Logo DespreSuflet www.DespreSuflet.ro

Cabinet individual de psihologie - Oncioiu Luminitapsiholog-cabinet-psihologic-Cabinet individual de psihologie - Oncioiu LuminitaJudet: Bucuresti
Localitate: Bucuresti
Adresa: Str. Dumitru Papazoglu nr. 7, sector 3
Persoana contact: Psiholog Oncioiu Luminita
Telefon: 0722.272.212
Email: lumioncioiu@yahoo.com
 
♦ Psiholog Simona Luminița Oncioiu apare in Registrul Unic al Psihologilor - partea I, editat de Colegiul Psihologilor din Romania, cod personal 09726, cu drept de libera practica in:
- Psihologie clinica, atestat de Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie
- Psihoterapie psihanalitica a copilului si adolescentului, atestat de Comisia de Psihologie Clinica si Psihoterapie
 
Cabinet Individual de Psihologie Oncioiu Simona Luminița este acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si este inscris in Registrul Unic al Psihologilor – partea a II-a, cu numarul de inregistrare 10B2010.
 
Simtiti ca exista un blocaj in viata dumneavoastra? Aveti dificultati in a gasi solutii sau in a lua decizii? Ati trecut prin experiente dureroase care si-au pus amprenta asupra comportamentului de zi cu zi?
 
► In cabinetul psihologului Simona Oncioiu veti gasi un mediu sigur si cald in care exista libertatea de a va expune problemele si dificultatile cu care va confruntati si, impreuna cu psihologul, de a gasi modalitati noi de a le face fata.
 
► Cabinetul de psihologie / psihoterapie Simona Oncioiu va asteapta pentru a discuta deschis si a identifica pasii de urmat pentru problemele care va framanta.
 
► Cabinetul de psihologie se adreseaza deopotriva adultilor, adolescentilor si copiilor, putand opta pentru sedinte individuale (adulti, copii si adolescenti), sau pentru sedinte in care pot participa toti membrii familiei.
 
► Vizita la psihoterapeut permite o analiza profunda a gandurilor constiente si inconstiente, a asteptarilor conturate individual, a proiectiilor de viitor si a viselor, dar si asupra sentimentelor induse de anumite interactiuni din viata dumneavoastra.
Psihanaliza permite aplanarea conflictelor launtrice si a celor din lumea exterioara noua.
 
► Resursele pentru a depasi micile sau marile momente de impas din viata exista in fiecare dintre noi. Psihologul / psihoterapeutul este insa cel care poate ajuta la descoperirea si valorificarea corespunzatoare a acestora.
Va puteti programa oricand pentru o prima sedinta, un prim pas spre o stare mentala buna!
 
Psihoterapeut Simona Oncioiu.
 
SPECIALIZARI:
Absolventa Facultatea de Psihologie
Psihoterapeut cu formare in psihanaliza copilului si adolescentului - prezent
Master psihanaliza, coordonator Prof. Dem . Zamfirescu
Stagii gradinita - observarea copilului si adolescentului
Workshop–uri, seminarii clinice
Stagiu clinic - Spitalul de psihiatrie - prezent
Dezvoltare personala – Psihoterapie cognitiv–comportamentala, 2008

Servicii psihologice

⇒ PSIHOLOGIE CLINICA
PSIHOTERAPIE PSIHANALITICA
 
Ce este psihanaliza:
Psihanaliza este, asa cum o definea insusi Sigmund  Freud, in 1922:
  • „O metoda de investigare a proceselor psihice, care altminteri sunt greu accesibile”, ce are ca scop dezvaluirea semnificatiilor inconstiente ale cuvintelor,  intamplarilor, actiunilor, viselor, fantasmelor, delirurilor, simptomelor etc.
  • „O metoda de tratament al tulburarilor psihice, care se bazeaza pe aceasta investigare” – prin urmare,  o forma de psihoterapie avand ca instrumente principale asocierea libera de idei (a pacientului) si interpretarea (analistului), pe fundalul transferului (pacientului) si al contratransferului (analistului), pe intreg parcursul procesului analitic.
  • „O serie de conceptii psihologice dobandite prin acest mijloc si care se contopesc progresiv intr-o disciplina stiintifica noua" – respectiv, un ansamblu de teorii ce se origineaza in practica, in clinica, in lucrul cu pacientii;
  • Pornind de la aceste teorii si de la notiunile clinice se dezvolta diverse aplicatii ale psihanalizei  in cele mai sfere culturale, de cercetare si sociale: arta, literatura, filosofie, politica, societate, mentalitate etc. (asa-numita psihanaliza aplicata);
  • O scoala de gandire si o miscare, incluzand, initial, curentele psihanalitice freudiene, si in timpul evolutiei sale cuprinzand curentele postfreudiene si contemporane (scoala anglo-saxona, scoala americana de psihanaliza, scoala kleiniana, bioniana, winnicotiana, lacaniana etc.)
 
Sigmund Freud:
        „Am numit psihanaliza travaliul prin care aducem in constiinta bolnavului materialul psihic refulat in el. De ce „analiza”, care semnifica fractionare, descompunere si sugereaza o analogie cu activitatea efectuata de chimist asupra substantelor pe care le gaseste in natura si pe care le duce in laboratorul sau? Pentru ca o asemenea analogie este, intr-o masura foarte importanta, efectiv intemeiata. Simptomele si manifestarile patologice ale pacientului au, ca toate activitatile sale psihice, o natura foarte complexa; elementele acestei complexitati sunt, in ultima instanta, motive, miscari pulsionale. Dar bolnavul nu stie nimic sau stie prea putin despre aceste motive elementare. Noi il invatam deci sa inteleaga alcatuirea acestor formatiuni psihice extrem de complicate si evidentiem legatura dintre simptome si miscarile pulsionale care le motiveaza; ii aratam bolnavului, in simptomele sale, motive pulsionale, pana in acel moment ignorate... La persoana aflata in tratament psihanalitic, psigosinteza se realizeaza fara interventia noastra, automat si inevitabil.”
 
Psihanalistul nu este neaparat „un medic”, Freud insusi a sustinut intotdeauna foarte limpede aceasta pozitie. Deoarece, in marea lor majoritate, persoanele care sunt in prezent in ingrijirea psihanalistului nu pot fi considerate bolnave, in sensul „bolii mintale”, care astazi este un termen psihiatric, rezervat „marilor psihoze”, ci sunt persoane care sufera de anumite conflicte, tulburari interne dureroase, invalidante, dezadaptative si, adesea, de o „stare de rau”, vaga, insa extrem de apasatoare, si care cer ajutor pentru a se simti mai bine in ei insisi, dar si cu persoanele apropiate, in familie, in social.  Prin urmare, nu este vorba neaparat de o vindecare "medicala", cat de a facilita evolutia spre un echilibru intern mai bun si o mai buna adaptare la  realitate, si de a permite oamenilor sa fie mai fericiti – sau, mai bine spus, mai putin nefericiti, ceea ce deja este un pas spre echilibru.
 
Terapia psihanalitica presupune ca elementele care dau nastere diverselor probleme s-au format in copilarie si sunt relativ inaccesibile constientului. Fortele inconstiente influenteaza dezvoltarea si mentinerea unor tulburari psihice care conduc la perturbarea comportamentului.

Psihanaliza se potriveste persoanelor tinere (pana in 35 de ani) cu precadere celor care au nevroze anxioase (anxietate generalizata si atacuri de panica), nevroze obsesivo-fobice, tulburari de tip conversiv si somatoform. E indicata si persoanelor cu un Q.I ridicat ce doresc sa se autoperfectioneze.


Abordare
Terapia psihanalitica urmareste obtinerea curateniei mintale prin intarirea nivelului constient si aducerea comportamentului sub controlul constiintei.

Principii
- omul are o serie de tendinte instinctive sau nevoi de natura inconstienta care sunt exprimate, transformate sau refulate;
- in principal, tendintele sexuale sunt refulate;
- dezvoltarea psihosexuala defectuasa isi are originea in traumele din copilaria timpurie;
- insight-ul si catharsis-ul (descarcari psihice de natura emotionala) reprezinta cheia rezolvarii problemelor;
- relatie de tip medic-bolnav, atitudinea psihoterapeutului este una profesionala desi lucreaza cu multe date din viata personala a clientului.
- modul de lucru este autoritar, bazat pe contract terapeutic.
 
Obiective
- aducerea la nivelul constiintei a emotiilor, motivelor si experientelor de care subiectul nu este constient;
- obtinerea de control constient asupra elementelor care influentau la nivel inconstient;
- eliberarea de energia psihica negativa prin constientizarea continuturilor psihice;
- rezolvarea de catre subiect a propriilor conflicte psihice.

 
Formele de interventie si de ajutor sunt:
Psihoterapie individuala si/sau de familie pentru:
  • Patologii psihice clasice (nevroze, psihoze, perversiuni)
  • Probleme specifice anumitor varste (inceperea scolii, dificultati scolare, orientare vocationala, intrarea in pubertate, adolescenta etc.)
Examen de evaluare a dezvoltarii psihodinamice.
Consultatii in situatii de criza: traume intra-familiale (divort, decese, abuzuri etc.).
Consiliere a parintilor (maternitate, relatii precoce parinte-copil, adoptii, filiatii destramate etc.).
Consiliere pentru structuri de ingrijire a copilului (maternitati, gradinite, scoli, licee, centre de plasament, centre maternale).
 
Toate aceste interventii respecta confidentialitatea si normele deontologiei profesionale.
 
Ceea ce deosebeste in mod evident psihoterapia psihanalitica de celalte metode psihoterapeutice este cautarea sensului. Pentru toate celelalte terapii, simptomul (ex. atacul de panica, depresia, fobia etc ) este ceva care trebuie eliminat, fara a ne pune problema identificarii cauzelor sau a sensului sau. Pacientul este tratat oarecum dupa modelul omului-masina, simptomul este o simpla defectiune care trebuie remediata si… atat.
Una din cele mai mari descoperiri ale psihanalizei se refera la faptul ca simptomul este incarcat de semnificatie; mai mult, el este un strigat mascat de ajutor, strigat care nu a fost auzit in trecut si care acum apare sub forma simptomului tocmai in speranta ca de data aceasta se va face auzit si va fi luat in considerare.
Prin simptom, inconstientul incearca sa comunice intr-o forma acceptabila lucruri care nu pot fi comunicate altfel tocmai pentru ca in mare parte sunt lucruri despre care "am invatat" ca este interzis sa vorbesti. Sau ca sunt absolut "lipsite de importanta", in timp ce ele sunt esentiale pentru sanatatea noastra psihica.
Pornind de la ideea ca orice simptom ascunde o drama sufleteasca si ca acel simptom va persista atat timp cat acea drama nu va fi consumata, perlaborata, integrata, psihoterapia psihanalitica nu acorda atentie simptomelor, ci sentimentelor, gandurilor, dorintelor asociate acestora.
Aceste sentimente sunt accesate si retraite in relatia cu terapeutul, apoi verbalizate, analizate si intelese. Drama din spatele simptomului, care este in acelasi timp si motorul sau, este astfel consumata in relatia terapeutica, iar in acel moment simptomul isi pierde practic ratiunea de a exista. Misiunea lui a fost indeplinita.
 
Psihanalistul este avocatul pacientului, nu al societatii
Altfel spus, psihanalistul aude strigatul de ajutor camuflat in simptom al pacientului, il recunoaste ca atare si creeaza loc in spatiul psihic constient pentru ca acesta sa fie exprimat, pus in cuvinte. In total contrast cu vocea socialului, psihanalistul vede in simptom nu o problema care trebuie eliminata, ci o solutie. Practic, singura si cea mai buna solutie pe care pacientul a gasit-o pentru ca el sa nu moara sufleteste, sa nu devina alienat, robotizat, un "adaptat" perfect intr-o societate care ii ignora nevoile, bagatelizeaza trairile subiective (sufletul) si descurajeaza aspiratia la autenticitate. Relatia terapeutica ofera un cadru securizant in care pacientul invata sa se simta suficient de liber pentru a-si exprima revolta si a gandi tot ceea ce pana acum era"interzis"sa gandeasca, tabuu. Psihanaliza este o invitatie la libertate, la libertatea de a gandi si de a verbaliza, dupa cum este totodata si un foarte solicitant si dificil exercitiu de sinceritate .


Articole publicate pe DespreSuflet:

Cursuri dezvoltare personala
     Dezvoltare personala prin joc, metafore, imagini (05.08.2011)
     Joc - Metafore - Imagini (24.01.2011)

Grup terapeutic
     Grup de lucru cu adolescenti si copii (05.08.2011)
     Identificarea copilului / adolescentului cu modelul parental (08.11.2010)

Optimizare
     Cunoaste-te pe tine insuti prin intermediul celorlalti (08.01.2013)
     Program de evaluare psihodinamica a copilului (14.03.2011)


Curs valutar

13.08.2018

1 USD 4.0937
1 EUR 4.6607

Indice masa corporala
Greutate [kg]
Inaltime [cm]


Gaseste-ne pe Facebook


Psihologie    Servicii Psihologice    Cabinete Psihologice    Asociatii Psihologice    Dezvoltare Personala    Biblioteca Online    Contact    Forum

Powered by SC REFRAMING SRL

Copyright 2018 DespreSuflet.
Toate drepturile asupra site-ului www.despresuflet.ro apartin SC REFRAMING SRL.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor din orice pagina a site-ului www.despresuflet.ro
este posibila numai cu acordul prealabil scris al SC REFRAMING SRL.
Pirateria intelectuala se pedepseste conform legii.

DespreSuflet Logo RSS        DespreSuflet Logo Sitemap               Psiholog in Bucuresti Logo