii mintale. Am avut colaborari atat ca redactor de carte de psihologie cat si ca traducator din limba germana pentru diferite edituri.
Pentru ca una dintre ariile mele de interes este psihologia varstelor, am lucrat ca psiholog in cadrul a doua institutii de invatamant, unde am desfasurat, in limba germana, activitati de consiliere individuala a copiilor, am coordonat grupuri de dezvoltare personala si am predat elevilor din ciclul primar un curs de mediere conflicte.
Domeniile mele de expertiza si interes sunt: terapia cognitiv-comportamentala si terapia prin acceptare si angajament, psihologia evolutionista, tulburarile de atasament, psihologia adictiilor, tratarea depresiei si a anxietatii (fobii, tulburarea obsesiv-compulsiva, anxietate generalizata), psihologia sexualitatii si transsexualitatea, psihologia pozitiva. De asemenea, ofer servicii de consiliere pentru optimizare si dezvoltare personala vizand autocunoasterea, dezvoltarea unor abilitati deficitare, managementul stresului sau rezolvarea de probleme, atat in limba romana, cat si in germana.


Curs valutar

26.07.2017

1 EUR 4.5628
1 USD 3.9248

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2017 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo